Hlavní obsah

Na prostatu i proti infarktu

Novinky, ves, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýňová semínka, která měl rád například slavný zpěvák a skladatel John Lennon, doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti zbytnění prostaty. To po šedesátce postihne víc než polovinu mužů.

Foto: Vratislav Konečný

Památník povstání

Článek

Prostata, žláza velikosti vlašského ořechu, která obklopuje močovou trubici pod močovým měchýřem, se při nich začne zvětšovat a zhorší močení, zejména jeho začátek. Muži také chodí v noci jednou a víckrát čurat.

Ztráta erekce

Při stupňujících se potížích stoupá riziko infekce močových cest a později i poškození močového měchýře nebo ledvin. Často bývá nutná operace, která močové cesty uvolní, jejím rizikem je však ztráta erekce.

Tím spíš by se muži měli snažit těmto potížím předejít, zmírnit je nebo aspoň co nejvíc oddálit, třeba s pomocí potravinových doplňků. Koupí je v lékárnách. Obvykle obsahují extrakt z dýňových semínek nebo dýňový olej.

Když se podíváte do knihy Léčivá moc vitamínů, bylin minerálních látek (Reader`s Digest), najdete v kapitole věnované zbytnění prostaty tabulku přirozených látek, které je pomáhají mírnit.

Na prvních místech figurují zinek a vitamín E. Dýňová semínka i olej (používá se hlavně do salátů) na ně bývají bohatá. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Největší efekty přinášejí jako prevence, před vypuknutím potíží s prostatou nebo na jejich počátku (obvykle kolem čtyřicítky). Pozitivní roli sehrávají také jako doplněk klasické léčby.

Semínka a olej obsahují vedle dalších vitamínů (A, D, B 1, B 2, B 6) a minerálů (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) hlavně cenné nenasycené mastné kyseliny. Ty snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice. Pomáhají také stabilizovat krevní cukry při diabetu. Zároveň zlepšují stav vlasů a kvalitu nehtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám