Hlavní obsah

Proč je tak těžké opustit toxický vztah

Novinky, das

Když se dva lidé zamilují, spoustu věcí nevidí. Jenže jakmile uplyne nějaká doba, začnou na povrch vyplouvat věci, které již nelze přehlížet a partneři by je měli okamžitě řešit. Jenže ne všichni tak učiní. Mnozí v touze nepřijít o druhého všechny negativní věci bagatelizují a pak vše přeroste do takových rozměrů, že vztah jako takový se stává ve všech směrech toxickým. Bohužel někteří z nás ani v tomto stadiu nejsou schopni ze vztahu odejít, někdy ze strachu, jindy v domnění, že se dá ještě vše napravit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podívejte se s námi na tři nejčastější důvody, proč lidé zůstávají v toxických vztazích, i když se v nich v podstatě jen trápí.

1. Mají pocit, že by tak přišli o spoustu času, který do něj investovali

Často se lidé snaží vztah za každou cenu udržet kvůli pocitu zmařené investice. Přece najednou nezahodí všechen ten čas, peníze a úsilí, které do druhého investovali.

2. Chtějí být spasitelem svých vztahů

Někdy se lidé nechtějí vzdát špatného vztahu i ve snaze, aby druhému svým odchodem neublížili. Zvlášť když je druhý do takové role staví. Jindy je přepadají výčitky z vlastního selhání, „vždyť přeci každý vztah lze zachránit”.

„Vždy si uvědomte, že tím, že budete pokračovat ve vztahu s někým jen proto, že se nechcete cítit špatně kvůli tomu, že ho opustíte, ve skutečnosti ubližujete sami sobě a druhému tak jako tak nepomůžete,” upozorňuje na svém blogu odbornice na vztahy Elizabeth Stoneová.

3. Přesvědčí sami sebe, že vztah za to všechno stojí

Lidé často ubližují sami sobě tím, že si vsugerují, že věci, které se kolem nich dějí, jsou v pořádku a že vše má být tak, jak to je. Často se tak stává, že ve svém životě začnou upřednostňovat své domněnky, bez ohledu na to, zda jsou pravdivé, či ne.

Někdy je samozřejmě lepší vidět svět růžovější, než ve skutečnosti je. Může to být i funkční věc ve vztazích, když procházejí nějakou složitou situací. Ale nikdy nesmí jít o vztahy toxické. V takových případech to může mít opravdu katastrofální důsledky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Zůstala jste někdy ve vztahu, přestože jste věděla, že je toxický?
Ano, pořád jsem doufala, že se vše zlepší
73,5 %
Ano, bála jsem se svým odchodem druhému ublížit
9,1 %
Ano, měla jsem z druhého opravdový strach
5,5 %
Ano, vůbec jsem si neuvědomovala závažnost situace
5,6 %
Ne, v některých věcech umím být nekompromisní
3,8 %
Ne, naštěstí takovou zkušenost nemám
2,5 %
Celkem hlasovalo 2396 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Seznamky - kdo hledá, občas i najde

Bývalo to romantické a taky přirozené, když se budoucí partneři potkali na diskotéce, v práci nebo třeba při venčení psa. Jenže odvaha oslovit svůj protějšek...

Výběr článků

Načítám