Hlavní obsah

Záhada vody ovlivněné včelami

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželka včelaře (67) měla těžkou cukrovku. Hladina jejího cukru se pohybovala vysoko, na 13 mmol/l. Poté, co půl roku pila pitnou vodu, kterou její manžel pokládal na několik hodin do úlu do blízkosti včel, klesly jí hodnoty glykemických testů na 7,1 mmol/l. Tedy ke spodní hranici choroby a horní hranici normálu. Životosprávu přitom nezměnila.

Foto: DI ČR
Článek

Tenhle příběh jako kdyby vypadl z fiktivní knihy Léčíme se zázraky snadno a rychle. Přesto nejde o nic zázračného. Jde spíš o záhadu, se kterou se v nějaké podobě setkala většina včelařů.

Potvrzuje to i praktická lékařka a včelařka MUDr. Jana Hajdušková z Metylovic na Moravě. O pozitivních účincích medu a včelích produktů přednáší po celé republice. A prakticky na každé z těchto přednášek se jí včelaři ptají na to, co si myslí o pozitivním vlivu včel na lidský organismus a o vlivu vody ozářené, respektive ovlivněné včelami (dále jen VOV) na naše zdraví.

Včelaři se totiž setkávají s tím, že se po práci v bezprostřední blízkosti včel cítí překvapivě svěží, i když to vůbec není práce lehká. Otec doktorky Hajduškové, sám vášnivý včelař, míval kanapíčko přímo v chatce vedle úlů. A když si na něm chvilku zdříml, cítil se mnohem odpočatější, než když spal ve své vlastní posteli. Lidé se cítí svěžejší a vitálnější i poté, co začnou pít VOV. Spoustě z nich se zlepší také jejich zdravotní problémy. Ty ve výjimečných případech zmizí zcela nebo téměř úplně.

Každému nepomůže

Případy podobné příběhu diabetičky nejsou podle doktorky Hajduškové a podle včelaře i veterináře MVDr. Josefa Staňka ojedinělé. Netypický je tak značný pokles krevních cukrů. Doktor Staněk se snažil zaznamenávat podobné případy pozitivních účinků VOV na zdraví. Podle něj se častěji setkáváme s mírnějším poklesem krevních cukrů.

To byl třeba případ kožní lékařky ze Zlína, která účinek VOV pokládala za nesmysl. Ale protože sama měla cukrovku, nechala se k pití "ovčelené vody" přesvědčit. A k jejímu překvapení jí hladina cukrů klesla o třetinu. Je však také pravda, že spoustě diabetikům ani poctivé pití VOV hladinu cukru nezměnilo.

A rozhodně nedokáže cukrovku vyléčit. Z toho je patrné, že pití VOV nelze považovat za lék ani za léčbu, pouze za její případný doplněk. Jeho účinnost je individuální.

I když lze doložit, že konkrétním lidem zmírnila nebo odstranila trvalý pocit únavy, bolesti hlavy, kloubů, potíže po prodělané borelióze, bolesti páteře, zažívací potíže, zácpu, problémy s menstruací, se spánkem, s dýcháním a s chronickými záněty močových cest apod.

Na druhou stranu v ojedinělých případech došlo ke zvýšení krevního tlaku, k obnovení bolestí kloubů a páteře a k objevení vyrážky. Jakmile lidé přestali VOV pít, tyto komplikace zmizely.

Podle MUDr. Hajduškové mívá pozitivní vliv hlavně u nemocí metabolických, u onemocnění štítné žlázy a u chorob s výraznějším psychickým akcentem. Podle ní může být podstatnou součástí pozitivního účinku VOV také fakt, že nemocný začne sám aktivně něco dělat pro své zdraví. Všem lidem na přednáškách zdůrazňuje, aby ani při pozitivních efektech pití VOV neopouštěli klasickou léčbu a i případná zlepšení konzultovali se svým lékařem.

Nevíme o tom skoro nic

Podle názoru řady lékařů jsou případné účinky VOV na lidské zdraví výsledkem placeba, tedy efektu věř a víra tvá tě uzdraví. MVDr. Staněk však poukazuje na to, že zlepšení zdravotního stavu zaznamenal v řadě případů i u lidí, kteří prokazatelně nevěděli, že pijí nějakou VOV.

Miroslav Páleník upozorňuje v článku zveřejněném v časopise Včelařství na zjištění odborníků: ve VOV dochází ke změně vlastností. Trochu jinak pohlcuje zvuk, má nepatrně jiný optický vzhled a chuť, je odolnější vůči bakteriální kontaminaci, jinak prochází membránami buněk v těle apod.

Ke změnám zřejmě dochází díky působení biopole včel. To má podle všeho elektromagnetický charakter. Na včele je totiž měřitelný elektrický náboj a její tělo obsahuje spoustu mikromagnetických částic.

Podle jeho názoru připomíná VOV změny, které ve vodě vyvolává silné magnetické pole a které se prakticky využívají k tomu, aby se v kotlích a v potrubí neusazoval tolik vodní kámen. Přesto o mechanismu, jakým VOV může působit na naše zdraví, zatím nevíme skoro nic.

Podle názorů praktiků by se neměla používat u chorob, při kterých dochází k vnitřnímu krvácení nebo u kterých je nutné regulovat pití. Pokud by člověk pociťoval po VOV nějaké potíže, má ji přestat pít. Když problémy neustoupí, bývá nutné je probrat s lékařem. Zcela jistě budou souviset s něčím jiným, než je voda.

Z obyčejně desítky skvělý ležák

To, že mechanismus působení VOV není jasný, nebrání řadě včelařů v tom, aby popsaných efektů nevyužívali také jinak.Včely totiž nemění jen vlastnosti a chuť vody, ale i dalších tekutin.

Tak například při pokusu s desítkou z pivovaru v Nošovicích chutnalo pivo po několikahodinovém pobytu v úlu a po správném vychlazení jako dvanáctka. Čerstvě vypálená slivovice připomínala po několika dnech u včel slivovici, která zrála několik let. A běžná konzumní vína prý nejednou chutnají jako daleko jemnější a vyzrálejší archivní ročníky.

Že však ani tyto zajímavé experimenty nemusejí pokaždé dopadnout dobře, svědčí pokus Miroslava Páleníka s velkopopovickou desítkou. Po "ovčelení" se prý nedala pít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám