Hlavní obsah

Na chřipku platí hlavně očkování

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Snad na přelomu každého roku můžeme očekávat chřipku. Nejdůležitější je, jak jsme se na ni připravili. Zda jsme se nechali očkovat, nebo jestli se už od jara pravidelně otužujeme. K preventivním opatřením patří také dobrá péče o dutinu ústní a zuby, oblast nosohltanu a důsledná léčba některých chronických onemocnění, např. cukrovky.

Foto: www.kcturnov.cz

Simona Stašová

Článek

Stále je hodně lidí, kteří mezi chřipkou a nachlazením nevidí žádný rozdíl a chovají se v obou případech stejně. Neuvědomují si, že ačkoliv obě nemoci provázejí podobné příznaky, je podstatný rozdíl v důsledcích, které právě při podcenění chřipky mohou nastat. Nachlazení většinou provází rýma, kašel, teplota, pocit únavy a mnohdy bolesti ve svalech. Bývá vyvoláno velkou skupinou virů - adenovirů, rhinovirů. Chřipka je virózou, která probíhá v epidemiích a její příznaky jsou daleko silnější, než je tomu u běžného nachlazení. Provází ji hlavně horečka, celková zchvácenost, silné bolesti hlavy a kloubů a suchý, dráždivý kašel.

Na prevenci myslíme včas

"Očkování jsem dlouho příliš nedůvěřovala. Postupem času jsem se ale přesvědčila o tom, že lidé, kteří jsou očkováni, nemívají například katary a těžké bronchitidy. A přestože očkuji od roku 96, zažila jsem jen jednu jedinou reakci pacienta po vakcinaci. I když se někdy stane a člověk onemocní, má chřipka mnohem lehčí průběh. Proto dnes již svým pacientům očkování jednoznačně doporučuji a také se nechávám očkovat.

A to jsem se vůbec nezmínila o tom, že očkování může zabránit nejen těžkým komplikacím chřipky - virovým zápalům plic, zánětu srdce či postižení mozku a jeho obalů, ale i těm obyčejným, např. zánětům středního ucha, průdušek a vedlejších dutin," dodává doktorka Marie Opltová, praktická lékařka z Prahy. Chřipku by člověk nikdy neměl přecházet. Důsledky této neopatrnosti závisí na celkovém zdravotním stavu pacienta před onemocněním, na jeho věku a způsobu léčby.

Dojde-li ke komplikacím, pak mnohdy pacient končí v nemocnici. "Můj příběh je jednoduchý," vypráví Renata, "chřipku jsem podcenila. Myslela jsem si, že o nic nejde. Jsem přece ještě mladá a silná. Chřipka ale byla silnější a hodně mi zkomplikovala život. Dostala jsem zánět míchy, mám ochrnutou nohu a zprvu jsem dokonce byla v plném invalidním důchodu. Teď již mohu na část úvazku pracovat, ale můj zdravotní stav se už nikdy výrazně nezmění."

Jak předcházet komplikacím
Klid na lůžku zachováváme alespoň 3 až 5 dní, organismus to ocení a kromě toho nebudeme roznášet chřipku.
V místnosti, kde budeme ležet, má být teplota vzduchu mezi 19 až 20 stupni Celsia.
Vzduch je třeba zvlhčovat, někdy stačí dát na topení třeba mokré prostěradlo.
Organismus potřebuje dostatek tekutin, nápoje ale nemají být dráždivé, usnadní nám to odkašlávání. Použít můžeme i některé osvědčené domácí prostředky proti nachlazení - lipový čaj, mléko s vincentkou a čaj s medem.
Běžnou denní dávku vitamínu C (80 mg) je třeba zvýšit.
Osvědčilo se užívat také zinek, který hraje výraznou roli v odolnosti organismu proti infekci.
Snížit teploty mnohdy pomohou obklady, použít můžeme i recept našich babiček, obklady s bezinkovým octem, které přiložíme na zápěstí.

Pokud příznaky onemocnění neustoupí ani za 3 až 5 dnů, je třeba poradit se s lékařem. Na nic nečekáme také tehdy, když se náš zdravotní stav i přes léčbu zhoršuje. Také děti a starší nemocné je třeba více sledovat.

Prověříme domácí lékárničku

Vyplatí se včas zkontrolovat obsah lékárničky a doplnit potřebnými léky. Je velmi nepohodlné kupovat je až v době, kdy už je nezbytně potřebujeme. Pak obvykle musíme vystát frontu ve společnosti smrkajících a kašlajících lidí a snadno získáme další infekci.

Jednoduché přípravky účinkují pouze na jeden příznak. Na zvýšenou teplotu, na dráždivý kašel, na uvolnění ucpaného nosu. Doma by neměly chybět léky na snížení teploty, např. acylpyrin, aspirin, paracetamol. Smysl má ale snižovat ji až tehdy, když vystoupí nad 38° C. K těmto preparátům je ale třeba koupit si ještě přípravky proti rýmě a kašli.

Složené přípravky působí současně na více obtíží spojených s nachlazením a chřipkou. Snižují teplotu, tlumí bolest, uvolňují ucpaný nos, přinášejí celkovou úlevu, léčí i kašel a bolest v krku. Vybrat si můžeme např. Grippostad, který zvládne teplotu, rýmu a kašel, Upsarin C obsahuje kromě acylpyrinu i vitamín C, Humex tvoří paralen a prostředek proti rýmě a Paralen plus se dá použít při horečce a kašli. Coldrex tablety si můžeme také vzít, když nás náhle přepadne chřipka a my musíme výjimečně dokončit práci. Navíc totiž stimulují organismus proti únavě a malátnosti.

Spánek nám usnadní Coldrex Nite. Jeho dávka vystačí na celou noc. Přináší zklidnění, snižuje horečku, odstraňuje bolesti hlavy a svalů, zastavuje rýmu a tlumí bolesti v krku a dráždivý kašel. Kromě tabletek jsou k dispozici i rozpustné nápoje, které mají obdobné účinky, a navíc dodají organismu potřebné tekutiny.

Při užívání jakéhokoliv léku je nezbytné přečíst si nejdříve příbalový leták. Zde se dozvíme, jak se má správně užívat a jaká dávka je pro nás vhodná. Nezapomeneme si přečíst také pasáž o vedlejších účincích, které mohou mít děti i dospělí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám