Hlavní obsah

Pandemie v mnoha městech a vesnicích pomohla urovnat sousedské vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobré sousedské vztahy v místě, kde žijeme, by měly být samozřejmostí. Často se tak ale neděje. Nezájem, závist, neschopnost si vyjít vstříc a různé naschvály jsou tak u některých sousedů na denním pořádku. A není to problém jen České republiky. Sousedské vztahy jsou často komplikované po celém světě. Koronavirová pandemie to ale trochu změnila.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy jsou sousedské vztahy ideální.

Článek

Jak napsal anglický romanopisec Keith Chesterton: „Bible praví, abychom milovali jak svoje sousedy, tak i nepřátele. Pravděpodobně proto, že zpravidla jsou to jedni a tíž lidé.“ Jestli něco pozitivního koronavirová pandemie přinesla, pak je to zlepšení právě těchto vztahů.

Pandemie spoustu lidí spojila a povzbudila je v tom, aby se setkali se svými sousedy, a to jak kvůli nabízené pomoci či prosbě o pomoc a vzájemné podpoře, tak i kvůli tomu, že začali trávit více času doma.

„Mnoho z nás během pandemie strávilo výrazně více času doma, a tak se i zvýšila pravděpodobnost, že se potkáme, a tedy i mnohem lépe poznáme se svými sousedy, než tomu bylo dříve,” vysvětluje doktorka Elise Paulová, autorka sociální studie UCL Covid-19, které se zúčastnilo více než 70 000 lidí.

Lidé se navíc nebáli sousedy oslovit s nabídkou své pomoci, ať už například s nákupy, tak s péčí o ně. A všeobecně vzrostla i sounáležitost a empatie mezi nimi.

Závist ovlivňuje život většiny z nás

Vztahy a sex

Jak vzešlo z jiného průzkumu z dubna 2020, tři ze čtyř Britů věděli, kteří z jejich sousedů jsou kvalifikováni jako vysoce rizikoví a více než čtvrtina je během lockdownu kontrolovala a snažila se jim různě pomáhat.

Tato pomoc ve velkém fungovala i u nás. Lidé pomáhali nejen svým sousedům, ale i zcela cizím lidem a snažili se i různými způsoby podpořit zdravotníky. Zejména v menších městech se vztahy mezi lidmi obecně zlepšily a upevnily.

Jak ukázal průzkum značky Opavia a programu Živá komunita, necelá polovina lidí drží více pospolu, jejich vztahy jsou přátelštější a také vůči sobě více projevují vstřícnost a pocit sounáležitosti.

Vzdalujeme se přirozeným instinktům

Vztahy a sex

A lepší sousedské vztahy pokračují často i nadále. „Je zajímavé, že čím déle pandemie pokračuje, tím se tento trend upevňuje, přičemž více lidí cítí větší úroveň důvěry, sdílených hodnot a soudržnosti s těmi, kteří žijí v okolí,” upozorňuje pro Daily Mail Paulová.

Samozřejmě ne všechny vztahy se zlepšily, u některých lidí pandemie vyvolala stav, že se stali ještě více uzavřenými, nedůvěřivými a kontakt s dalšími lidmi přestali úplně vyhledávat.

Anketa

Zlepšily se vaše vztahy se sousedy?
Ano, lépe jsme se poznali a našli společnou řeč.
3,8 %
Ano, jsme k sobě tolerantnější.
7,7 %
Ano, ale ne se všemi.
4,8 %
Ne, je tomu spíše naopak, naše vztahy se významně zhoršily.
14,4 %
Ne, stále nefungují.
5,8 %
Ne, kontakt se sousedy ale ani nevyhledáváme.
38,5 %
Ne, protože naše vztahy byly skvělé už před pandemií.
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám