Hlavní obsah

Proč se některé páry opakovaně rozcházejí a dávají dohromady

Právo, Zuzana Musálková

Patrně každý z nás poznal alespoň jeden pár, který se opakovaně rozchází a během pár týdnů dává zase dohromady. U takových případů vyvstává otázka, proč se k sobě vracejí a procházejí pořád dokola obdobím, kdy si vzájemně zlomí srdce, cítí se mizerně a truchlí.

Foto: Profimedia.cz

Některé páry vnímají opakované rozchody jako dočasné.

Článek

S opakovanými rozchody mají například velké zkušenosti vysokoškoláci. Z jedné studie vyplynulo, že až dvacet pět procent z nich v takovém vztahu bylo a přišlo jim to zcela v pořádku.

„Když jsme se jich ptali, proč se vracejí, nejčastěji odpovídali, že jsou k protějšku velmi přitahováni a jsou mu velmi oddaní, jen neumí vyřešit jeden centrální a stále se opakující konflikt, kvůli kterému se neustále rozcházejí,” vysvětluje profesorka René Daileyová z Texaské univerzity.

Sousedovic tráva není vždy zelenější

Opakované návraty mohou mít ale i jiné důvody. Single život se může zdát zadaným lidem jako daleko větší zábava, ale není to tak vždycky a pro všechny.

„Má to co do činění s alternativními možnostmi, ale také s tím, že si jedinec po rozchodu uvědomí, že single život jej zas tak nenaplňuje a snaží se do vztahu vrátit,“ vysvětluje vztahová koučka Jenna Birchová.

Lidé si často představují, že budou mít po rozchodu jedno nezávazné rande za druhým a bezstarostně chodit ven s přáteli. V jejich životě je tak nebude nic omezovat a bude neustále plný dobrodružství. Jenže tak to v životě často nechodí. Čerstvě nezadaný pak začne vzpomínat na výhody bývalého vztahu a chce se zase vrátit.

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Styl

Nejsem si jistý, jestli by to mohlo fungovat

Někdo vztah ukončí impulzivně, hned jak přijde první problém. Následně toho ale lituje, vrátí se, a pak celý cyklus opakuje znovu.

„Jindy mají lidé paradoxně nízkou toleranci na snášení nejistoty. A tak raději odejdou předem, než aby vydrželi a přečkali hádku nebo krizi. Hodně těchto typů rozchodů provázejí pochybnosti o sobě a neschopnost čistě vidět, co se ve vztahu skutečně děje,“ upozorňuje koučka.

Bývalí partneři si také nemusí být jisti tím, jestli vztah neukončili předčasně. „Někteří lidé nezůstávají ve vztahu dost dlouho na to, aby mohli opravdu vidět, jak se bude vyvíjet. Pak ale litují a chtějí se vrátit,” dodává.

Do očí bijící signály, že žijete v nešťastném vztahu a bylo by lepší z něj odejít

Vztahy a sex

Špatná komunikace

Jisté výzkumy naznačují, že některé páry vnímají opakované rozchody jako dočasné. Lidé se rozejdou ve vyhroceném konfliktu, ale počítají s tím, že se vrátí‚ s chladnou hlavou.

Dvanáct věcí, které musíte udělat, pokud zůstanete s nevěrným partnerem

Vztahy a sex

Budeme se rozcházet navždy?

Podle výzkumů jsou cyklicky rozcházející se páry méně šťastné a spokojené než páry, které se nerozcházejí a posuzují kvalitu svého vztahu jako horší, nicméně mnohdy spolu zůstávají a někdy se i berou.

Nicméně touha rozcházet se a opět spolu žít se i s věkem mění. Vztahy prožíváme jinak během našich dvacátých a třicátých let, později se alespoň o něco stabilizují.

Po čtyřicítce, padesátce nebo šedesátce vidí partneři posun v jejich soužití a hodnotí ho jako konstantnější a stabilnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak po rozchodu získat zpět svého expartnera

Máte za sebou rozchod, ale stále nemůžete na svého expartnera zapomenout a byla byste ochotna udělat cokoliv, aby se vrátil? Pak pro vás máme velmi důležitou...

Výběr článků

Načítám