Hlavní obsah

Pět klíčových témat, na kterých byste se s partnerem měli shodnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk je jiný, a tak nelze od partnera vyžadovat, aby měl na všechny problémy světa totožný názor. Přesto se najde nejméně pět témat, ve kterých byste měli být zajedno. V opačném případě hrozí, že vaše soužití dříve nebo později zkrachuje.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní vztah zvládne i větší názorové rozepře.

Článek

Hledání kompromisů, drobné ústupky i vysoká míra tolerance – to všechno jsou důležité předpoklady, díky kterým můžete s partnerem zvládnout i větší názorové rozepře. Bohužel, existují i náročnější témata, na která je důležité nahlížet totožnou optikou.

Stejného názoru je také psychoterapeutka Jenn Mannová, podle které je důležité, aby se lidé ve vztahu nevzdali svých tužeb nebo potřeb. „Pokud by se tak stalo, zákonitě to povede k rozpadu vztahu,“ varuje psychoterapeutka pro Health.

A o jakých tématech je řeč?

1. Monogamie

Ať už chcete žít v čistě monogamním vztahu, nebo koketujete s myšlenkou polyamorie, je nanejvýš důležité, aby váš partner měl stejný pohled na věc.

„Pokud chcete, aby vztah fungoval, musíte se dohodnout na pravidlech, která budete oba respektovat. Zároveň je důležité, aby vaše jednání bylo svobodné a nejednalo se o kompromis nebo ústupek,“ vysvětluje psychoterapeutka a dodává, že kompromis by v této situaci vedl k obrovské bolesti či konfliktu.

Jakmile se s partnerem v otázce monogamie neshodnete, nemá smysl ve vztahu setrvávat.

Nepřirozenost monogamie aneb Proč mnohé vztahy nevydrží

Vztahy a sex

2. Manželství

Pokud je pro vás manželství důležité, neměla byste se ho vzdát. A to bez ohledu na to, jak moc svého partnera milujete. „Setrvání ve vztahu s člověkem, který svatbu naprosto odmítá, povede k tichému hněvu, dusné atmosféře a zášti,“ tvrdí psychoterapeutka Mannová.

Samozřejmě i v tomto ohledu nemusíte ihned činit ukvapené závěry. Pouze se vyplatí, když si s partnerem na téma manželství popovídáte a pochopíte, jak se k tomuto závazku staví. Možná potřebuje jenom čas, možná už má pro vás zásnubní prstýnek schovaný v šuplíku.

3. Děti

Zajedno byste s partnerem měla být také v otázce zakládání rodiny. „Pokud chcete mít děti, pak se jich za žádných okolností nevzdávejte. Na druhou stranu, pokud už teď víte, že zakládat rodinu neplánujete, tak nevstupujte do vztahu s někým, kdo chce být rodič,“ zdůrazňuje Jenn Mannová.

V ideálním případě si s partnerem popovídejte o dětech už na začátku vztahu. Jedině tak se vyhnete nepříjemnému okamžiku, kdy partnera do dětí budete tlačit. Obdobně důležitá je také konverzace o druhém, případně třetím potomkovi. I v tomto ohledu se vyplatí, když partneři sdílejí stejný názor na počet členů rodiny.

Nenápadné návyky, které sabotují váš vztah

Zdraví

4. Základní hodnoty

„Základní hodnoty jsou ty, které řídí váš život a chování. Neměla byste být s někým, kdo chce, abyste ze svých hodnot nebo morálky slevila,“ říká psychoterapeutka.

Pravdou ale zůstává, že většina lidí už v počátcích vztahu odhalí, zda jejich partner sdílí podobný pohled na svět. Pokud ale zjistíte, že máte odlišné hodnoty, rozhodně před tímto problémem nepřivírejte oči.

„Naopak, jde o náznak toho, že váš vztah nebude dlouhodobě fungovat,“ dodává Jenn Mannová.

5. Charakter

Lidé mohou změnit styl své komunikace, naučit se nové dovednosti nebo otevřít své srdce, nikdy ale nedokážou změnit svůj charakter. „Zároveň si musíte uvědomit, že ani vy nemůžete změnit něčí charakter,“ říká psychoterapeutka.

Pokud už od počátku vztahu máte pocit, že vám některé charakterové rysy na partnerovi vadí, nepodceňujte je. Jedná se o varovný signál, kterému byste měla věnovat pozornost.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět způsobů, jak vybudovat důvěru ve vztahu

Zdravý vztah je postavený na vzájemné důvěře. Přesto se občas stane, že jeden z partnerů nedokáže důvěru opětovat. Následně svému protějšku nevěří, neustále ho...

Výběr článků

Načítám