Hlavní obsah

Proč je dobré přestat trávit tolik času na sociálních sítích

Novinky, Dana Sokolová

Závislost na sociálních sítích dnes již není záležitostí jen dětí a mladistvých. Stále více času na nich tráví i dospělí, a dokonce i senioři. Všichni chtějí být v obraze a nepropásnout nejrůznější věci. Bohužel málokdo si uvědomuje, jak negativně to ovlivňuje naše životy. Zbavit se přitom této závislosti není vůbec nic jednoduchého.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě ovlivňují naše životy víc, než si hodláme připustit.

Článek

Sociální sítě dávají lidem pocit, že jsou středem dění. Jen díky zprávám na sítích vědí, co se děje v jejich okolí, v politice, na pracovním trhu, ale i ve všech oblastech jejich zájmu či ve světě. Zajímavých informací je ale na sítích tolik, že z pěti minut denně na nich lidé tráví i několik hodin.

Lidé nejčastěji na sociální sítě chodí z nudy, ale také z touhy nepřijít o žádnou aktuální zprávu. V touze mít neustálý přehled tak některou ze sítí otevírají každou volnou chvilku. Odborníci pro to mají i odborný název – syndrom FoMO (z anglického „fear of missing out“, tedy „strach z toho, že něco zmeškáme, propásneme“).

Rozhodně se přitom nejedná o žádnou banalitu. Kromě toho, že to jedincům bere veškerý volný čas, vytvářejí si na sítích i závislost, která začne ovlivňovat jejich život úplně ze všech stran.

Lidé jsou pak často podráždění, nervózní, netrpěliví, náladoví. Mohou se u nich střídat stavy úzkosti s pocity deprese. Dost často je přitom přepadá pocit, že stojí na místě, že jim vše kolem utíká a oni nevědí, co se sebou, jak najít smysl života.

Vztah a sociální sítě: Žárlit, či nechat být, když partner sleduje jiné ženy

Vztahy a sex

Pandemie vše ještě umocnila

Mnoho lidí uvízlo na sociálních sítích i kvůli pandemii. Jednak kvůli hledání aktuálních zpráv týkajících se koronaviru, ale také tím, že najednou měli více času, protože kvůli karanténě nemohli dělat standardní věci.

Často tak od rána do večera sjížděli jednu sociální síť za druhou a pomalu a jistě se stali otroky této činnosti.

Tereza Kostková: Mrzí mě, pro kolik lidí se sociální sítě proměnily ve skutečný život

Styl

Jak skoncovat se závislostí na sociálních sítích?

  • Vymazat aplikace v mobilu

Prvním krokem je vymazat ze svého chytrého telefonu všechny aplikace sociálních sítí. Abyste jednoduše tyto sítě neměli vždy okamžitě po ruce.

„Lidé mají tendence při každém sáhnutí na telefon, byť jen kvůli kontrole esemesek, e-mailu či počasí, následně kliknout i na některou z aplikací, aby rychle zkontrolovali, co se děje. Jenže místo minutky v aplikaci zde najednou uváznou i na několik hodin,” vysvětluje na svém webu Marnie Vinallová, odbornice na duševní zdraví.

Odstraněním aplikací z telefonu tak získáte lepší kontrolu nad používáním těchto sítí, navíc všechny věci na sítích budete činit více vědomě.

  •  Plánujte čas strávený na sítích

Samozřejmě i po vymazání aplikací z telefonu budete mít možnost sledovat sociální sítě i přímo z počítače. Úplně zatracovat tyto sítě nemusíte, jen je dobré se je naučit omezovat. Zkuste si tedy dopředu naplánovat, kdy a jak dlouho budete na internetu sítě kontrolovat. Rozhodně by se nemělo jednat o více jak hodinu denně.

Pokud zvládnete dodržovat časový limit, posílíte i svou vnitřní sebekázeň.

  • Naučte se věci selektovat

Tím, že omezíte čas strávený na sociálních sítích, je větší předpoklad, že na nich začnete víc konzumovat obsah, který vás skutečně zajímá. Začnete se tedy i víc věnovat smysluplnému obsahu.

Vánoční reklamy, které opět nenechají jedno oko suché

Vánoce

Co vás čeká, když omezíte čas na sociálních sítích?

Začnete mít najednou mnohem více energie a času na aktivity, které máte rádi a budete přitom mnohem šťastnější a klidnější. Začnete skutečně žít své vlastní životy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám