Hlavní obsah

Prohřešky, které mohou být předvojem vážnějších vztahových problémů

Novinky, ald

Dosáhnout dokonalého vztahu bez jediné chyby je nereálná představa. To ale neznamená, že bychom na svých chybách neměli pracovat, a tím pádem posouvat vztah ke krásnějším zítřkům.

Foto: Profimedia.cz

Některé páry se zdají být šťastné, a přitom jim to v soukromí neklape.

Článek

Některé páry se zdají být šťastné, a přitom jim to v soukromí neklape, zatímco jiné vypadají naprosto disharmonicky, ale funguje jim to už pěknou řádku let.

Vztahy jsou jednoduše neuchopitelné a každý potřebuje individuální přístup. Přesto podle webu Bustle existuje šest chyb ve vztahu, které pravděpodobně dělá většina z nás.

Některé prohřešky můžeme označit za drobné chybky, jiné mohou být předvojem vážnějších problémů.

1. Žijete v pohodlí

Celý život si nepřejeme nic jiného než mít spokojený vztah, který si budeme užívat plnými doušky. Paradoxem je, že jakmile se dostaneme k vytouženému cíli, spokojenost se promění v pohodlnost a rutinu.

Najít kompromis mezi pohodlím a vzrušujícím životem není jednoduché, neboť každý člověk má jinak nastavené měřítko. Obecně ale platí, že rutinní vztahy vedou do záhuby, a tak je namístě čas od času narušit stereotyp a dodat vztahu novou jiskru.

Snažte se s partnerem objevovat nová místa, vyrazte na rande bez dětí a místo sledování večerního seriálu zajděte na squash nebo do divadla. Možností je nespočet, záleží jenom na vaší chuti a fantazii.

2. Kdo vám mluví do vztahu?

Obzvláště mladší páry mají problém s tím, že do jejich vztahu zasahují maminky nebo třeba babičky. Rady ale bez problému rozdávají i kamarádky a známí.

Poradna: Jak usměrnit věčně nespokojenou nastávající tchyni

Vztahy a sex

Pokud něco podobného zažíváte, pak je důležité umět rozeznat konstruktivní kritiku od pouhých řečí, které nestaví na reálném základu.

Nenechte si tedy do vztahu zbytečně mluvit. Stejně tak by se měl zachovat i váš partner.

3. Hádky přes zprávy

Rychlý způsob života vede k tomu, že nemáme čas mluvit o problémech doma, a tak je vyřizujeme prostřednictvím mobilních zpráv. Zatímco při rozhovoru z očí do očí můžeme vyčíst emoce druhého člověka, slyšíme jeho intonaci a vidíme výraz tváře, textové zprávy přenášejí holý text, který si můžeme vyložit jakýmkoliv způsobem.

Snažte se této chyby vyvarovat a důležitá témata řešte vždy „offline“.

4. Opravdu víte, co chce?

Často od druhého člověka očekáváme, že má stejné uvažování jako my. Pravdou ale zůstává, že každý člověk potřebuje specifické zacházení, které se můžeme naučit tím, že partnerovi budeme naslouchat a vnímat jeho potřeby.

Pokud je například smutný, nutně ho nemusíme zasypat láskou a něhou. Třeba od nás v takový moment jenom chce, abychom ho nechaly pár hodin o samotě.

Nenechte se zatáhnout do cizího konfliktu

Styl

Nesnažte se vždy chovat tak, jak byste chtěla, aby se v dané situaci choval partner k vám.

5. Vyhýbání se konfliktu

Především šťastné páry mají problém s tím, že se zarputile vyhýbají konfliktům. Jenže i spokojené páry mohou narazit na téma, na které nenahlížejí stejnou optikou.

Klíčem k úspěchu je otevřená a upřímná konverzace, která ještě nutně nemusí značit hádku nebo několikadenní konflikt. V ideálním případě tyto rozhovory neoddalujte a snažte se k nim přistupovat bez zbytečné hysterie a křiku.

6. Hlídáte si skóre

Nadneseně by se dalo říct, že některé páry ve vztahu soutěží. Člověk sleduje, co do vztahu vložil (nemusí se nutně jednat o hmotné statky), a následně kontroluje, zda to partner ve stejné míře oplatil. Takové chování ale může vytvořit napětí, které následně vyústí v hádku.

Když se doma místo hádek mlčí

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Najděte odvahu říct si o to, co potřebujete

Požádat o to, co chceme nebo potřebujeme, patří mezi základní komunikační dovednosti. Člověk tím kromě jiného dává najevo, že si sám sebe váží a že se umí...

I ve vztahu se můžete cítit sami. Co s tím

Pocit osamělosti alespoň občas přepadne každého. Pokud jsme opravdu sami, zpravidla víme, co je třeba udělat. Zato v partnerském vztahu nás osamělost obvykle...

Výběr článků

Načítám