Hlavní obsah

Když intimní život po porodu nefunguje

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy je porod tím nejkrásnějším okamžikem v životě ženy. Ačkoliv se z narozeného miminka velmi raduje, samotný porod byl pro ni natolik fyzicky a psychicky náročný, že trvá i několik měsíců, než je žena ochotna opět přistoupit na intimnosti s partnerem.

Foto: Profimedia.cz

Odkládat problémy se nevyplácí a ženy by je měly řešit.

Článek

Mezi nejčastější problémy, které mohou trápit ženy po porodu a tím komplikovat intimní život partnerů, patří bolestivost, stud, nechuť, rozšíření poševní stěny a snížené libido.

Příčiny jsou nejen fyzické, ale i psychické. Přirozený porod je pro svalstvo dna pánevního a tkáně v podbřišku hotovým mučením a zanechává je popraskané, často i potrhané. Častokrát se po porodu špatně zahojí hráz, čímž vzniknou bolesti při pohlavním styku, ale i pocit "přílišné velikosti, širokosti". Po psychické stránce se žena kvůli tomu může cítit málo atraktivní, zažívá stres.

Pokud jde o pocit menší pružnosti, citlivosti nebo zvlhčení, pomáhá posilování svalů pánevního dna – tzv. Kegelovy cviky – a pak také zvlhčování pomocí lubrikačních gelů.

Problém při jizvách a rozšíření pochvy je mnohem složitější. Zde je často jedinou možností chirurgický zákrok.

Pomoci může perineoplastika

Během porodu může dojít k nástřihu hráze, po kterém mohou vzniknout po porodu komplikace – jizva se může roztahovat a svalové dno pánve uvolňovat. Následkem toho bývají nejen nehezké jizvy, ale také výrazně volnější vstup do pochvy.

Vzácností není ani pobolívání v místě jizvy, při sezení, jízdě na kole a podobně. Žena vnímá tento problém jako handicap, neustále se sleduje, nemá pocit plnosti života a odmítá intimní chvíle s partnerem. Řešením může být plastická operace hráze po porodu, tzv. perineoplastika.

"Pokud se špatně zahojí hráz, může to vést až k poruchám udržení moči a stolice," vysvětluje MUDr. David Tomášek, atestovaný plastický chirurg z Centra estetické plastické chirurgie DaTOM. "Proto se dělá perineoplastika, kdy se vyřízne široký pruh jizvy od hráze až po pochvu, najdou se okraje původních anatomických struktur a sešijí se zpět na původní místo."

Ideálním časem na takový druh operace je období asi rok po porodu a samozřejmě v době, kdy je ukončena produkce mléka z prsní žlázy.

Odkládat problémy se nevyplácí

Vzájemné pochopení, tolerance, řešení vzniklých problémů, chuť prožívat dobré i zlé ve spojitosti s intimní sférou je základem každého vztahu. Pokud se vyskytnou i drobné neshody či změny po porodu, je důležité je řešit a nenechávat je bez povšimnutí.

Když žena po porodu odmítá partnera, nejen kvůli péči o dítě, ale i pro bolesti, kterými trpí, nemá tím intimní sblížení tu správnou hodnotu. Partner je možná určité období trpělivý a snáší vzniklou situaci, po čase ale může začít hledat to, co mu chybí doma, ve vedlejším vztahu.

Odkládat problémy se tak nevyplácí a ženy by je měly řešit. V první řadě by se měly obrátit na svého gynekologa a společně s ním nalézt nejvhodnější řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám