Hlavní obsah

Šest ukazatelů, které odhalí nezdravý vztah

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás si nezdravý vztah může vykládat po svém. Někoho ubíjí, když mu partner celý den neodpovídá na textové zprávy, jiný zase nesnese koketní povahu své drahé polovičky. V zásadě ale platí, že nezdravý vztah je takový, během kterého nedochází k naplnění základních potřeb člověka.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se partneři o vztah důkladně nestarají, pak se i z hezkého soužití může vyklubat nezdravý vztah.

Článek

I když neexistuje žádná stoprocentní definice nezdravého vztahu, můžeme pracovat s některými indiciemi, kterého ho odhalí. Podle vztahového terapeuta Garyho Browna je ukazatelem nezdravého vztahu to, že na sebe s partnerem nejsme napojení. „V nejhorším případě jde o vztah, ve kterém je jeden z partnerů zanedbávaný nebo je mezi partnery na denním pořádku konflikt,“ sdělil Brown pro Shape.

Zároveň se nezdravý vztah projevuje tím, že se jeden z partnerů necítí bezpečně, trpí nedostatkem lásky a intimity nebo mezi partnery nedochází k otevřené komunikaci.

Pokud se partneři o vztah důkladně nestarají, pak se i ze zdravého soužití může vyklubat nezdravý vztah, ve kterém se partneři nebudou cítit dobře. Zároveň je důležité říci, že v mnoha případech nestojí za nezdravým vztahem pouze jeden z partnerů, ale jde o výsledek společné pasivity. Jaké jsou hlavní ukazatelé nezdravého vztahu?

1. Řešíte stále stejné problémy

Máte pocit, že neustále řešíte stejné problémy a zároveň nikdy nenaleznete jejich správné řešení? Podle párového terapeuta jde o jeden z nejčastějších ukazatelů nezdravého vztahu. Jakmile nedokážete najít kompromis a neustále vytahujete staré kostlivce ze skříně, pak společnou řeč nikdy nenaleznete. Obzvláště to platí pro partnery, kteří mezi sebou bojují a snaží se konflikt vyhrát už jenom z principu. Vztah není soutěž, ale týmová hra.

Šest intimních otázek, které by si měl zodpovědět každý pár

Vztahy a sex

2. Bojíte se říct svůj názor

Naprostým opakem je druhý případ, kdy se partneři natolik vyhýbají slovnímu konfliktu, až daný problém mezi nimi začne pomyslně hnít. Není nic špatného na tom, že se ve vašem vztahu objevil problém, mnohem horší je, že se ho bojíte řešit, a tím pádem vystavujete druhého člověka nepříjemným domněnkám.

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Vztahy a sex

3. Necítíte se v bezpečí

Fyzické bezpečí je na prvním místě, zároveň bychom ale neměli zapomínat na emoční bezpečí, které je také důležitou součástí vztahu. Brown hovoří o tom, že mezi základní ukazatele emočního nebezpečí patří, když vám partner nadává, mluví sprostě či vás zesměšňuje. Častokrát je tento postoj doprovázen také frázemi jako: „Na tvém názoru nezáleží“ nebo „Nejsi dost chytrá, abys k tomuto tématu mluvila“. Jakmile se člověk necítí vedle svého partnera komfortně, bojí se promluvit nebo mu partner zjevně snižuje sebevědomí, je něco špatně.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

4. Mění vás k obrazu svému

Lidé i vztahy se vyvíjejí, a tak po nikom nemůžeme chtít, aby se stále choval jako ve dvaceti. Pokud se ale osobnost nebo životní styl člověka dramaticky změní, zejména v krátkém časovém období, „znamená to, že jeden z partnerů se v podstatě vzdává svého já a podřizuje potřeby druhému člověku. Především to dělá z toho důvodu, aby se vyhnul případné konfrontaci či velkému konfliktu,“ říká Brown. Pokud cítíte, že přestáváte být sama sebou, pak je nejvyšší čas vrátit se zpátky na zem a bojovat za své vlastní potřeby.

Pět kroků, jak skoncovat se závislostí na partnerovi

Vztahy a sex

5. A co rodina?

Láska je slepá, a tak si občas druhého člověka příliš idealizujeme. Na druhou stranu, růžové brýle rozhodně nemá naše rodina ani přátelé. Právě ti vidí vaši druhou polovičku realisticky a dokážou odhadnout, zda je opravdu tím pravým. Pokud až nápadně často slýcháte, že byste si měla rozmyslet, s kým žijete, pak to vnímejte jako výstražný signál.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

6. Manipulace mu není cizí

Manipulátor využívá různé taktiky, prostřednictvím kterých chce převzít kontrolu nad druhou osobou. Je tedy jedno, jestli vám partner zakazuje vídat se s kamarádkou či vás izoluje od rodiny. Ve všech těchto případech využívá právě manipulaci. Pokud zaznamenáte jakýkoliv náznak manipulace, pak nemá smysl ve vztahu zůstávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či...

Když se doma místo hádek mlčí

Hádky pročisťují vzduch a mohou mít na vztah i léčebné účinky. Ne všichni jsou ale jejich příznivci. Někteří jedinci místo dohadů a hlasité výměny názorů svůj...

Výběr článků

Načítám