Hlavní obsah

Sex ve vyšším věku ženám prospívá, muže ohrožuje

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco častý uspokojující sex ve vyšším věku ženskému srdci prospívá, tomu mužskému spíše ubližuje. Alespoň to tvrdí američtí vědci z Michigan State University, kteří sledovali v průběhu pěti let sexuální aktivity 2200 lidí ve věku mezi 57 a 85 lety.

Foto: Profimedia.cz

Sex ve vyšším věku evidentně svědčí především ženám.

Článek

Z jejich zjištění jasně vyplynulo, že sex jednou a vícekrát do týdne u žen snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, přičemž u mužů naopak až zdvojnásobuje riziko infarktu a anginy pectoris.

Podle vědců je to dáno tím, že ženám svědčí vyplavené hormony během milování, které velmi významně ovlivňují i jejich emocionální stav. Pokud jsou ženy šťastné a cítí se být milované, pak se celkově po zdravotní stránce cítí lépe.

„Výsledky studie tedy zpochybňují velmi rozšířené povědomí o tom, že sex prospívá zdraví v každém věku bez rozdílu pohlaví. Ve vyšším věku evidentně svědčí jen ženám, u nichž snižuje stres a podporuje psychickou pohodu, což se odráží i na zdraví jejich kardiovaskulárního systému,” upozorňuje pro Daily Mail profesorka Hui Liuová.

Muži by měli být opatrní

Pozoruhodné podle ní je, že u mužů je tomu přesně naopak. Čím častěji sex mají a čím více je pro ně sex uspokojivý, tím se u nich velmi výrazně zvyšují rizika kardiovaskulárního onemocnění.

„Je to pravděpodobně dáno tím, že starší muži musí vyvinout k dosažení svého vyvrcholení mnohem více úsilí než v mladším věku. Může to být tedy pro jejich organismus natolik namáhavé a vyčerpávající, že u nich může dojít doslova k přetížení kardiovaskulárního systému,” dodává Hui Liuová.

Odborníci tedy starším mužům doporučují, aby byli při svých sexuálních hrátkách opatrní a pravidelně docházeli na preventivní prohlídky k lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější ženské milostné fantazie

Milostné fantazie jsou nedílnou součástí lidského života stejně jako sex samotný. Některé si člověk přenáší do reality, o jiných pouze sní. Jaké jsou...

Výběr článků

Načítám