Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Přitažlivost i rizika příležitostného sexu

Právo, Jaroslav Zvěřina

Odborníci neustále varují před náhodným nebo povrchním sexem, při kterém se partneři znají jen zběžně. Přesto patří k oblíbeným kratochvílím mužů i žen. V našich výzkumech sexuálního chování české populace připouští více než třetina z nich, že takový sexuální kontakt někdy uskutečnila.

Foto: Profimedia.cz

Romantická zamilovanost spolehlivě okoření a výrazně zatraktivní sexuální soužití.

Článek

Tento trend potvrzují i výpovědi lidí, kteří se nakazili některou pohlavně přenosnou nemocí. Někdy nedovedou kritického partnera či partnerku ani přesně popsat. Není také vzácností, když třeba na diskotéce dojde k nějakému trestnému činu. Policie vyslýchá zúčastněnou mládež a často zjistí, že se zde několik dvojic oddávalo v průběhu večera sexu, včetně dvojic homosexuálních.

Nejednou o svém protějšku nevědí skoro nic. Znají jeho křestní jméno, případně si všimli, jakou barvu mělo jeho spodní prádlo. Netvrdím, že jde o zábavu, kterou by provozovala většina mládeže, nicméně se vyskytuje poměrně pravidelně. Náhodný sex s málo známým nebo neznámým partnerem bývá pak nejoblíbenější mezi homosexuálními muži.

Příležitostný sex je méně časově a finančně náročný

Vyznavači tradičního pojetí sexuality to vidí jinak. Plný sexuální prožitek poskytuje podle nich partnerský vztah, který pár naváže díky nejrůznějším sbližovacím ceremoniálům. Navzájem si při nich dokazuje svou náklonnost a posléze zamilovanost.

Romantická zamilovanost spolehlivě okoření a výrazně zatraktivní sexuální soužití. Jenže tyto ceremonie bývají obvykle náročné časově a finančně. Proto někteří lidé vyhledávají radši příležitostný sex.

Připadá jim však přitažlivý i z jiných příčin. Jiný partner nebo partnerka představují nové erotické podněty a neobvyklé zážitky. Jde o známý fyziologický mechanismus. I v jiných oblastech než jen v sexu působí nový podnět silněji a bývá zajímavější než podnět opakovaný nebo zavedený.

Proto dokáže prožít intenzivní sexuální vzrušení a uspokojení s náhodným partnerem či partnerkou spousta lidí. Statisticky vzato mají k tomuto uspěchanému prožitku blíže muži než ženy. Nesporný sklon mužů vyhledávat náhodné sexuální kontakty s partnerkami, které znají povrchně nebo vůbec, je základem prostitučního byznysu a celé oblasti erotického kšeftování.

„Coolidgeův efekt”

To, jak může být nový erotický objekt přitažlivý, dokládají pokusy s laboratorními potkany. Pokud necháte párek potkanů kopulovat v teráriu, spočinou sameček a samička po příslušném počtu kopulací každý ve svém rohu. Když „okoukanou“ samičku odstraníme a vložíme dovnitř jinou, sameček ožije a dá se znovu do sexuálního skotačení.

Odborníci označují tento jev jako „Coolidgeův efekt“. Ten termín vznikl na základě vtipu, který utrousil John Calvin Coolidge, americký prezident z let 1923-29. Když mu končilo volební období, plánoval, že se přestěhuje na farmu. Jeho žena šla obhlédnout vyhlédnuté hospodářství jako první. Všimla si kohouta, který skákal na slepici. Od správce se dozvěděla, že to zvládne i dvacetkrát denně.

„Až tudy půjde můj manžel, ukažte mu prosím toho vašeho šampióna, aby si z něj mohl vzít příklad,“ požádala ho škodolibě. Správce to skutečně udělal. „A je to pořád stejná slepice?“ ptal se prezident. „Zdaleka ne,“ odpověděl správce. „Pokaždé to dělá s jinou slepicí.“ J. C. Coolidge ho s pobaveným úsměvem požádal: „A mohl byste to říct paní prezidentové?“

Existence podobných fyziologických mechanismů samozřejmě neznamená, že by lidé byli bezmocnými hříčkami svých sexuálních vášní. Nicméně vysvětluje, proč jsou krátkodobé a příležitostné sexuální kontakty u vysokého procenta lidí tak populární.

Někomu budou sexuální dobrodružství připomínat raftování na divokých vodách se všemi riziky, která k tomu patří. Naopak pravidelný pohlavní styk v dobře fungujícím stálém partnerském vztahu může symbolizovat příjemně poklidnou, stálou a bezpečnou zátoku. Nepřináší sice adrenalin, ale zcela jistě obohacuje lidský život o významnou a často opomíjenou potřebu vzájemné blízkosti, porozumění a sounáležitosti. Tedy potřebu, která vytváří skutečné zázemí rodiny.

Zdravý rozum

Touha po prchavých a dobrodružných sexuálních zážitcích někdy zvítězí nad zdravým rozumem. Není ničím výjimečným, když dotyčný člověk vystřízliví až na venerologické klinice nebo na infekčním, kde mu lékař oznámí, jakou pohlavně přenosnou chorobou se nakazil. Pokud jde o ženu, může se od specialisty dozvědět, že otěhotněla, poněvadž s partnerem nepoužili kondom nebo jinou antikoncepci.

Vzpomínám si na případ pacienta, který po dvaceti letech věrného manželského soužití absolvoval náhodný sex s prostitutkou. Došlo k tomu před mnoha lety na trochu divočejší oslavě jeho narozenin. Nakazil se kapavkou a zároveň syfilidou. Dnes by v té svérázné sbírce mohl mít navíc ještě AIDS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám