Hlavní obsah

Sedm nejčastějších důvodů vánočních hádek a jak jim předejít

Novinky, lin

Vánoce by měly být svátky klidu a míru. Přesto tomu tak v mnoha domácnostech není a rodinnou pohodu střídají ostré spory a stres. Jaké jsou nejčastější záminky k hádkám a jak jim úspěšně předejít?

Foto: Profimedia.cz

Hádky o Vánocích nebývají ničím výjimečným.

Článek

1. Křivdy z minulosti

Minulost by měla zůstat minulostí, to je heslo, kterým byste se měli řídit o Vánocích, ale i jiných svátcích. Vytahování starých křivd a sporů totiž patří mezi nejčastější příčiny vánočních hádek a často končí dosti bolestně. Jak se toho ale vyvarovat?

„Jednoduše se snažte mluvit o něčem aktuálním a méně ožehavém. Pokud vás budou příbuzní konfrontovat i nadále, pak jim zkrátka řekněte, že o tuto konverzaci nestojíte a raději byste si povídali o něčem jiném,“ říká terapeutka Anna Possová pro Huffington Post.

2. Spory ohledně výchovy dětí

Váš styl výchovy dětí se může diametrálně lišit od stylu vašich rodičů nebo jiných příbuzných. Nenechte se tím ale rozhodit.

„Způsob, jakým vychováváte své děti, záleží samozřejmě jen na vás, a nikdo by se v něm neměl nimrat. Přesto je často terčem v oku zejména rodičům nebo prarodičům, kteří zkrátka nevidí mezigenerační rozdíly. Pokud vás jejich komentáře zneklidňují, snažte se ze situace taktně vybruslit nebo jim jen sdělte, že se na tom zkrátka neshodnete,“ radí rodinná terapeutka Fran Walfishová.

3. Tlak ohledně budoucnosti

Rodiče do nás často vkládají své naděje a sny, a i když jsou jejich rady často dobře míněné, mohou být leckdy na obtíž, a to zejména pokud se týkají naší budoucnosti či směru, kterým bychom se měli podle nich ubírat.

Mnohdy navíc nedisponují úplnými informacemi, a proto se jejich průpovídky mohou dotknout našeho citlivého místa. Pokud taková situace nastane, zkuste rozhovor obrátit ve vtip nebo lehce přejít k jinému tématu.

V případě, že ani to nezabere, navrhněte, že se tomuto tématu budete věnovat někdy jindy.

4. U koho budeme trávit Štědrý den?

Čerstvé vztahy, ale i dlouhodobé páry se často obávají zabřednout rozhovor na téma, kde budou trávit vánoční svátky. Zejména u mladých lidí totiž hrozí, že si je rodiče budou chtít na Štědrý den uzurpovat a oni se pak cítí jako mezi mlýnskými koly. Jak to vyřešit?

„Stanovte si hned od začátku, jaká máte od svátků očekávání. Na jaké tradice a rituály jste zvyklí. Kolik cestování za příbuznými jste ochotní trpět atd.,“ doporučuje psycholožka Mahlet Endaleová.

Přemýšlíte nad vším až moc? Víme, jaký to má dopad na vaše tělo

Zdraví

5. Dohady o tom, kolik by měly stát dárky

Rodinné rozpočty se často liší. O Vánocích je to pak patrné nejvíce. Je proto důležité si od začátku vyjasnit, kolik je vhodné za dárky pro druhého utratit.

Zatímco pro někoho může být určitý typ dárku věc naprosto samozřejmou, pro jiného to může být věc, kvůli které by se musel zadlužit.

„Při rozhovoru ohledně dárků si určete, kolik chcete do každého člena rodiny investovat. Vyhněte se také impulzivním nákupům na poslední chvíli, které vás mohou dostat do finančních potíží,“ říká terapeutka Becky Stuempfigová.

6. Vytahování ponižujících historek z dětství

Rodinná setkání jsou ideální příležitosti k tomu vytahovat staré historky z dětství. Ty ale mohou být často nevhodné a jejich vyprávění může vyvolat nepříjemné momenty, obzvláště, pokud do rodiny přivedeme někoho nového.

Vyhněte se proto vyprávění příběhů, které zavánějí ponížením a raději vsaďte na ty laskavé.

Pět nejčastějších chyb v ložnici a jak je řešit

Vztahy a sex

7. Žádné soukromí

Mnozí rodiče těžce nesou, když jejich děti začínají roztahovat křídla a chystají se vylétnout z rodinného hnízda. Často pak využívají jakoukoliv záminku k tomu, aby je doma udrželi alespoň na svátky nebo se ke svým dětem přes sváteční dny doslova nastěhují a nenechají je chvilku o samotě.

Pokud se toto týká i vás, zkuste svým rodičům citlivě vysvětlit, že ačkoliv je máte rádi, tak byste ocenili i čas strávený o samotě se svojí drahou polovičkou. Uvidíte, že při správné volbě slov budou vaši volbu respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám