Hlavní obsah

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Novinky, Eliška Fischerová

Vztahy nejsou jednoduché, a tak je přirozené, že čas od času přijdou slabší momenty. Pokud se ale dlouhodobě necítíte ve vztahu komfortně, pak je nejvyšší čas, abyste přestala ignorovat myšlenky na rozchod. Možná právě odloučení od partnera je tím nejlepším řešením, které můžete udělat. A jak poznáte, že vztah nemá šanci na přežití? Zaměřte se na šest znaků, které naznačují, že váš vztah už dávno skončil.

Foto: Profimedia.cz

Když vztah nemá šance na přežití

Článek

Novému vztahu věříme, investujeme do něj energii, čas i peníze a nedokážeme si představit, že bychom se s partnerem jednoho dne rozloučili. Bohužel, vývoj vztahu nelze předpovídat, a tak se občas stane, že si partneři přestanou rozumět, případně se ve vztahu objeví někdo třetí.

Pokud nad rozchodem přivíráte oči a doufáte, že se vaše cesty nerozejdou, pak patříte k houževnatým lidem. Na druhou stranu je důležité vědět, že v určitých okamžicích je rozchod jediným řešením, díky kterému se vyvarujete hlubšího zklamání nebo dlouhodobé nespokojenosti.

Vztahová poradkyně Suzzane Degges-Whiteová hovoří o šesti klíčových znacích vztahu, který de facto už skončil.

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Vztahy a sex

Žádné emoční spojení

Základním kamenem šťastného a zdravého vztahu je, že oba partneři otevřeně sdílejí své názory a nebojí se hovořit o složitějších tématech. Vědí totiž, že je partner vyslechne a nebude jejich názor zesměšňovat či zlehčovat.

„Pokud skrýváte hlubší pocity a chováte se způsobem, který odpovídá předpokladům partnera, pak váš vztah rozhodně není v pořádku,“ říká Suzzane Degges-Whiteová a dodává, že pravděpodobně necítíte mezi vámi a partnerem hluboké propojení.

Fyzická intimita vás neláká

V průběhu vztahu se sexuální touha vyvíjí a mění. Pokud v současné době nemáte na sex ani pomyšlení, neznamená to, že byste se s partnerem měla rozejít. Není ale na škodu, když zjistíte, zda vás partner v dlouhodobém horizontu přitahuje. Degges-Whiteová navrhuje, abyste si vzpomněla na váš první intimní styk se současným partnerem a vybavila si, jak jste se během aktu cítila.

„V případě, že se vám vzpomínky líbí a cítíte hřejivý pocit, pak vás partner stále přitahuje,“ vysvětluje vztahová poradkyně. Naopak, pokud vaše vášeň vyprchala a myšlenky na první styk s vámi nic nedělají, mohlo by jít o vážnější problém.

„Nelíbí se vám myšlenka na to, že je vám partner blízký a dotýká se vás? Pravděpodobně jde o signál, že vztah potřebuje generální opravu, jinak je rozchod na spadnutí,“ dodává Degges-Whiteová pro Brides.

Co o vašem vztahu prozrazují příspěvky na sociálních sítích

Vztahy a sex

Nedokážete se dohodnout

Dalším jasným znamením, že rozchod visí ve vzduchu, je skutečnost, když se s partnerem nedokážete na ničem domluvit. Hádky, neshody a tiché boje nikdy nevěstí nic dobrého, a pokud je tento scénář vaším denním chlebem, pak je jasné, že nežijete ve zdravém vztahu.

„Někteří partneři jsou natolik vyčerpáni neustálým bojem, až jednoho dne spolu přestanou nadobro komunikovat,“ varuje klinická psycholožka Andrea Boniorová.

Vzrušuje vás někdo jiný

Tu se otočíte za kolegou, tu mrknete na zajímavého muže v tramvaji. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o nevinné koketování, které ještě žádný vztah nezabilo. Pravdou ale zůstává, že ve šťastném a spokojeném vztahu byste neměla mít potřebu flirtovat s jinými muži. Podobné je to také se sexuálním fantazírováním, které je dalším ukazatelem tiše přicházejícího rozchodu.

„Sexuální fantazie mohou být v pořádku, pokud jsou nástavbou vašeho vztahu. Pokud si ale vytvoříte svět, ve kterém se role vašeho partnera zmenšuje, je nejvyšší čas brát tuto skutečnost vážně,“ říká Suzzane Degges-Whiteová.

Důvody, proč partner ztrácí chuť na sex

Vztahy a sex

Nulová důvěra

Je jedno, jestli vás partner podvedl nebo nedodržel něco, na čem vám doopravdy záleželo. V obou případech totiž zničil důvěru, která je křehkým pojítkem mezi partnery. I když se většina partnerů snaží ztracenou důvěru znovu získat, v mnoha případech jde o dlouhodobý proces, který vyžaduje mnoho úsilí.

„Důvěra je základem oddaného vztahu a její nedostatek prohlubuje vztah zevnitř. Pokud ji chcete znovu získat, musíte se zaměřit nejen na důvěru samotnou, ale také na problém, který vedl k jejímu zničení,“ vysvětluje Boniorová.

Jiné vize

„Někdy mohou vztahy plné lásky vyhořet kvůli tomu, že partneři mají zcela odlišné sny a cíle. Touha po dětech, profesionální sny, vysněné místo pro život – to všechno jsou věci, na které by partneři měli mít podobný pohled,“ říká psycholožka a dodává, že důležitá je také míra tolerance a schopnost kompromisu.

Pokud ale neumíte dělat kompromisy, pak vás odlišné vize mohou nadobro rozdělit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám