Hlavní obsah

Stav našeho zdraví zrcadlí nehty

Čisté a dobře udržované nehty jsou dobrou vizitkou nejen žen, ale i mužů. Čas na manikúru by si měl umět najít každý. Stačí většinou pár minut a nehty budou působit upraveně a elegantně.

Foto: Petr Hejna

Maria Párová

Článek

Manikúru nám nemusí dělat pouze odborníci s mnoha speciálními pomůckami. Jakmile porozumíme tomu, jak nehty "pracují", zjistíme, jak je to snadné.

Část nehtu, kterou vidíme, se skládá z vrstev neživého proteinu, který je připojen k nehtovému lůžku pod ním. Tyto proteinové vrstvy obsahují určité množství tuku a vlhkosti, proto je třeba udržovat nehty pružné, abychom zabránili jejich lámání.

Jak rostou nehty

Nehty vyrůstají z lůžka, které se nachází pod základnou nehtu. Kousek živého nehtu, který je někdy vidět, se nazývá půlměsíc. Kůžička chrání základnu i strany nehtového plátu a utěsňuje lůžko před bakteriemi.

V průměru vyroste nehet za jeden měsíc o 4 mm. Existují však individuální rozdíly a také nehty mladých lidí rostou rychleji, než je tomu u starších. Růst nehtu je též stimulován během těhotenství a v jarních a letních měsících.

Nemoc či stres mohou zpomalit nebo dokonce zastavit jejich růst. Známky špatného zdraví nebo vnitřních poruch se mohou projevit i na nehtech, které se lámou, zvrásní, objeví se na nich bílé skvrnky nebo rýhy.

Například pro chudokrevnost je charakteristická bezbarvost nehtu nebo jeho zvýšené prohnutí, má tzv. lžičkovitý tvar. Pro nehty, zrovna tak jako pro celý organismus je velice důležitá vyrovnaná strava s dostatkem vitamínů a minerálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám