Hlavní obsah

Proč mají muži druhé mízy

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se muži potýkají s takzvanou druhou mízou? Co vede některé z nich k tomu, že se například po dvacetiletém manželství rozhodnou spálit mosty a začínají nový život s o generaci mladší ženou?

Foto: Reuters

Partneři vzdálení o generaci či více opravdu netvoří sourodý pár

Článek

„Není to ani tak druhá míza, jako spíš významné ťukání involuce,“ řekla Novinkám psycholožka Alice Vondrová. Muži se dostanou do období, kdy se rozhodnou svůj život bilancovat. Většinou se jedná o ty, kteří jsou úspěšní v práci a mají určité finanční zdroje. Při svém rozjímání nad životem se tito muži poměřují se ctižádostivci, kteří to dotáhli výš. A takoví se vždy najdou.

Muži získají pocit, že je děti už nepotřebují, se ženou si nemají co povídat, oni si vlastně nic neužili a stáří klepe na dveře. U některých také hrají roli začínající zdravotní problémy, obvykle se jedná o onemocnění prostaty, problémy s tlakem, či se srdcem. Muži zkrátka upadají do subdepresí a mají pocit, že se jim zavírají dveře.

„To je období, kdy se muž stává snadnou lovnou zvěří pro mazané holky, které honí prachy. A ony dívčiny, kterým nejde o mladou lásku a romantiku ve spacáku, hodnotí tyto muže podle postavení, ceny za oblek, ceny auta, hmotných statků,“ říká Alice Vondrová.

Podle ní je moc pro ženy velkým afrodisiakem. A je jedno, že ji třímá ve svých pažích např. pětapadesátiletý, stopadesátikilový, úplně holohlavý krasavec. Podle psycholožky „jsou typy žen, kterým se zamží a v tu chvíli vidí jen mocného samce, který ochrání jejich potomstvo. A když se tito dva dostanou k sobě, je z toho obrovské bláznění“.

Muž má pocit, že je "borec", který dokázal sbalit mladou ženu. „Až komické mi připadá, že někteří z těchto mužů vůbec nechápou, že ta „pětadvacítka“ sbalila je,“ říká Alice Vondrová. Dodává, že pak jsou muži ochotni rozvádět se a platit.

Slabší charaktery neunesou úspěch

Podle psycholožky existuje také skupina mužů, kteří žili spokojeně s manželkou a dětmi. „Pak přišla tato doba dřevního kapitalismu a oni náhle zbohatli. Slabší charaktery to neunesou a dějí se s nimi podivuhodné věci. Takový muž získá pocit, že když má prachy, musí mít drahý bourák, ke kterému se jeho manželka, která se s ním probíjela chudobou a začátky podnikání v jejich obýváku, nehodí. Muž má pocit, že je najednou pan někdo a řekla bych, že největší je ve svých vlastních očích, a potřebuje reprezentativní partnerku. Kritérium, aby byla reprezentativní se většinou nesnoubí s charakterem a inteligencí. Pak se se svou manželkou rozvádí a bere si poslední model. Ty konce jsou docela zábavné. Někteří z těchto mužů posléze končí u mě v ordinaci,“ říká Alice Vondrová.

Zdravotní problémy nezmizí

Ačkoli muži nabití energií novým vztahem mají pocit, že jejich zdravotní problémy zmizely, není tomu tak. To potvrzuje i psycholožka. „Samozřejmě, že ne, oni na to na chvíli zapomenou. Namlouvají si, že s mladou ženou omládli. Je pravda, že na chvilku jakoby obživnou. Snaží se, aby se vyrovnali mladé ženě. Podceňují ovšem fakt, že dvacet, třicet let je velký rozdíl, a energie je z čistě biologických důvodů nesrovnatelná. Velmi často u těchto mužů dochází k únavě materiálu. Musím říci, že mnoho takových pánů trpce po pár letech lituje, protože to chvilkové omládnutí vykoupí rychlým zestárnutím. Únava se kumuluje, s věkem regenerační schopnost klesá. Je to tak, věk nikdo neokecá“.

Otcovství v pokročilém věku je nebezpečné

Muži v prvotním poblouznění zapomínají na jeden zcela zásadní fakt. A to, že jejich leckdy o generaci mladším novým ženám začnou také tikat biologické hodiny.

Rozšířením rodiny pak přestanou být středobodem života nové ženy a k dětem, které si muž pořídí např. kolem pětapadesátého roku svého života, už má pak spíše dědečkovský vztah. Podle psycholožky by tito muži měli přemýšlet, zda je zodpovědné, pořizovat si děti později.

„Teď je to móda, že si pánové v důchodovém věku zakládají rodiny a mají malé děti. Ta móda je ale velmi nebezpečná“.

Otcem v pozdním věku se stal např. zpěvák Karel Gott, producent František Janeček, či fotograf a malíř Jan Saudek. Podle Vondrové je problém, když si podle těchto celebrit zařídí život např. řemeslník, či úředník s běžným platem a třeba i hypotékou na krku. „Protože, co si budeme povídat. Rodina není jen o lásce, ale i o ekonomice,“ dodává.

Dá se vůbec druhým mízám předejít? Podle Alice Vondrové jedině tím, že se partnerský vztah pěstuje celý život. Velkou roli hrají společné zájmy, společní přátelé, společná témata k rozhovorům. Vztah se prostě nesmí nechat zemřít.

Ženy stárnou kontinuálně

Ženy druhým mízám nepropadají. „Ženy nemají druhé, třetí a stopadesáté mízy. Pokud je žena normální, pak většinou stárne kontinuálně. O své děti se stará, i když dospívají a ani ve dvaceti jí nepřipadají dostatečně velké na to, aby je opustila. A to, že některé ženy mají mladší muže, je většinou z toho důvodu, že nějakým způsobem přišly o manžela. Není to program,“ říká Alice Vondrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Nevěru častěji odpouští ženy než muži

Každému se to může stát. Má doma harmonický vztah, stejně ale jednou potká protějšek, se kterým mu stojí za to zhřešit. Po probdělé noci se vrací domů a čeká,...

Jak ukončit vztah a zvládnout nové začátky

Zamilovat se je velmi jednoduché, ale ukončit nefungující vztah je mnohem těžší. Především ženy mají tendence si neustále něco namlouvat a vztah naprosto...

Výběr článků

Načítám