Hlavní obsah

V devatenáctém století bylo více žen na zajíčky než dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy starší čtyřiceti let – tzv. pumy – lovící výrazně mladší muže – zajíce mnozí považují za fenomén dnešní doby. Podle historiků se ale jen opakuje již dřívější zvyk. V devatenáctém století totiž takových žen žilo mnohem více než dnes.

Foto: Profimedia.cz

Vztah starší žena a mladší muž dnes není ničím výjimečným

Článek

Za vlády královny Viktorie se vyskytovalo ve Spojeném království ve srovnání s dneškem více párů tvořených výrazně starší ženou a mladším mužem. A bylo také mnohem více svobodných matek.

V devatenáctém století bylo párů, u nichž byl věkový rozdíl partnerů více než deset let, kolem šestnácti procent, dnes je takových manželství jen osm procent. Přitom v devatenáctém století byla v jednašedesáti procentech případů starší žena. Dnes je to u obou pohlaví půl na půl.

Svobodných matek pak bylo v Británii v polovině 19. století kolem šestnácti procent, dnes tvoří rodiny s jediným rodičem kolem pěti procent. Sociologové však míní, že tehdy nezpůsobovaly single rodičovství rozvody, ale tyto stavy byly výsledkem vysoké úmrtnosti lidí.

Reklama

Související články

Vyrovnat se s rozchodem není jednoduché

Zřejmě nikoho alespoň jednou v životě nemine nepříjemný životní okamžik v podobě rozchodu. Nejhorší variantou je, když je rozhodnutí o ukončení vztahu...

Výběr článků

Načítám