Hlavní obsah

Pojídání ryb zpomaluje srdeční tep a snižuje tlak

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LILLE

Zrychlený nebo až příliš rychlý tlukot srdce může někdy vést k jeho zástavě a předčasné smrti. Řešením je možná změna stravovacích návyků. Ve Francii totiž odborníci zjistili, že pojídání rybího masa srdeční činnost zpomaluje. Čím více ryb týdně člověk sní, tím pomaleji jeho srdíčko bude tlouct.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Neznamená to však, že se jednou zpomalí natolik, že by ohrozilo důležité životní funkce.

Studie se opírá o reprezentativní vzorek deseti tisíc mužů, v jejichž zdravotních kartách nebyly žádné záznamy o chorobách srdce. Muži byli rozděleni do čtyř srovnávacích skupin rozlišených podle týdenního množství přijímaných ryb. Odborníci tyto čtyři skupiny pozorovali a pak srovnali z hlediska výskytu srdečních chorob a rychlosti srdeční činnosti.

"Pokud se zvýší příjem rybího masa v týdenním úhrnu, srdíčko začne bít pomaleji. Navíc rybí maso zabralo u všech zkoumaných dobrovolníků stejně. Bylo účinné bez ohledu na to, kolik dotyčnému muži bylo let, zda kouřil nebo byl fyzicky aktivní," uvedl vedoucí výzkumu Jean Dallongeville z Pasteurova institutu ve francouzském Lille.

Rybí tuky mají blahodárný vliv na buňky celého těla

"Jak bylo zjištěno v mnoha dříve prováděných výzkumech, rybí maso obsahuje hodně omega-3 tuků, které mají mnohé blahodárné účinky na buňky celého těla, nejen tedy na buňky srdce. Zvýšená konzumace masa navíc snížila krevní tlak u pacientů postižených vysokým krevním tlakem, snížila hladinu triglyceridů v krvi a zvýšila hladinu ´dobrého´ HDL cholesterolu, tedy lipoproteinu s vysokou hustotou. Všem tedy můžeme doporučit zařazení vyššího množství rybího masa do jídelníčku," vysvětlil doktor Dallongeville.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám