Hlavní obsah

Jak být lepšími přáteli

Novinky, das

Přátelé v našich životech sehrávají velmi důležitou roli. Jsou naší oporou v dobách, když se nám nedaří, a také ti nejlepší parťáci, když se nám naopak velmi daří. Dnes je i prokázáno, že mít dobrého přítele je velmi dobré pro naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Za potřebou přátelství stojí evoluce a snaha o přežití druhu.

Článek

Za přátele považujeme ty, s nimiž prožíváme pocit sounáležitosti a kteří zrcadlí naše vlastní já. Můžeme s nimi sdílet aktivity, zájmy, ale i vzájemnou blízkost.

Psychologové hovoří o různých úrovních přátelství:

  • nejlepší přátelé
  • blízcí přátelé
  • příležitostní přátelé
  • známí

„Představte si tyto úrovně přátel jako několik kruhů v sobě, kdy ten nejmenší kruh budou utvářet nejlepší přátelé, další kruh blízcí, následující příležitostní přátelé a ten největší kruh známí, do vztahu s nimi investujeme nejméně. Všechny kruhy dohromady nám přitom dávají pocit sounáležitosti s větší komunitou,“ vysvětluje pro CNN Suzanne Degges-Whiteová z americké University of Northern Illinois.

Ve skutečnosti ale k dobrému zdraví naprosto postačí jen jeden hodně dobrý přítel/přítelkyně, se kterým můžete mluvit úplně o všem. „Na Facebooku můžete mít 3 tisíce přátel, ale ve skutečnosti těmi skutečnými přáteli je jen nepatrný zlomek z nich. Není ani možné pojmout takové množství vztahů. Jak ukazují naše zkušenosti, 3–5 dobrých přátel je maximum, které dokážeme z pohledu vkládané energie zvládnout,“ upozorňuje Degges-Whiteová.

Za potřebou přátelství stojí evoluce, a tedy snaha o přežití druhu. „V divočině jednoduše nemůžeme dlouhodobě přežít sami. Stejně tak v dnešní době, kde prim hrají sociální sítě. Abyste si ale přátel skutečně užili, je zapotřebí si udělat čas a trávit ho reálně s nimi. On-line svět je z tohoto pohledu nedostačující,“ dodává odbornice.

Jak být lepšími přáteli?

 1. Buďte autentičtí 

Snažte se důvěřovat těm, na kterých vám záleží, a nehrajte před nimi žádné hry. Zkuste být sami sebou. Zároveň se ale nesnažte být za každou cenu zcela otevření a sdílejte vše s určitým rozmyslem.

Jde o vybudování oboustranné důvěry a v tomto případě platí, že přílišná otevřenost může být také na škodu. Druhý pak může mít obavy, že se stejnou otevřeností budete manipulovat i s jeho osobními informacemi.

2. Buďte reciproční

Ptejte se svých přátel, co byste pro ně mohli udělat, ale jen v okamžicích, kdy pomoci skutečně chcete. Snažit se pomoci za každou cenu mnohdy také není dobré, často se totiž stává, že toho druhý začne velmi záhy zneužívat.

3. Dělejte radost a slavte každý úspěch

Být dobrým přítelem znamená sdílet s druhým nejen jeho životní strasti, ale i radosti a přát mu jeho úspěch, ačkoliv je mnohdy těžké se popasovat s vlastními pocity žárlivosti.

4. Nepřivlastňujte si přátele

Někteří lidé mají problém dělit se o své přátele s někým dalším. Sužují je pocity žárlivosti a často se uchylují k pomluvám a intrikám, aby od svých přátel další lidi odlákali. Pokud se tak děje i u vás, pak začněte sami u sebe, posilujte své sebepoznání a sebevědomí.

Přivlastňovat si někoho jen pro sebe je nesmysl, který dlouhodobě stejně nefunguje. Čím víc se osvobodíte od těchto vlastnických choutek, tím budete svobodnější a přátelé vás budou sami preferovat.

5. Nebojte se říkat ne a zároveň i přijímat nesouhlas druhého

Přátelé nemusí mít vždy stejný názor a pohled na věc. Každý jsme jiný. I když se tedy s druhým v mnoha věcech neshodnete, neznamená to, že nemůžete být dobrými přáteli. Stejně tak by to mělo fungovat i u vás.

Nebojte se druhému říct svůj názor, ale i odmítnout ho v okamžiku, kdy máte jiné priority či mu jednoduše nemůžete pomoci.

Reklama

Související články

Čím pohostit přátele při letním posezení

Léto je dobou setkávání s přáteli při posezení na terase, při pikniku nebo grilování. Tyto příjemné chvíle strávené s těmi, které máte rádi, jsou často spojené...

Výběr článků

Načítám