Hlavní obsah

Kdy se přátelství může proměnit v plnohodnotný vztah

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve svém blízkém okolí člověka, se kterým je vám dobře? Dokáže vás rozesmát za každé situace? A podá pomocnou ruku ve chvílích, kdy je potřeba? Pak si možná říkáte, že byste vaše přátelství mohla proměnit v plnohodnotný vztah. Je to ale vůbec možné?

Foto: Profimedia.cz

Přátelství se snadno změní v láskyplný vztah.

Článek

Říká se, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje. Možná sama souhlasně přitakáváte, a přitom vzpomínáte na svého blízkého kamaráda, se kterým ráda trávíte volný čas a bez okolků si dokážete představit, že by byl vaším právoplatným partnerem. Pokud koketujete s myšlenkou, že své city dotyčnému odhalíte, zadržte!

„Uvědomte si, že v takovou chvíli budete riskovat přátelství, které jste dlouhou dobu budovala. Jakmile dotyčnému řeknete, že jste do něj zamilovaná, překročíte Rubikon,“ říká párová terapeutka Darcy Sterlingová a dodává, že v první řadě byste si měla ujasnit, zda nejde o chvilkové poblouznění.

Není nic výjimečného, že člověka, který se nám líbí, vidíme pouze v růžových barvách. Pokud ale chcete budovat vážný vztah, je nanejvýš důležité, abyste znala i slabé stránky a negativní vlastnosti svého, prozatím, kamaráda.

Kdy může fungovat přátelství mezi mužem a ženou

Vztahy a sex

Podle Darcy Sterlingové byste se v první řadě měla zaměřit na následující tři body.

1. Položte si podstatné otázky

  • Jste oba nezadaní?
  • Toužíte po stejném typu vztahu?
  • Máte podobné životní hodnoty?
  • Myslíte si, že dokážete táhnout za jeden provaz?

I když by se mohlo zdát, že jde o rutinní otázky, opak je pravdou. Zkuste se nad výše uvedenými otázkami zamyslet a upřímně je zodpovězte. Pokud například zjistíte, že váš kamarád nestojí o vážný vztah, zatímco vy toužíte po pravém opaku, pak je lepší, když zůstanete pouze u přátelství.

„Pokud partneři nejsou kompatibilní, pak lze jenom stěží vztah udržet,“ tvrdí Darcy Sterlingová pro Brides. Na druhou stranu je možné, že vaše odpovědi naznačí, že jste pro sebe přímo stvořeni.

2. Hledejte známky flirtování

„My lidé neumíme skrývat své pocity. Nenuceně flirtujeme, dotýkáme se, chválíme vzhled toho druhého,“ vyjmenovává párová terapeutka znaky flirtování.

I proto se vyplatí, když popřemýšlíte, zda s vámi dotyčný čas od času flirtuje. Nemusí jít o romantické serenády, naopak i jemné doteky, dlouhé pohledy z očí do očí či drobné narážky v konverzaci značí, že mu nejste lhostejná.

„Pokud najdete ve vašem přátelském vztahu určité známky flirtování, existuje velká pravděpodobnost, že k vám chová romantické city,“ dodává.

Dvě třetiny romantických vztahů začínají kamarádstvím

Vztahy a sex

3. Buďte upřímná

Cítíte, že byste byli dokonalý pár? Pak nezbývá nic jiného než si s kamarádem otevřeně, a především upřímně promluvit.

„Pamatujte si, že přechod z přátelství do partnerství je minové pole. A nejlepší způsob, jak se pohybovat po tomto nezmapovaném území, je být od začátku upřímný,“ míní Sterlingová.

Hned na začátku si jasně stanovte pravidla, ujasněte si, jak si vztah představujete, a především buďte připravená na to, že ze začátku může trvat, než si zvyknete na ryze romantický vztah.

Když přijde odmítnutí

Samozřejmě se může stát, že k vám kamarád nebude chovat stejné city. Vyplatí se, když na tuto možnost budete připravená a nevykolejí vás. A co udělat proto, aby odmítnutí neovlivnilo váš přátelský vztah?

„Snažte se přes tuto nepříjemnou situaci přenést s pomocí humoru. Uvidíte, že smích dokáže zmírnit veškeré napětí i rozpaky,“ doporučuje terapeutka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak být lepšími přáteli

Přátelé v našich životech sehrávají velmi důležitou roli. Jsou naší oporou v dobách, když se nám nedaří, a také ti nejlepší parťáci, když se nám naopak velmi...

Život v platonickém manželství

Do manželství nemusí vstupovat pouze partneři, kteří se vášnivě milují a navzájem se přitahují. V posledních letech totiž sílí trend tzv. platonického...

Výběr článků

Načítám