Hlavní obsah

Není přítel jako přítel aneb Když se kamarádský vztah promění v toxický

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít kolem sebe dostatek přátel je pro lidský život a jeho kvalitu rozhodně přínosné. Někdy se ale může z přítele stát zátěž, která nám život kazí. Jaké jsou výhody dobrého přátelství a jak se dostat z toho toxického, které nám život ničí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přátelství je životně důležité, a není jen výsadou lidí. Jak uvádějí etologové Robert Seyfarth a Dorothy Cheneyová z Pensylvánské univerzity v USA, evoluční původ lidského přátelství se dá pozorovat i u mnoha zvířecích druhů.

Každý, kdo má štěstí a je členem nějaké přátelské skupiny, žije podle výzkumů mnohem déle, tvrdí Julianne Holt-Lunstadová z americké Univerzity Brighama Younga pro server Telegraph.

Jak navíc zjistili další odborníci při svých výzkumech, mladí lidé, kteří kolem sebe mají dostatek dobrých přátel, podléhají mnohem méně depresím, například při přechodu ze střední školy na vysokou. Lidé mající kolem sebe dobré přátele i na pracovišti pak podávají lepší pracovní výkon, tvrdí Seok-Hwi Song z univerzity v jihokorejském Soulu.

Když kamarádka žárlí na kamarádku

Vztahy a sex

Podle odborníků existuje pět základních věcí, jak poznat dobré přátelství.

  • Zaprvé je takové přátelství výhodné pro obě strany. Přátelé podporují jeden druhého, těší se na společné chvíle, užívají si je.
  • Zadruhé je v něm důvěra. Přátelé vědí, že se mohou spolehnout jeden na druhého, jsou vůči sobě upřímní.
  • Třetí kvalitou je oddanost. Všichni zainteresovaní jsou ochotni přátelství věnovat čas a úsilí, i když zrovna nejsou spolu.
  • Čtvrtým bodem je rovnováha. V celkovém pohledu všichni přátelé berou i dávají rovným dílem. 
  • Pátým znakem kvalitního přátelství je fakt, že dotyčné nabíjí pozitivní energií.  

Toxické přátelství

I dobré přátelství se ale může proměnit v to toxické, které naopak škodí – snižuje naše sebevědomí, celkovou pohodu, vyvolává v nás pochybnosti a celkově nás vyčerpává.

Někteří odborníci dodávají, že toxické přátelství může mít i fyzické následky – prý našli spojitost mezi škodlivými kamarádskými vztahy a zvýšeným výskytem srdečních chorob.

Jak si získat přátele partnera

Vztahy a sex

Trávit čas s přáteli je to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví

Zdraví
Kolik opravdových přátel máme?
Jak tvrdí britský evoluční psycholog Robin Dunbar z Oxfordské univerzity, procesy lidského mozku jsou schopny „pojmout” zhruba 150 lidí, které lze považovat za člověku blízké.
Uvedený počet osob lze rozdělit do tří vrstev - většina z nás má podle zjištění zhruba pět opravdu důvěrných přátel, 15 velmi dobrých přátel a zhruba 50 dobrých kamarádů.

Ne každé přátelství se musí od počátku jevit jako toxické. Pokud už do takového stavu ale dospěje, jak z něj ven? Odborníci radí si nejprve sepsat bodově, které aspekty daného přátelství nás rozrušují a ubližují nám. Poté je vhodné se zamyslet nad tím, jak tyto věci změnit. Buď sami, nebo po rozmluvě s dotyčným „toxickým“ přítelem.

Pokud je dotyčný ochotný provést určité změny, dejte mu rozhodně šanci – alespoň do té doby, pokud se budete cítit sami v pohodě. Pokud jeho snaha vyjde vniveč nebo se snažit vůbec nebude, nečekejte a s takovým člověkem přátelství co nejdříve ukončete – pro své vlastní dobro.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztah versus kamarádi: Kdy nastává problém

Obzvláště v počáteční fázi vztahu je běžné, že se nemůžeme svého partnera nabažit a chceme s ním trávit každou volnou minutu. Problém ale nastává ve chvíli,...

Nové přátele můžete najít kdykoliv

V dětství a mládí jsme v intenzivním a pravidelném kontaktu s velkou skupinou lidí. Máme čas i prostor vytvořit skutečná přátelství a pár z nich vydrží po celý...

Jak být lepšími přáteli

Přátelé v našich životech sehrávají velmi důležitou roli. Jsou naší oporou v dobách, když se nám nedaří, a také ti nejlepší parťáci, když se nám naopak velmi...

Výběr článků

Načítám