Hlavní obsah

Roste počet žen, jež nechávají své děti nakojit jinou ženou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřské mléko je to nejlepší, co matka může svému čerstvě narozenému miminku dát. Bohužel ne každé ženě je umožněno kojit, ať už z důvodu psychického či zdravotního. Zatímco většina žen tuto situaci řeší mlékem umělým, existují ženy, které si mateřské mléko kupují. Některé volí formu lahviček, jiné nechají své dítě cizí ženou přímo nakojit.

Článek

Kojení patří mezi ty nejintimnější činnosti vůbec. Utváří se při něm to nejsilnější pouto mezi matkou a dítětem. Ne všechny ženy si jej ale mohou dopřát. To samozřejmě ale neznamená, že vztah mezi maminkou a dítětem nebude harmonický. I krmení miminka umělým mlékem dává dítěti vše potřebné.

Nicméně tlak společnosti na upřednostňování mateřského mléka před umělými mléky začíná být natolik silný, že maminky udělají cokoliv, aby jej svému dítěti mohly dopřát, i když samy kojit nemohou.

Stále častěji tak zoufalé maminky hledají různě po internetu i cizí kojící ženy, které by jim mateřské mléko darovaly či prodaly. Některé z nich navíc upřednostňují variantu, kdy jim cizí žena dítě přímo sama nakojí.

Nejedná se o nic nového

Samozřejmě se nejedná o žádnou novinku. Kojení cizí ženou bylo masivně využíváno zejména boháči v historii. Dokonce se o tom píše i v samotné Bibli. Nicméně v 19. století tento trend vyšel z módy a až nyní se opět vrací na scénu.

Odborníci s tím ale moc nesouhlasí. Bojí se především nejrůznějších infekcí. Asi tím největším strašákem je hrozba AIDS. Proto se ani ženám HIV pozitivním nedoporučuje kojit - riziko nákazy tu jednoduše zůstává.

"Riziko infekcí je tu skutečně vysoké. Člověk nikdy nemá jistotu, že cizí žena není nemocná či neužívá nějaké léky, které by miminku mohly uškodit," uvádí pro Daily Mail Clare Byam-Cooková, která jinak kojení velmi podporuje. Nicméně také varuje před fanatickým nátlakem na maminky, že musí za každou cenu kojit.

Reklama

Související témata:

Související články

Slavné matky, které se za kojení nestydí

Kojení je pro miminko tím nejlepším startem do života. I v dnešní době, kdy se za kojení ženy stydět nemusí, existují dámy, které se ho straní. Naproti tomu...

Výběr článků

Načítám