Hlavní obsah

Když partner odmítá řešit problémy ve vztahu

Právo, Novinky, Alice Vondrová, das

Problémy v soužití se občas vyskytnou v každém dlouhodobém vztahu. Pokud je partneři řeší, vzájemně hledají kompromisy a snaží se dělat vše proto, aby jim spolu bylo lépe, pak se tak většinou i děje. Jakmile ale jeden z partnerů problémy odmítá řešit, vše se jen kumuluje a napětí mezi nimi stoupá. Partneři se pak dostávají to takové fáze, kdy si již nedokážou poradit bez pomoci odborníka.

Foto: Profimedia.cz

Když jeden z partnerů odmítá problémy řešit, vše se jen zhoršuje.

Článek

Bohužel zejména muži k problémům ve vztahu přistupují občas jako machři, kteří vše s přehledem zvládnou sami a tudíž žádnou odbornou pomoc nepotřebují.

Kdyby totiž byť jen připustili, že potřebují pomoc, znamenalo by to pro ně trpkou osobní porážku. Raději tak neustále opakují stejné chyby, a to přestože jsou samotní ve vztahu nešťastní.

Proč je dobré obrátit se na odborníka

Když člověku nefunguje auto, vyhledá automechanika. Pokud onemocní, navštíví lékaře. Když mu přestane fungovat rodina, měl by navštívit psychologa.

U auta také nečekáme, až se nám začne rozpadat „pod zadkem” a budeme ztrácet kola za jízdy. Naopak, jezdíme s ním na pravidelné prohlídky a dbáme, aby na zásadní problémy ani nedošlo.

Škoda, že se takto odpovědně nechováme ke své duši a k důležitým vztahům. I u nich platí jednoduché pravidlo: čím dřív je začneme odborně léčit, tím větší je šance na uzdravení bez trvalých následků.

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Vztahy a sex

Příznaky krize rodiny, která z odborného hlediska vyžaduje terapii

Mezi partnery převládá nedůvěra, napětí a soupeřivost místo spolupráce. Mizí vzájemný respekt a zájem. Od druhého čekáme spíš ránu než pohlazení. Začnou se vytvářet rodinné koalice. Například děti s matkou proti otci, nebo naopak. Není jasné, kdo za co zodpovídá, a stejně nejasná je i vzájemná komunikace, obvykle plná nedorozumění.

Také se vytrácí schopnost řešit problémy, a to i tehdy, kdy jsou vážné a ohrožují samou existenci vztahu. Hádka nebo diskutabilní vítězství v ní bývá důležitější než to, aby partneři akutní problém vyřešili.

Pokus o humor bývá vnímán nepřátelsky, takže se z takové rodiny zcela vytratí veselost a žerty. Dvojice se snaží komunikaci spíše vyhýbat. V debatách se často vyskytují útoky a projevy otevřeného nepřátelství.

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Vztahy a sex

Začne váznout chod domácnosti, nejsou jasné kompetence a členové rodiny nespolupracují. Vše se často řeší na úkor jednoho člena rodiny, nebo zavládne nepořádek. Jakmile přestává fungovat elementární provoz domácnosti, je to začátek konce.

Neshody se objeví i ve finančním hospodaření a partneři se hádají o peníze. Také nemají přehled o svých příjmech, výdajích nebo úsporách, zcela chybí dohoda o investicích.

Vztah k dětem je nejednotný. Dochází k výchovným sporům, rodiče nedokážou dětem stanovit jednotné normy chování a vytyčit hranice. Navíc je často vtahují do svých sporů. Výchova je pak příliš benevolentní, nebo naopak moc tvrdá a u hodně rozhádaných rodičů nakonec žádná. Společný, kvalitně trávený volný čas postupně mizí. Členové rodiny ztrácejí chuť něco dohromady podnikat.

Devět největších rodičovských chyb

Děti

Sexuální život, i když dříve neproblematický, začíná uvadat. S intimitou se kupčí, až posléze vymizí zcela. Tak obvykle vypadá rozvinutá manželská krize. Je potom na obou partnerech, jestli se pokusí své soužití ozdravit a zachovat, nebo jestli nechají věci plynout až do nezadržitelného konce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám