Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Hledání tajemného bodu G

Právo, Jaroslav Zvěřina

G bod, který má ležet na přední straně pochvy, často vzbuzuje vášnivé diskuse. Existuje, nebo jde o výmysl? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Doktor Ernst Gräfenberg (1881-1957), německý gynekolog a porodník, upozornil jako první na mimořádný význam močové trubice pro orgasmus ženy. A také velmi sugestivně popsal existenci „útvaru velikosti fazole“, který leží mezi ní a pochvou. Lze ho tam prý nahmatat a dráždit přes poševní stěnu tlakem proti stydké kosti.

Foto: Profimedia.cz

Řada vědců hledala G bod, ale marně.

Článek

Odborníci později nazvali tento imaginární útvar na jeho památku bodem G. Doktor Gräfenberg však neprovedl žádné anatomické studie. Když ovšem ženy popisují nejcitlivější místa v pochvě, víc než tři čtvrtiny z nich uvádějí, že je to někde na přední stěně pochvy, blízko poševního vchodu. Jak najít oblast, popisovanou německým gynekologem? Pokud se podíváme na poševní vchod jako na ciferník hodin, leží na čísle 12, v hloubce několika málo centimetrů. Proč právě tam?

Na vnějším genitálu, v místě kde se spojují malé stydké pysky, najdeme poštěváček, odborně nazývaný klitoris. Je jakousi ženskou obdobou mužského žaludu na penisu. Má relativně dlouhé kořeny, podobně jako pohlavní úd. Zasahují za stydkou kost a ještě dosti daleko za zmíněný bod G.

Řada vědců hledala G bod, tedy útvar velikost fazole, který lze podle doktora Gräfenberga nalézt v pochvě směrem k močové trubici. Ale hledala marně

Kromě kořenů klitorisu nalezneme v naší zájmové lokalitě také útvary kolem močové trubice. Když se žena sexuálně vzruší, můžeme je nahmatat. Tyto specifické žlázky uvolňují v tomto okamžiku do močové trubice lepkavý sekret. Obsahuje enzym - kyselou fosfatázu. U některých příslušnic něžnějšího pohlaví ho najdeme i ve výměšcích vyloučených při orgasmu. Pokud jde o útvar velikosti fazole, který lze podle doktora Gräfenberga nahmatat prstem zasunutým do poševního vchodu, nikdo zatím nezjistil, že by se u žen vyskytoval nějak nápadně často. Orgán, jehož existenci tam tak nadšeně zaznamenal, vědci nenalézali, a nemohli ho tedy ani definovat.

Víme ovšem, že zmíněná část pochvy sousedí s kořeny poštěváčku, močovou trubicí a žlázkami, jež do ní ústí. Pro většinu žen bývá specifickým zdrojem sexuálního vzrušení, případně i orgasmu. Potvrdila to opakovaná bádání.

Podle různých průzkumů se zdá, že asi pětina z nich vylučuje při sexuálním vyvrcholení zmíněné výměšky, a to zejména z močové trubice. Tyto dámy většinou uvádějí, že je velmi silně vzrušuje právě dráždění v místech onoho hypotetického G bodu. Že nejde o náhodu, zjistili na základě svých výzkumů i různí badatelé. Uvedené místo genitálu skutečně plní tuto funkci, o tom nelze pochybovat.

Ze zmíněných anatomických a funkčních vazeb vyplývá, proč chirurgové zvětšují zájemkyním oblast G bodu. Zákroku říkají augmentace. Mívá smysl hlavně u žen, které vnímají dráždění této oblasti jako žádoucí. Aplikují do ní silikon nebo jiný gel. Vytvoří tak útvar, který měl zřejmě na mysli doktor Gräfenberg. Jeho cílem je zlepšit zážitek při nejrůznějších formách dráždění v pochvě i při pohlavním styku.

Jak funguje její pohlavní ústrojí?

Houbovitá topořivá tělesa zduří při sexuálním vzrušení příslušné tkáně. To usnadní zavedení penisu při souloži a jeho jemné obemknutí. Jedna nizozemská sexuoložka přirovnala tuto anatomickou změnu zevního pohlavního ústrojí k reakci airbagu při nehodě auta. Pokud však zmíněný airbag poševního vchodu funguje správně, ženy při souloži sotva přesně odliší, které vjemy přicházejí z pochvy, stydkých pysků, močové trubice a klitorisu. Obvykle jde o komplexní prožitek.

Proto mi nepřipadá příliš rozumné, aby podstupovaly augmentaci G bodu, zvlášť když dosahují sexuálního vzrušení bez problémů. Navíc každou aplikaci cizí hmoty do intimních partií doprovází nevelké, ale jistě existující riziko. Může dojít k tomu, že organismus cizí těleso nepřijme. To se pak stane zdrojem nepříznivých pocitů.

Jaký by měl být tedy závěr z vášnivé debaty o existenci bodu doktora Gräfenberga? I když nejde o jasně definovaný orgán, sexuologové už dnes nezpochybňují fakt, že toto místo má pro ženy a pro jejich sexuální vzrušivost své výrazné kouzlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám