Hlavní obsah

Pět záludných návyků, které poškozují vaše přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nekončícím kolotoči povinností občas nastávají chvíle, kdy jedeme na autopilota. Apatičnost a snížená míra tolerance se přitom mohou dotknout i našich nejbližších. Na co si dát pozor při komunikaci s přáteli nejen ve chvílích, kdy je toho na nás moc?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Dáváte nevyžádané rady

Lidé mají často potřebu si postěžovat, aby ulevili svým myšlenkám. V těchto chvílích nepotřebují žádné rady, nýbrž naslouchání.

„Pokud vás přítel žádá o radu, je to jedna věc. V případě, že ale rady sypete z rukávu jedna báseň, pak můžete rychle narazit,“ říká socioložka Jan Yagerová pro Huffington Post. Často se navíc stává, že dané problematice zcela neporozumíte a celou věc špatně odhadnete. Příště se raději zeptejte svých přátel napřímo, jestli chtějí znát váš názor, nebo ne.

2. Neptáte se na jejich život

„Jednou z nejčastějších stížností mezi přáteli je pocit, že ho ten druhý neposlouchá nebo nejeví zájem o to, co se v životě toho druhého odehrává. Člověk, který se svého přítele neptá na život, zanechává v lidech pocity nejistoty a ignorace,“ říká Yagerová.

3. Vyhýbáte se konfrontaci za každou cenu

I ta nejhladší přátelství někdy narazí na hrbol. V určitém okamžiku může například váš přítel vyřknout nebo udělat věc, která vás zamrzí. Důležité je ale to, jak se k dané situaci postavíte.

Řeknete své blízké osobě, že vám ubližuje, nebo si raději postěžujete na její chování jiným přátelům?

I přátelství lze přechodit

Vztahy a sex

„Často se stává, že i když nám daný přítel ublíží, raději se stáhneme a necháme problém vyšumět. Konfrontace přitom zdaleka nemusí být tak nepříjemná, jak se na první pohled může zdát. Stačí vnést do příštího setkání upřímnou diskusi na téma, které vás v minulosti zranilo. Díky této dávce upřímnosti získá vaše přátelství hlubší kořeny a na opravdovosti. Pamatujte, že skutečné přátelství znamená opravit to, co nefunguje,“ říká odborník na mezilidské vztahy Adam Smiley Poswolsky.

4. Vnucujete přátelům svá očekávání

Se svými přáteli toho sice můžete mít mnoho společného, ale neznamená to, že je budete tlačit do stejných názorů a očekávání. Je zdravé mít různé preference, priority i úhly pohledu.

„Vaši přátelé možná chtějí žít život jinak než vy. Jako přítel byste je měli vést k tomu, aby žili svými vlastními hodnotami a ne vašimi. To znamená, že i když jsou některá jejich rozhodnutí na vás příliš divoká, podpořte jejich úsilí a sdělte jim své obavy pouze v případě, že o ně máte strach,“ radí vztahová expertka Marisa G. Francová.

Můžete být se svým ex přátelé? Jaká jsou pro a proti

Vztahy a sex

5. Nesnesete konkurenci

Píchne vás u srdce pokaždé, když někdo z vašich známých získá povýšení nebo třeba odjede na luxusní exotickou dovolenou? „Je v pořádku zvážit, co vaši přátele dělají nebo čeho dosáhli, vyhněte se ale srovnávání a soutěživosti. Opravdoví přátelé si přejí úspěch a nezávidí si,“ říká Yagerová.

S pocity závisti se pracuje těžko, zkuste si ale uvědomit, za co jste ve svém životě vděční a berte úspěchy vašich přátel jako hnací motor, který vám také pomůže k dosaženích vlastních cílů.

Reklama

Související témata:

Související články

I přátelství lze přechodit

Někdo má to štěstí, že má dobré kamarády v podstatě od školky či základky a tato přátelství vydrží celý život. I přes to, že se všichni měníme, vyvíjíme...

Výběr článků

Načítám