Hlavní obsah

Sex zlepšuje kvalitu spermatu

SYDNEY

Sexuální abstinence nijak neprospívá spermatu, jak se někdy mezi lidmi traduje. Ve skutečnosti platí, že čím častěji má muž pohlavní styk, tím se jeho sperma stává kvalitnějším. Australští odborníci na neplodnost připomínají, že tak především zvyšují šanci na početí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.1.2017 Archiv města Ostravy vydal Ostravské kalendárium 2016. Od roku 1996 až k roku 2016

Článek

Podle Davida Greeninga, specialisty reproduktivního lékařství ze Sydney, častá ejakulace vylepšuje sperma, což prokázaly nejnovější odborné výzkumy.

Greening a jeho kolegové podrobili výzkumu dvaačtyřicet mužů, kteří denně po dobu jednoho týdne ejakulovali. Jednotlivé vzorky průběžně porovnávali se vzorky odebranými na začátku výzkumu.

Žádná omezení

Jejich výsledky jednoznačně popírají pověry, že by se páry, které se chystají k umělému oplodnění, měly tři dny před odběrem spermatu vyhýbat sexu.

"Není pochyb, že s abstinencí se zvyšuje poškození spermatu. Čím rychleji dostanete sperma ven, tím méně je poškozeno," vysvětlil Greening pro australskou tiskovou agenturu AAP.

Podle něj je názor, že abstinence vylepšuje sperma, naprosto mylný. Ujistil, že páry toužící po potomkovi si mohou sexu dopřávat, kdykoliv budou moci, a určitě by se neměly omezovat.

Reklama

Související články

Sperma Britů ztrácí kvalitu

Skotští vědci dospěli při výzkumech ohledně mužské plodnosti k varovnému zjištění: počet spermií v jednom mililitru spermatu se u mužů žijících ve Velké...

Výběr článků

Načítám