Hlavní obsah

Šest způsobů, jak si vybudovat s partnerem vzájemnou intimitu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí se domnívá, že fyzická intimita začíná a končí v ložnici. To ale není pravda. Na vzájemné intimitě je potřeba pracovat i během dne. Jen tak docílíte naplňujícího vztahu a potažmo i sexu. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Najděte opět společnou intimitu.

Článek

Je jedním z vašich letošních cílů zažehnout novou jiskru ve vašem vztahu? Pokud ano, tak věřte, že aby váš intimní život vzkvétal, je potřeba zapracovat na vzájemné emocionální intimitě. Jak začít?

Mazlete se před spaním alespoň pět minut

„Mazlení má na naše tělo velký vliv. Dochází při něm k uvolnění příjemných neurotransmiterů v mozku, jako jsou dopamin, serotonin, oxytocin a endorfiny. Tyto chemikálie navozují pocity štěstí, sounáležitosti, bezpečí a vzájemné důvěry. Navíc zlepšují kvalitu spánku a navozují hezčí sny,“ říká sexuoložka Sadie Allisonová pro Huffington Post.

Naučte se společně něco nového

„Společné učení se nové dovednosti je podle výzkumu klíčem k tomu, jak posílit vzájemnou intimitu. Kromě toho, že strávíte čas pohromadě, totiž při učení dochází i k uvolňování dopaminu. Vyzkoušejte například online kurz vaření nebo jógy. Uvidíte, že kromě toho, že se naučíte novou dovednost, se na sebe vzájemně i znovu napojíte,“ říká sexuolog Chris Maxwell Rose.

Jak se stát lepším partnerem

Vztahy a sex

Promluvte si o tom, co vás vzrušuje

Existuje mnoho způsobů, jak se naladit na sex. Jedním z nejúčinnějším je o něm mluvit. Překonejte své zábrany a sdělte partnerovi, jaké pozice, praktiky nebo sexuální fantazie vás vzrušují a zeptejte se ho na to samé.

Uvidíte, že pokud se sobě vzájemně otevřete, podpoříte tím nejen vzájemnou důvěru, ale také pocit bezpečí. Bonusem je, že vás tato debata spolehlivě nažhaví.

„Pokud páry neumějí pěstovat sexuální energii, je vysoce pravděpodobné, že zanedlouho ze vztahu zcela vymizí. Připomínejte si proto navzájem, že jste erotické bytosti, které mají svoje specifické potřeby. Pokud je pro vás toto téma příliš ožehavé, začněte zlehka a připomeňte si například vaše 3 nejlepší vzájemné sexuální zážitky,“ radí sexuální terapeutka Kimberly Resnick Andersonová.

Vařte společně

„Jen si to přiznejme, jídlo je sexy. Dokáže uspokojit naše chuťové pohárky a zlepšit náladu. To platí po muže stejně jak pro ženy. Společné vaření je navíc čas, během kterého se můžete poznat z nové stránky. Jídlo si pak můžete vychutnat při svíčkách a se sklenkou vašeho oblíbeného nápoje. Takovýto hezký večer pak může dokonale zažehnout jiskru,“ říká lektorka sexuální výchovy Pamela Madsenová.

Kdy je ta pravá chvíle udělat ve svém životě změnu

Zdraví

Masírujte se navzájem

„Stará dobrá masáž je skvělým způsobem, jak se na základně potěšení napojit na svého partnera. Jedná se navíc o praxi přijímání a dávání, se kterou mnoho párů bojuje. Navíc se jedná o krásný rituál, který může, ale nemusí vést k sexu,“ říká Madsenová.

Cvičte společně

Společné cvičení je skvělý způsob, jak oživit intimitu. Formujete díky němu nejen svoji postavu, ale také vzájemný vztah. Začněte například rychlou procházkou nebo túrou, poté přidejte například bruslení, běhání nebo třeba badminton. Záleží jen na vás.

Uvidíte, že si užijete nejen společný čas, ale navíc díky cvičení dojde k uvolňování endorfinů, což posílí vaše vzájemné pouto. Pocit společného úspěchu po dosažení libovolného cíle se navíc může pozitivně projevit i ve vašem intimním životě.

Reklama

Související články

Osm malých pozorností, které upevní váš vztah

Není ničím neobvyklým, že se lidé v páru občas lehce odcizí a cítí se nesynchronizovaně. Důvodem může být pracovní přetížení, intenzivní péče o děti nebo...

Výběr článků

Načítám