Hlavní obsah

Překvapivé zdravotní benefity, které přináší single život

Novinky, Eliška Fischerová

Máte pocit, že kolem sebe máte samé šťastné a spokojené páry, které se právě zasnoubily, případně čekají potomka? Pak možná propadáte beznaději a bojíte se, že už navždy zůstanete sama. Pravdou ale zůstává, že na single život lze nahlížet i pozitivní optikou. Podle odborníků totiž život bez partnera přináší hned několik zdravotních benefitů.

Foto: Profimedia.cz

Výhodou singles je, že mohou se svým volným časem nakládat dle vlastního uvážení.

Článek

K samotě můžete přistupovat dvěma způsoby. Buď se celé dny budete litovat a závidět spokojeným párům, nebo single život začnete vnímat s nadhledem a špetkou humoru.

Pokud jste se rozhodla pro druhou možnost, pak byste měla vědět, že se svobodným životem jde ruku v ruce několik zdravotních benefitů.

Je méně pravděpodobné, že přiberete

Vypadá to, že svobodný život hraje do karet všem ženám, které si striktně hlídají postavu. Ze studie zveřejněné v roce 2013 v časopise Health Psychology vyšlo najevo, že lidé ve šťastném manželství mají tendenci přibírat na váze.

Australská studie publikovaná v časopise Body Image zase naznačila, že ženy, které se před svatbou cítily pod tlakem, aby zhubly, přibraly na své hmotnosti v prvních šesti měsících po svatbě.

Pravdou zůstává, že tento fakt může souviset také s tím, že svobodní lidé pravidelněji cvičí. „Mnoho svobodných mužů a žen se stará o své zdraví a blahobyt. Cvičí, zdravě se stravují a celkově vyznávají zdravý životní styl,“ říká Bella DePaulová, výzkumnice z Kalifornské univerzity.

Tento názor potvrdil britský průzkum provedený v roce 2011, který odhalil, že 76 % ženatých mužů a 63 % vdaných žen nesplňuje doporučených 150 minut fyzické aktivity týdně.

Být single není nemoc. Naučte se vnímat svobodu s novou perspektivou

Styl

Máte více blízkých přátel

Možná jste si sama všimla, že zatímco vaše zadané kamarádky spočítají přátele na prstech jedné ruky, vy kolem sebe máte nespočet blízkých lidí, na které se kdykoliv můžete obrátit. Podle studií to navíc vypadá, že single lidé mají tendenci udržovat blízké vztahy s rodinou.

„Svobodní lidé, zejména svobodné ženy, mají široké sítě přátel, kteří jsou pro ně důležití,“ dodává Bella DePaulová pro Health. Užívejte si tedy toho, že jste obklopena přáteli a lidmi, kterým na vás doopravdy záleží.

Méně vás stresují finance

Zatímco single lidé mají kontrolu nad svými financemi, zadaní lidé musí kontrolovat svůj rozpočet a přemýšlet, zda jim částka na výplatní pásce umožní zaplatit nájem, hypotéku či leasing.

Průzkum z roku 2014, který se zaměřil na finanční chování u 2000 lidí, dokonce zjistil, že každý třetí zadaný člověk se někdy uchýlil k finanční nevěře, případně partnerovi ohledně financí lhal. To není dobré skóre, že?

Následně je důležité myslet na to, že finanční nestabilita ve vztahu vede ke stresu, depresi i úzkostem. Proto buďte šťastná, že nad svými penězi máte kontrolu a nemusíte se strachovat, zda následující měsíc finančně „přežijete“.

Hledám vhodného partnera aneb Co je pro single jedince důležitější než vzhled

Vztahy a sex

Už žádné stigma

„Na svobodné lidi se často nahlíží jako na osamělé a nešťastné jedince, což může mít negativní dopad na jejich celkové zdraví,“ podotýká DePaulová.

Vypadá to ale, že se v tomto ohledu blýská na lepší časy. Statistika jasně hovoří o tom, že poprvé v historii je většina dospělých lidí ve Spojených státech amerických svobodná.

„Vzhledem k tomu, že počet svobodných lidí stále roste, bude obtížnější nadále udržovat stereotypy, které jsou spojeny se svobodnými lidmi. Existuje příliš mnoho svobodných lidí, kteří jsou šťastní, zdraví a milují své svobodné životy,“ říká Bella DePaulová.

Máte vlastní plány

Pokud žijete v partnerském vztahu, pak musíte respektovat přání a plány druhé osoby. To může znamenat, že namísto vytoužené odpolední procházky sledujete sérii Star Wars či zameškáte oslavu kamarádky kvůli tomu, že narozeniny slaví také bratr vašeho partnera.

Asi tušíte, že tyto nechtěné kompromisy nevedou ke šťastnému životu. Single lidé ale mohou se svým volným časem nakládat dle vlastního uvážení, což vede k vnitřní spokojenosti a psychické pohodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám