Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Postupné vítězství depilační módy

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem před čtyřiceti lety začínal s lékařskou prací v pražském Sexuologickém ústavu, české paní a dívky měly pohlavní orgány obrostlé více či méně masivním ochlupením typicky tužšího charakteru. Tento porost, lidově nazývaný bobr, si upravovaly a holily obvykle jen tehdy, když vystupoval z bikinek. Úplně vyholené přirození měly mezi našimi pacientkami jenom příslušnice afrických a asijských etnických skupin.

Foto: Profimedia.cz

Víc než 90 procent italských žen se domnívá, že depilované tělo je čistší.

Článek

Italští sexuologové se na nedávném sexuologickém kongresu v Istanbulu zabývali psychologickými a sociálními příčinami této módy. Její masovou popularitu určitě nenastartovaly náboženské důvody. Více než 90 procent italských žen se domnívá, že depilované tělo je čistší, funkčnější a sexuálně přitažlivější, než byla chlupatější těla jejich matek nebo babiček. Každá pátá italská žena prý dnes považuje úplnou depilaci za naprosto nezbytnou záležitost.

Spousta jich označuje příslušnice slabšího pohlaví, které své ochlupení prokazatelně neodstraňují, za nemoderní a zaostalé. Někdy se na ně dívají dokonce svrchu. Mají obrostlé spoluobčanky za špindíry, za příslušnice společensky nižších vrstev a za sociálně rušivé živly. Často je dokonce ironizují a zesměšňují.

Italské ženy tvrdily v sexuologickém průzkumu, že s vyholeným přirozením zažívají intenzivnější orgastické pocity, více se těší na sex a zaznamenávají větší zájem ze strany svých partnerů.

Tahle atmosféra samozřejmě zvyšuje tlak na stále větší počet žen, aby depilovaly své tělo. Úplnou depilaci prý v některých sociálních skupinách v Itálii praktikuje téměř polovina ženské populace. Ostatní zdobí své pohlaví více či méně umělecky stylizovaným sestřihem. Modelují svoje ochlupení do proužků, srdíček a bůhví čeho ještě. Dokonce existují šablony s různými tvary. Můžou si je koupit na internetu.

Asi polovina žen ještě nezachytila vítězný nástup oholených intimních míst. Zřejmě proto máme před sebou další roky postupného vítězství depilační módy.

Erotický symbol

Zajímavé je další zjištění italských sexuologů. Ženy tvrdí, že s vyholeným přirozením zažívají intenzivnější orgastické pocity, více se na sex těší a zaznamenávají větší zájem ze strany partnerů. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby jejich lepší orgasmus souvisel s tím, že se oholené lépe cítí. Ale proti gustu žádný dišputát, jak se říká.

Pro nás staromilce to znamená změnu zásadní. Ochlupené přirození, tedy bobr, bylo dlouho erotickým symbolem. Využil ho i minulý český ministr životního prostředí. Nechal pro svou instituci vyhotovit jako vtipný suvenýr luxusní spodní kalhotky, které měly na přední straně přísně chráněného a umně vymalovaného bobra.

V dnešní době, která tolik upřednostňuje vyholená pohlaví, už tomuto nápadu zřejmě ujel vlak. Bobr na dámských diskrétních partiích se stal daleko ohroženějším druhem než ten, který zdatně plení stromy kolem našich vodních toků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám