Hlavní obsah

Antikoncepce i pro kojící maminky

Právo, Petr Veselý

V Česku užívá hormonální antikoncepci téměř milión žen. Ty, které ji brát nechtějí nebo nemohou, si vyberou z nehormonálních metod. Novinkou u nás je antikoncepce z Francie. Krém nebo globule, které působí pouze lokálně, tedy v pochvě. Mají dobrou antikoncepční, antibakteriální i protivirovou účinnost. Navíc zlepšují lubrikaci, tedy zvlhčení pochvy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Informační plakáty vyzývaly občany města k účasti a podpoření dobrého umístění v Plavecké soutěži měst.

Článek

Před pohlavním stykem se do ní zavedou. Antikoncepční účinek by měly zajišťovat až 10 hodin. S tou výhradou, že globuli nebo přesnou dávku gelu je potřeba do pochvy zavést před každým opakovaným pohlavním stykem, bez ohledu na oněch 10 hodin. Pro jistotu.

Ve Francii preferuje tuto metodu 10 procent všech uživatelek antikoncepce. V ostatních zemích o podobné postavení teprve usiluje. Podle názoru MUDr. Tomáše Faita z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze by mohla být zajímavá například pro kojící maminky, mladé dívky nebo ženy, které nemají stálého partnera, a vedou tedy nepravidelný sexuální život. Dále také pro ženy, které hormonální antikoncepci brát nemohou, obvykle ze zdravotních důvodů, a pro ty, které ji brát nechtějí. Také ale pro uživatelky, které jsou při pohlavním styku náchylné k infekcím nebo plísním

Smažení pulci měli bránit početí

Podle australského gynekologa Rogera Shorta je levným a dostupným prostředkem, jak neotěhotnět nebo nechytit AIDS, pár kapek citrónové šťávy vpravených do vagíny. I když je to nepochybně racionálnější metoda než smažení pulci, které doporučovali staří Číňané, nebo vykuřování pochvy provozované starými Egypťany, lékaři před šťávou varovali. Nejde o příliš účinnou metodu.

Podobně nespolehlivá je i jiná, dosud zřejmě nejčastější "antikoncepce": přerušovaná soulož.

Nejspolehlivější, a proto zřejmě nejrozšířenější ženskou antikoncepcí, jsou pilulky, spolu s dalšími druhy hormonální antikoncepce (injekcemi, podkožními implantáty a náplastmi, viz srovnávací tabulka s dalšími metodami). Uspokojují kolem 80 % všech uživatelek antikoncepce.

V USA nedávno schválili dokonce antikoncepční žvýkačky, respektive žvýkací hormonální tablety. Hormony mají řadu příznivých vedlejších účinků - příznivě působí na pleť, mírní menstruační krvácení a někdy i bolesti, snižují riziko rakoviny dělohy a vaječníku atd.

Mívají však i svá úskalí. Lékaři je například nedoporučují kuřačkám. Dále ženám se zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin, což jsou například ty, které trápí křečové žíly. Ale také není vhodná pro pacientky, které mají nemocná játra nebo vážně narušenou jejich funkci.

Inteligentní zabiják spermií

"Právě pro tyto klientky by mohly být jednou ze zajímavých alternativ zmíněné nehormonální globule nebo krém, který se do dělohy zavede pomocí jednoduchého aplikátoru," říká MUDr. Fait. "Účinná látka, kterou obsahuje, zahustí během několika vteřin hlen v děložní čípku tak, že se stane prakticky neprostupný pro spermie. Ty navíc znehybní.

Působí pouze lokálně a nepřechází tedy přes poševní sliznici do organismu. Je šetrná i k poševnímu prostředí. Nenarušuje ho."

Tabulka spolehlivosti různých metod
Druh antikoncepceriziko otěhotnění v procentech
nechráněný styk80-85
přerušovaná soulož18-20
kondom4-14
minipilulky (jen s hormonem gestagenem)0,14-9,6
nehormonální globule nebo krém0,68-2,8
hormony, které se do těla dostanou jinak než pilulkami (injekce, implantáty apod.)0-1
nitroděložní tělísko0,2-0,8
nitroděložní tělísko s hormonem0,02-0,2
pilulky s kombinovanými hormony0,1-0,4
sterilizace0-0,5

Její nevýhodou oproti pilulkám je trochu menší spolehlivost. Uvedená novinka však zdaleka není jedinou nehormonální alternativou. Tou jsou především prezervativy a nitroděložní tělíska, ale také antikoncepční čípky.

Nejpopulárnější je prezervativ

Používání kondomů je podle výzkumů nejčastější antikoncepcí v ČR. O jejich celosvětové popularitě svědčí fakt, že od pořadatelů poslední olympiády v Sydney dostal každý z olympioniků 51 kondomů. Při sedmnácti dnech pobytu vycházely tři na jeden den.

K tomu číslu prý organizátoři dospěli na základě anket mezi sportovci a zkušeností z minulých olympiád. Kondom je propagovanou metodou, která chrání zejména před bakteriální a virovou infekcí, i když ne absolutně. Řada mužů ho však nemá ráda, nezvykla si na něj. Navíc je metodou ne úplně spolehlivou. Občas dochází k protržení prezervativů, jejich sesmeknutí či netěsnosti.

Metoda třetího tisíciletí

Nitroděložní tělíska domácí výroby se u nás do roku 1989 používala celkem často. Jejich výhodou byly dobré antikoncepční účinky, nevýhodou větší náchylnost k infekcím a zánětům. Někdy také k výtokům nebo k silnějšímu krvácení.

Tyto nevýhody typické pro většinu tělísek se podařilo rapidně snížit u tělíska kombinovaného s hormony. V děloze se rozvine do tvaru písmene T. Je k němu připojený váleček. Z něj se pět let uvolňuje velmi malé množství hormonu (působí jen lokálně). Díky tomu odpadla řada vedlejších účinků pilulek: mírný krvavý výtok mimo menstruaci, sklon k tloustnutí atd. Tělísko mohou mít i kuřačky.

Hormon zvyšuje hustotu hlenu děložního hrdla a brání, aby jím pronikly jak spermie, tak nejrůznější infekce. Také mění vlastnosti děložní sliznice a tím komplikuje uhnízdění vajíčka v ní. Protože vzájemná kombinace tělíska a hormonu potlačila nevýhody obou metod a znásobila jejich výhody, psalo se o této metodě - s určitou nadsázkou - jako o antikoncepci třetího tisíciletí.

Bariéra z pěny

Antikoncepční čípky využívají podobný mechanismus jako v úvodu popsaná novinka z Francie. Navíc vytvářejí pro spermie bariéru z pěny. Neobsahují hormony, ale jinou účinnou látku. Mají antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Hlavní slabinou je asi to, že dvojice musí 10 minut čekat, než se čípek v pochvě rozpustí.

Monika Žídková

Na tuto antikoncepci mě upozornila žena mého bratra, který žije ve Francii. Užívala ji, když kojila. Zkusila jsem globule v době kojení také a velice mi vyhovovaly. Francouzky na této antikoncepci oceňují spolehlivost, šetrnost vůči organismu a lubrikační efekt, který usnadňuje styk. To je praktické, zvlášť pokud při porodu utrpěla poševní sliznice.

Také ji využívá řada mladých Francouzek, které nemají stálého partnera a nechtějí brát antikoncepční pilulky. Nejen proto, že nová antikoncepce působí lokálně, ale také kvůli tomu, že má antivirové a antibakteriální účinky.

Reklama

Související články

Antikoncepce může léčit

Počet žen v ČR, které berou antikoncepci, stále roste. Zatímco před deseti lety důvěřovalo pilulkám proti početí 22 procent Češek, v současnosti je užívá 51...

Po antikoncepci se netloustne

Americkým a holandským odborníkům se podařilo vyvrátit jeden z největších mýtů týkajících se antikoncepce. Podle posledních zjištění se ženy a dívky užívající...

Výběr článků

Načítám