Hlavní obsah

Sexuální signály mohou klamat

Právo, Radim Uzel

Obraz průměrného Čecha nebo Češky, tak jak ho nabízejí seznamovací inzeráty, je úžasný. Zjistíte z nich, že u nás žijí většinou lidé inteligentní, nadaní šetrností, kuchařským uměním, kutilstvím a ideálními tělesnými rozměry. Navíc bez závazků, případně s "vyřešenou minulostí".

Článek

Je to logické. Seznamovací inzeráty jsou ve skutečnosti jakýmsi druhem reklamy. Signálem, který láká druha či družku ke společnému soužití.

Takovéto signály ostatně vysílají i zvířata v celé živočišné říši. Jelení parohy nebo pestrobarevná ocasní péra pávů jsou vlastně seznamovacím inzerátem. Lákají samici k tomu nejkvalitnějšímu jedinci. Doruda zbarvený zadek paviání snoubenky je pak naprosto neklamným znamením ochoty k páření. Dotyčná ušetří za nákladný make-up, o střevících na vysokém podpatku a módních doplňcích nemluvě.

Biologové si dlouho lámali hlavu nad praktickou účelností zdobivých sexuálních znaků. Paví ocas je vlastně překážkou v letu. Jelení parohy bývají také zátěží, i když snad jednou za rok poslouží v souboji. Zřejmě nejlepším vysvětlením je teorie "pravdivé inzerce". Paroží jeleního samce představuje značnou investici vápníku, fosfátů i kalorií. Takže nějaký méně kvalitní a špatně živený samec si takový luxus nemůže dovolit. Laň potom podvědomě tuší, že ten nejstatnější paroháč prostě "na to má".

Nákladný inzerát se začíná vyplácet. Stejně jako astronomicky nákladná televizní reklama toho "nejlepšího" pracího prášku. Takové výdaje si může dovolit jenom podnik skutečně nejbohatší. I když na druhou stranu bohatne zase jenom díky reklamě, takže vzniká jakýsi koloběh, začarovaný kruh.

Vnímání může být podvedeno

I v sexuálních signálech může existovat inzerce víceméně klamavá. Zapomeňme při tom na jeleny a pávy. Mluvím o člověku. Mezi nejpůsobivější sexuální signály patří vzhled tváře, vůně a barva vlasů. Ale také svaly mužů a poprsí žen. Naše vnímání není proti podvodům imunní. Na sexuální klamavé inzerci se zakládají horentní příjmy kosmetického průmyslu, který produkuje celou škálu vůní a barev. Stejně tak vyrábí klamavé signály plastická chirurgie. Napravuje vrásky, poprsí i rozložení podkožního tuku.

V případě bujného poprsí se jedná o falešný předpoklad prastarého atavismu, který takovým prsům připisuje vysokou schopnost tvořit mléko. Naopak racionální úvaha nám říká, že mléko nevytváří tuková tkáň a už vůbec ne umělý silikon, ale podstatně méně nápadné mléčné žlázy.

Podobně zavádějící signály však vysílají také muži, když si v posilovnách vyrábějí na různých strojích svaly nikoliv k práci nebo k boji, ale k exhibici. Vytváří se tak jakýsi reklamní podvod nazývaný sexappeal. Je to vlastně snaha dělat dobrý dojem a líbit se.

Schválně ponechávám stranou sexuální signály specificky lidské. Ty spočívají v nákladných darech, květinách, špercích a každoroční obměně sportovního vozu, případě žraloka v domácím akváriu. I zde se mohou vyskytovat případy podvodné inzerce a klamavé reklamy. Její prapůvodní podstata je však rovněž nepochybně sexuální.

Nadhodnocení penisu

Typickým příkladem přehnaně nadhodnocené signální struktury u člověka je pak mužský penis. Zatímco u goril měří ztopořený penis asi tři centimetry a orangutanů snad o centimetr více, dosahuje u člověka průměrné délky téměř čtyřnásobné. Je víceméně jasné, že tyto rozměry jsou naprosto neúčelné. Nepotřebujeme je k močení nebo dopravě spermií do ženských rodidel. Ani kvůli nim nezačneme dosahovat lepších kopulačních dovedností. Například zmíněný orangutan zná těch poloh mnohem víc. A ještě při nich visí třeba jednou rukou na větvi.

Nejlépe to vyřešili mužové na Nové Guineji. Na celý den totiž uzavírají svůj penis do dekorativního pouzdra zvaného falokarp. Takový futrál je dlouhý až šedesát centimetrů a průměr mívá deset centimetrů. Muži ho mají pestře zbarvený, zdobený ornamenty, listy stromů nebo kožešinou.

Každý muž vlastní několik takových modelů. A každý den si vybírá jiný, stejně jako my si vybíráme ráno košili, kravatu nebo ponožky. Falokarp zkrátka ukazuje, jak by vypadal mužský penis, kdybychom si ho mohli sami navrhovat. Případně kdyby neexistovalo omezení dané velikostí ženské pochvy, která bývá zřídka delší než deset centimetrů.

Zbývá ještě dodat, komu je takováto penisová proklamace adresována. Sotva to budou ženy, které většinou tvrdí, že pro ně není pohled na obří penis příliš atraktivní. Nadměrné rozměry penisu totiž fascinují především jiné muže. Představují nástroj konkurenčního boje.

Takové falešné inzerci podléhají všichni žadatelé o chirurgickou úpravu penisu. Ta dokáže tento orgán mírně prodloužit, zejména ve stavu ochablém, zatímco při erekci zůstane skoro stejný. Hodí se to pak do sauny nebo na nudistické pláže. Ať ostatní chlapi valí oči na ten sexuální inzerát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám