Hlavní obsah

Proti chřipce se dá očkovat jen pět procent obyvatel

Novinky, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože každý rok chřipkou v ČR onemocní téměř 1,2 miliónu obyvatel, proti chřipce se dává očkovat zhruba jen pět procent obyvatel. "To je žalostně málo, protože ve vyspělém světě včetně západních našich sousedů je to až 25 procent," řekla Právu praktická lékařka z Prahy Marie Opltová.

Foto: Archiv, Novinky

.

Článek

Podle ní, vakcína stojí zhruba 150 až 350 korun bez aplikace a je plně dostupná. V minulých dnech se často hovořilo o tom, že vakcíny je nedostatek, ale to již patří minulosti.

"Zajistili jsme dostatek pro všechny zájemce, i pro ty občany, kteří musí být očkováni povinně ze zákona," řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Mário Böhme. Podle něj je nyní vakcíny dostatek. Ze zákona se očkují lidé, kteří mají např. kardiovaskulární onemocnění nebo jsou diabetici. Tomuto režimu podléhají obyvatelé domovů důchodců a pacienti léčeben dlouhodobě nemocných a další vybrané skupiny obyvatel.

Místo chipsů vitamíny a semínka

Dietolog Ivan Mach soudí, že k dostatku vitaminu C a zinku, tedy látek které jsou v prevenci chřipky nesmírně důležité, postačí denně sníst dvě až tři velká jablka nebo větší pomeranče či grepy. "Ty doplní denní dávku 80 miligramů vitaminu C. Dávku 15 miligramů zinku zase do sebe dostaneme, jestliže místo chipsů budeme u televize chroupat asi pět gramů dýňových semínek. V zimě je třeba ale brát i podpůrné vitamíny, které vitamin C a zinek mají," řekl Mach. Dodal, že nejvhodnější jsou takové, které vitamin C uvolňují do těla postupně.

Každým rokem se také čeká pandemie, tedy epidemie chřipky obrovského, celosvětového rozsahu. Česká republika je na ní dostatečně připravena.

"Sami ale můžeme udělat hodně tím, že když se cítíme nachlazeni, zůstaneme doma a nebudeme virus šířit ve svém okolí. Zpravidla tři až pět dní stačí k tomu, aby příznaky onemocnění odezněly," řekla doktorka Opltová a dodala, že chřipkové onemocnění bychom neměli podceňovat, protože může vést k vážným komplikacím, zejména k zápalům plic a zánětům kloubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám