Hlavní obsah

Mladí lidé chodí pozdě spát a místo sexu upřednostňují aplikace na telefonu

Novinky, das

Mobilní zařízení a online streamovací služby posunuly dobu sledování televize až mezi 22. a 23. hodinu. Mladí lidé tak po ulehnutí do postele rovnou usínají. Na sex už nemají kapacity. Alespoň to tvrdí nejnovější studie publikovaná v odborném magazínu Energy Research and Social Science.

Foto: Profimedia.cz

Až 40 % lidí již někdy odložilo sex kvůli moderní technologii.

Článek

Frekvence sexu výrazně klesá, a to zejména u mladých lidí. Zatímco v roce 1990 byl evidován mezi lidmi ve věku 16 až 64 let průměrný počet sexuálních styků pětkrát za měsíc, v roce 2000 toto číslo kleslo na čtyři a v roce 2010 dokonce na tři. Odborníci varují a předpovídají, že pokud bude zájem o sex klesat i nadále, nebudou mít lidé kolem roku 2030 sex vůbec.

Výzkumníci z durhamského Centra pro sex, pohlaví a sexualitu navíc zjistili, že 40 % lidí již někdy v minulosti odložilo sex kvůli technologii, zejména kvůli chytrým telefonům a tabletům. Třetina párů pak dokonce přerušila sex, aby mohla vzít telefon. Podle průzkumu společnosti Durex 72 % respondentů dokonce přiznává, že používají mobilní telefon i během sexu.

Hrozba neplodnosti

Nadměrné používání moderních technologií v posteli přitom může mít negativní vliv i na plodnost muže.

„Sezení s notebookem či tabletem na klíně totiž zbytečně přehřívá oblast genitálií a poškozuje se tak tvorba spermií,” vysvětluje sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Problém může způsobit i nedostatek spánku u mužů. „Pokud muži hledí před spánkem na počítač či jiný přístroj, jejich spánek je pak mělký a nekvalitní, protože mozek pořád pracuje. Přitom pro správnou tvorbu spermií jsou potřebné správné hladiny hormonů, a to zejména testosteronu. Ten se ale nejvíce tvoří právě v noci a v brzkých ranních hodinách, tedy ve fázi hlubšího spánku,” dodává Turčan.

Pozitivní vliv

Moderní technologie ale mohou mít na sex i pozitivní vliv, a to zejména díky komunikaci.

„Elektronicky totiž můžeme sdělovat věci, o kterých se při běžné komunikaci stydíme mluvit, bojíme se své touhy či potřeby vyslovit nahlas, nebo nevíme, jak máme danou věc formulovat. Při psaní SMS máme čas si vše promyslet, stejně tak tu samou možnost dáváme druhé straně,“ upozorňuje Adam Durčák z sexshopu Růžový slon.

Kromě klasických textů navíc dnes není problém do zpráv přidat i menší fotodokumentaci, která druhou stranu ještě více rozpálí, zvýší představivost a touhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám