Hlavní obsah

Nechoďte do postele naštvaní aneb Jak si ve vztahu nezadělávat na další potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každém vztahu se občas nahromadí potíže nebo vztek, kvůli kterým se partneři nepohodnou. Každý problém by se ale měl řešit pokud možno hned. Jak se již dlouho tvrdí, „rozhodně není dobré chodit spát naštvaný”. Co je na tom pravdy?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná jste to slyšeli od vlastních rodičů či kamarádů, možná někde četli. Tvrzení „nechoďte do postele naštvaní” se mezi lidmi šíří již dlouho. Rozhodně ale nejde jen o nějaké babské či kamarádské nepotvrzené rady.

Je vědecky prokázáno, že jeho dodržování je více než prospěšné pro lidské zdraví.

Dobrá vztahová rada?

Zda je výše zmíněná rada opravdu pro vztah dobrá, se rozhodla zjistit jedna z nedávných studií. V rámci ní odborníci u 2000 dobrovolníků po dobu 8 dnů měřili jejich reaktivitu na různé argumenty či situace vedoucí ke vzteku.

Měřili jednak reakce a negativní pocity v daný den, ale i dny následující po případném konfliktu. Jednoznačně prokázali, že u lidí, kteří dokázali daný problém vyřešit ještě týž den, následující den nepřetrvávaly žádné negativní dopady uvedeného problému.

Jednodušeji řečeno – ti, kteří šli spát v klidu a bez zloby, v noci vědomě nebo podvědomě v sobě nemuseli „držet” nahromaděný vztek a nesnažili se ho nějak „řešit”.

Jak i ve vzteku druhým ukázat, že nám na nich záleží

Vztahy a sex

Ve spojitosti s daným tématem jedna z dřívějších studií prokázala, že ve spánku se náš mozek snaží reorganizovat nezpracované a nevyřešené negativní emoce, což následně ztěžuje schopnost vypořádat se s nimi v budoucnu.

Znamená to tedy, že se kvůli tomu nejen ráno budíme naštvaní, ale rovněž si tyto nevyřešené emoce neseme i do dalších hádek.

Jak nevyřešené emoce a hádky ničí vztah

Odborníci poukazují na to, že kromě zbytkového stresu, který v sobě neseme, pokud uléháme s nevyřešenými problémy v hlavě, se může celá situace negativně projevit na mentálním i fyzickém zdraví. A také trvale poškodit vztah.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

„Zloba, která není vyřešena nebo uvolněna předtím, než jdete spát, se jednoduše hromadí v těle jako energie, která každý další argument jen zhoršuje,” poukazuje na zjištění životní a vztahová koučka Carolyn Hidalgová pro server Yourtango. Jak doplňuje, může se později uvolnit v nejméně vhodné chvíli a i ze zcela triviální hádky udělá neřešitelný problém.

Podobně to vidí i vztahový poradce Keith Dent. „Každou další hádku to jen zhorší, a to jen proto, že jste nebyli schopni vyřešit dřívější problém.” Zároveň ale dodává, že životní styl jedinců v různých vztazích, stejně jako pracovní nasazení, případně špatné načasování ne vždy umožní problém vyřešit ještě tentýž den.

Čtyři způsoby, jak zvládat konflikty s partnerem

Vztahy a sex

Ovšem existují i situace, kdy je lepší se naopak na řešení problému raději vyspat. Zvlášť, pokud jste se dostali s partnerem do slepé uličky nebo jste příliš unavení na reálné uvažování. V tu chvíli je ranní „nadhled” jednoznačně výhodou. To ale neznamená vše zbytečně odkládat. Vyřešení jakéhokoli problému v brzké době vztahu rozhodně prospěje a upevní ho.

Hidalgová a Dent se shodují v tom, že základem pro řešení jakéhokoli konfliktu je vzájemná komunikace a schopnost naslouchat druhému, stejně tak jako mu umět dát prostor k tomu se v klidu vyjádřit, co ho trápí. Ochota uznat chybu a snaha celou věc řešit je pak polovina úspěchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenechte se zatáhnout do cizího konfliktu

Konflikty k životu patří. A to i ty, které se nás v podstatě netýkají, ale zato dotýkají. Rodina, děti, kolegové v práci nebo kamarádi jsou rozhádaní...

Výběr článků

Načítám