Hlavní obsah

Pocity, které odhalí skutečnou zamilovanost

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání partnera se občas podobá běhu na dlouhou trať, během kterého snižujete své nároky a očekávání. Není divu, že následně máte zmatek v tom, zda randíte s mužem svého života, či s pochybným chlapem, kterého byste si za normálních okolností ani nevšimla. Naštěstí existuje šest ukazatelů, díky kterým poznáte, že jste potkala svou spřízněnou duši.

Foto: Profimedia.cz

V zamilovanosti jsou lidé často zaslepeni láskou.

Článek

Na jedné straně tušíte, že jste našla ideálního partnera, na straně druhé máte mnoho otázek a pochybností. Ano, na začátku vztahu se občas stane, že si člověk není stoprocentně jistý, jestli věnuje čas „té správné“ osobě. V takový moment ale požádejte o pomoc své tělo, které už dávno zná odpověď.

„Pokud jste ve vztahu se správnou osobou, pak se mění váš způsob uvažování a myšlení,“ říká psychoterapeutka Rachel Dacková, která dodává, že v takovou chvíli upustíte od individuálního rozhodování a začnete přemýšlet nad potřebami a tužbami nového partnera.

Zároveň existuje dalších šest změn, které odhalí, že jste ve vztahu s životním partnerem.

Pociťujete závislost

Zatímco přemýšlíte nad tím, jestli chodíte se správným člověkem, vaše hormony už v této otázce mají dávno jasno. Pokud jste doopravdy zamilovaná, pak se ve vašem těle uvolňuje dopamin, což je tzv. hormon štěstí. Zvýšená hladina dopaminu vede k tomu, že se nevědomky cítíte spokojeně a vyrovnaně.

„Následně se může stát, že sedíte na pracovní poradě a neustále myslíte na nového člověka ve vašem životě. Dopamin totiž aktivuje oblast mozku, která je odpovědná za závislosti,“ dodává psycholožka Gladys Frankelová pro Bustle.

Manuál flirtování pro moderní ženu

Vztahy a sex

Ztrácíte soudnost

Říká se, že lidé jsou zaslepeni láskou. Pravdou zůstává, že k jistému zaslepení opravdu dochází, a to díky amygdale. Tato část mozku je spojována s emocemi, obzvláště se strachem a agresivitou. Pokud jste ale zamilovaní až po uši, činnost amygdaly „ztlumíte“.

„V takový okamžik se zatemňuje váš úsudek a zcela přehlížíte nedostatky a chyby, které má váš nový partner,“ vysvětluje psychoterapeutka Lena Derhallyová.

Příval optimismu

Setkání se spřízněnou duší dokáže ovlivnit také způsob vašeho myšlení. Není nic výjimečného, když se lusknutím prstu stane z pesimisty člověk, který začíná vnímat svět pozitivně a optimisticky.

„Zamilovaní lidé najednou nevidí kolem sebe tolik depresivních a negativních věcí, neboť se plně soustředí na svou novou lásku,“ dodává psychoterapeutka Rachel Dacková.

Jak se chováte ve vztahu? Mnohé prozradí váš typ zamilovanosti

Vztahy a sex

Lepší vztahy s blízkými

Pokud jste se doopravdy zamilovala, pak máte tu čest také s hormonem oxytocinem. „Tento hormon se uvolňuje v lidském těle v momentě, kdy je nám někdo velmi blízký. Jeho zvýšená hladina se projevuje příjemným pocitem, který je spojený s důvěrou, bezpečím a intimitou,“ říká Derhallyová.

Zajímavé je, že podle studie Stanfordské lékařské univerzity neovlivňuje tento pocit pouze váš nový romantický vztah, nýbrž také vztahy přátelské a rodinné.

Dokážete řešit problémy

Pokud jste potkala spřízněnou duši, pak můžete pocítit příval odvahy i sebevědomí. „Život po boku ideálního partnera vede k tomu, že máte dostatek sebedůvěry a více energie při řešení problémů. To je dáno skutečností, že v partnerovi cítíte pevnou oporu,“ vysvětluje Dacková.

S tím souvisí také fakt, že jste méně vystresovaná a dokážete k běžným problémům přistupovat s nadhledem a určitou mírou vnitřní pohody.

Nejčastější chyby, které ženy dělají v zamilovanosti a časem toho litují

Vztahy a sex

Cítíte vzrušení

Na závěr jeden z nejdůležitějších ukazatelů toho, že jste objevila spřízněnou duši. Motýlci v břiše totiž doopravdy existují a jsou nedílným společníkem všech zamilovaných párů. „Ve skutečnosti je toto vzrušení způsobeno norepinefrinem, což je látka podobná adrenalinu,“ říká psychoterapeutka Lena Derhallyová.

Pokud cítíte motýlky v břiše při pouhé zmínce o novém partnerovi, pak už nemusíte nad vaším vztahem dumat. Pravděpodobně jste potkala ideálního muže, do kterého se zamilovalo nejen vaše srdce, ale i váš mozek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám