Hlavní obsah

Nastává čas holých zadečků?

Novinky, Jaroslav Höfer

Dávno už minuly doby, kdy záletní pánové necudně vyhlíželi, zda jim dáma při nastupování do kočáru odhalí své kotníky. Již před válkou totiž odvážné dámy vydaly v šanc mužským pohledům na ulici svá lýtka, v šedesátých letech, v době minisukní, i svá stehna a s nástupem nového tisíciletí odvážné průkopnice postupují ještě výše - přestávají už zahalovat textilem i svůj zadeček.

Článek

Není to nic zásadně nového. Již dlouho se na plážích nosí plavky typu tanga, které lze charakterizovat slovy vpředu hodně málo, vzadu skoro nic, a ještě odvážnější G-String (vpředu ještě méně, vzadu jen šňůrečka ztrácející se mezi půlkami).

Často provokující módní domy Dolce & Gabbana, Jean Paul Gaultier nebo Anna Sui však již daly najevo, že se nehodlají spokojit ani s touto téměř neviditelnou strunkou, a na přehlídkách společenských šatů předvedly kalhoty, které tuto kdysi utajovanou oblast odkryly úplně - Gaultier zároveň zakryl svým manekýnkám obličej, snad aby zachoval zdání ženské tajemnosti - a vzbudily tím sice pozornost, nevyvolaly však ani zvláštní pozdvižení, ani si nevysloužily oslavná slova o průlomu.

Nic nového pod sluncem

"Ony vlastně holé půlky nejsou nic nového," říká návrhářka Barbora Bozonová. S tvary zadečku, mnohdy označovaného za esteticky nejpodařenější část lidského těla, pracují malíři, fotografové, filmaři a vůbec výrobci slávy již dlouho.

Dobře se rýsujícímu hýžďovému svalstvu cvičenek podle ní vděčí za diváckou sledovanost televizní rozcvičky. Ale nejde zdaleka jen o záležitost mužských voyerů, rády se na tyto pořady dívají i ženy, a proto se před kamerami objevuje stále více urostlých mladíků.

Na piedestal obliby se probojovala zpěvačka Kylie Minogue, která se svou pěkně formovanou křížovou krajinou doslova pyšní a podle anglických bulvárních časopisů si ji prý nechala pojistit na tři milióny dolarů (asi 90 miliónů korun).

Hlavně dolním mírám vděčí za mezinárodní úspěch Anita Hartová, původně dublérka, která se proslavila svým obsahem kalhotek, když jej předvedla světu ve snímku VIP místo Pamely Andersonové. Vyhlášená je svými tvary i jedna z největších hvězd dnešního showbusinessu, Jennifer Lopezová.

O odhalení rozhodne australský ústavní soud

V Británii se již od zimy 1976 každoročně pořádá soutěž zvaná Rear of the Year (Pozadí roku), kde jsou v mužské i ženské kategorii oceňovány celebrity se zvláště pohlednými tvary. Mezi jejími laureáty byla třeba Marina Mowattová, dcera princezny Alexandry, která tehdy byla 27. ve frontě na britský trůn, zpěvačka Suzy Quatro či herec Michael Barrymore. Účastníci finále své sakrální oblasti předvádějí v těsných džínech a ochotně je špulí do objektivů kamer.

Plné odhalení této části těla nebývá vždy kvitováno právě s nadšením. A nejen ve státech s islámským právem, kde by se podobný zlořád trestal smrtí. Složitá situace zavládla i v liberální Austrálii. V tamním Queenslandu se za soustředěné pozornosti médií momentálně odehrává soudní bitva o to, zda je ústavním právem každého občana odhalit svou křížovou krajinu, nebo zda jde o čin nemravný, a tudíž trestně postižitelný.

"Myslím, že se tahle část těla nikdy úplně neodkryje," předpovídá módní návrhářka. "Ne snad proto, že by se lidé za ni styděli, ale prostě je to nepraktické, a navíc, představte si, jak je nepříjemné, když vás tam dole znenadání ofoukne studený vítr."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám