Hlavní obsah

Obezita je hrobař sexu

Novinky, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Epidemie obezity nezpůsobuje starostlivé vrásky jen internistům, chirurgům a ortopedům. V poslední době se jí začali zabývat i sexuologové. Nadváha sexu nesvědčí. Navíc požitek z dobrého jídla dokáže sexualitu dobře zastoupit. Pocit nasycení totiž přináší člověku blahodárný pocit životní pohody.

Foto: Jiří Smutný

Konferenční sál v MZK

Článek

V mozku se uvolňují látky zvané endorfiny. Jejich působení je podobné účinku drogy. Navíc se rozšiřují cévy v oblasti zažívací trubice. To znamená, že ostatní části těla se mírně odkrví. Krev odtéká nejen z mozku, ale i z přirození.

Také sexuální aktivita uvolňuje mozkové endorfiny. Navozuje příjemný stav, kterému Angličané říkají well-being, neboli blaho. Uvolňování endorfinů potvrzuje, že láska je chutným jídlem vlastně nahraditelná a zastupitelná. "Krmte tu bestii", zní dobrá rada ženušce, která si do poradny přichází stěžovat na svého manžela, že jeho sexuální náruživost už přesáhla únosnou míru. Je to praktická rada. Zvýšená činnost v jídelně způsobí snížení provozu v ložnici. Po nadměrném potravinovém konzumu však sexuální vášeň začne uvadat. Přejídání je hrobařem sexu.

Odlišnosti ve zvycích

Neméně častý důvod, proč obvykle upadá sexuální život lidí, kteří trpí nadváhou, se nachází v oblasti estetické. Nejeden vládce orientálního harému úzkostlivě dbá na dostatečný kalorický přísun a přeplněné talíře svých favoritek. Žena, která by podle našich měřítek byla až odporně tlustá, se pro něj stává nejvíce žádoucí. Ostatně ani u nás nebyla vždycky v módě tělesná vychrtlost. Vzpomeňme třeba na kypré tvary Věstonické Venuše. Nemusíme však ani tak daleko do historie. Stačí prolistovat sešity předválečné módy. Zjistíme, že největší úspěchy sklízely ženy, které se dnes v inzerátech ohleduplně označují za "plnoštíhlé".

Ani současným mužům neměří móda stejným metrem jako tehdy. Pivní bříško předválečného pana rady už není známkou blahobytu. Naopak, sexuálním idolem se stává vypracovaný svalovec s vyklenutým hrudníkem, propadlým břichem a útlým pasem. Otázkou ovšem zůstává, zda to týrání v posilovnách, cyklistické maratóny a usilovné cvičení na různých mučících přístrojích je aktivitou prospěšnou sexuálnímu životu.

Vyplavuje totiž také mozkové endorfiny a vyvolává stav blahodárné nirvány. S trochou nadsázky lze sestavit jakousi rovnici, podle které je překonání lehkoatletického rekordu stejný výkon jako pozření opulentní večeře. K nim lze ještě přirovnat kvalitní sexuální prožitek. Stejné endorfiny a stejné blaho. Každý si může vybrat a jedno druhým nahradit. Vášnivá noc strávená v erotickém klubu přináší stejný biochemický efekt jako několik hodin usilovného cvičení ve fitcentru.

Snaha o zhubnutí se vymstila

Snaha o to, aby partner zhubnul, nemusí padnou na úrodnou půdu, jak dokládá příběh padesátiletého podnikatele. Manželka mu neustále vyčítala jeho poněkud se zvětšující objem v pase. Při tom ještě nebyl žádným tlusťochem. Jeho měnící se tělesné proporce však vyžadovaly občasnou obměnu šatníku.

Manželka se bláhově domnívala, že každodenní redukční osvětou prospívá jeho zdraví. A zařizuje mu tak dlouhověkost, poněvadž tloustnout přeci znamená stárnout. Není divu, že se záhy ocitnul v náruči své sekretářky, dvacetiletého blonďatého andílka. Od něho se dozvěděl, jak mu to bříško sluší. Je měkké jako peřina. Něžné asistentce "bylo blaze na něm spočinouti". Manželce pak zbyly nekalorické potraviny, jogurty s nula procenty tuku a oči pro pláč.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci mužům: Odložte viagru, vyrazte ven

Impotentní muži by měli zapomenout na viagru a svoji potenci podpořit spíše dlouhou procházkou na čerstvém vzduchu. Shodují se na tom odborníci z Lékařského...

Výběr článků

Načítám