Hlavní obsah

Novou antikoncepcí je kroužek

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Nejžhavější antikoncepční novinkou je malý, pět centimetrů velký a pět milimetrů silný kroužek z měkké umělé hmoty. Zasunuje se do pochvy, kde účinkuje tři neděle. Lze jej zařadit k antikoncepci pro zapomnětlivé.

Foto: Lenka Žáčková

Slavnostní zahájení tour „Pohyb pomáhá 2“

Článek

V některých ženách vzbuzuje obavu, jestli při divočejším milování nevyklouzne ven. Podle odborníků, kteří ho klinicky testovali, se to zatím nepodařilo ani dost temperamentním párům. Pružný kroužek se pevně opře o stěny zadní klenby poševní a částečně zmizí pod řasami sliznic. Jeho hlavní výhodou bude nejspíš to, že si ho žena může zavést sama.

Menší vedlejší účinky

Obsahuje hormony, které se skrz poševní stěny vstřebávají přímo do krve a zatěžují tak o polovinu méně játra. "Díky tomu stačí k antikoncepčnímu účinku menší dávka hormonů," říká MUDr. Roman Kříž, gynekolog z Benešova. "Jejich hladina navíc nekolísá jako u pilulek, ale zůstává stálá. Řada žen má pak šanci zas o něco snížit případné vedlejší negativní účinky jako je třeba špinění, bolest hlavy, prsou nebo nohou."

V Německu, USA, Francii nebo Nizozemsku už ženy začaly kroužek využívat. U nás by měl být k dostání pravděpodobně během příštího roku.

"Vyjmout si starý a nasadit správně nový, to ženu naučí gynekolog," říká MUDr. Vladimír Mulač z Berouna. "Ten jí také napíše recept a s ním může probrat i své zkušenosti s jeho užíváním."

Z čeho vybírat

Cena kroužku zatím není známa, ale předpokládá se, že se příliš nevzdálí cenám srovnatelné konkurence. V kategorii antikoncepce pro zapomnětlivé to je:

  • nitroděložní tělísko, z kterého se po dobu pěti let neustále uvolňuje hormon gestagen,
  • podkožní implantáty na dobu tří až pěti let, 
  • hormonální injekce účinkující tři měsíce,
  • náplasti, které si žena mění každý týden.

Metoda příštího tisíciletí

Když se v roce 1998 objevilo na trhu nitroděložní tělísko, psali o něm někteří novináři jako o metodě příštího tisíciletí. "Pokud se na něj podíváte střízlivě, zjistíte, že je hodně spolehlivé, vydrží pět let a vedlejší účinky se u něj vyskytují zřídka," říká MUDr. Vladimír Mulač.

"To proto, že se z něj uvolňují nízké hladiny hormonu, který působí lokálně, především v oblasti malé pánve. Mám zhruba stovku pacientek, které užívají tuto antikoncepci, a nepamatuji se, že bych některou z nich léčil kvůli možným vedlejším účinkům, jako jsou bolesti hlavy, změny nálad, mírná forma akné nebo napětí v prsou. Naopak běžným jevem je, že téměř každá žena má 3 měsíce po zavedení tělíska s hormony nepravidelné, ale slabé krvácení. Zhruba 80 procent z nich přestane krvácet úplně. Nebo se u nich objeví jen občasné, velmi slabé krvácení, které trvá pouze 1 až 2 dny."

Tělísko, které ženě zavede lékař, obsahuje jen hormon gestagen, což také sníží ojedinělé, ale možné riziko trombózy. Díky kombinaci tělíska s hormony netrpí záněty v děloze a v oblasti malé pánve, které je někdy trápily u klasických tělísek.

Tři roky bez starostí

Gynekolog zavedl tyčinku z měkké umělé hmoty velkou jak zápalka speciálním aplikátorem skrz drobný vpich v kůži do podkoží. A sice na vnitřní straně paže, blízko předloktí. Zákrok samozřejmě dělal při lokálním znecitlivění.

Z tyčinky se tři roky uvolňuje hormon gestagen, který potlačuje ovulaci, respektive uvolnění vajíčka z vaječníku. Antikoncepční účinek podkožního implantátu vydrží tři roky. Pak je nutné tyčinku vyjmout a nahradit ji novou. Zručný lékař to dokáže šetrně.

Vedlejší účinky nebývají u této antikoncepce časté, ale objevují se. Některé ženy trápí nepravidelné krvácení, jiné bolesti hlavy nebo změny nálad, další mírná forma akné, případně napětí v prsou. Lékaři tyčinku nedoporučují ve stejných případech jako tělísko s hormony.

Injekce eliminují bolesti i krvácení

Antikoncepční injekce chrání ženu před otěhotněním minimálně tři měsíce. Jejich obliba se různí. Části žen nevyhovují proto, že blokují i krvácení (považují pravidelnou menstruaci za důkaz svého zdraví).

Naopak jiným právě proto vyhovují. Injekce často eliminují i křeče a bolesti doprovázející menstruaci. Zádrhel může být v návratu k normální menstruaci. U každé ženy trvá různě dlouhou dobu. Nelze je proto doporučit těm, které si chtějí přesně naplánovat dobu své plodnosti.

Jako jednu z mála hormonálních antikoncepcí je mohou využívat kojící ženy, což řada z nich také dělá.

Náplast drží i v bazénu

Hormonální náplasti, u kterých se účinné látky vstřebávají přes kůži, účinkují sedm dní. Pak si žena musí nalepit náplast novou. Řada klientek se obávala, že jim náplast při pohybu spadne. Většina z nich byla asi překvapena, že drží v sauně, v bazénu, při sportování i při vášnivém milování. Pokud ji ovšem nenalepíme na kůži mokrou, zpocenou nebo mastnou (to platí i pro vsakovací krémy).

Není ideální pouze pro vrcholové sportovkyně nebo pro ženy, které velice intenzívně sportují a hodně se potí, protože ty mohou mít s držením náplasti určité potíže."

Náplasti, podobně jako další druhy antikoncepce pro zapomnětlivé, nejsou tak rozšířené jako pilulky. Ale jejich uživatelek stále přibývá. Zejména mezi mladými dívkami a hodně vytíženými ženami. Zbavují je starostí o to, jestli si náhodou nezapomněly vzít pilulku. Některým díky tomu pomáhá i v tom, aby si intimní styk víc užily.

Reklama

Související články

Antikoncepce i pro kojící maminky

V Česku užívá hormonální antikoncepci téměř milión žen. Ty, které ji brát nechtějí nebo nemohou, si vyberou z nehormonálních metod. Novinkou...

Náplasti začínají nahrazovat pilulky

Vypadá to, že se pomalu rodí nový hit - náplasti, ze kterých se hormony a další léčiva vstřebávají přes kůži přímo do krve. Lidé na celém světě za ně loni...

Výběr článků

Načítám