Hlavní obsah

K oslavě lásky patří květiny v červeném aranžmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Jedním ze symbolů, který k oslavě dne svatého Valentýna patří přímo neodmyslitelně, jsou květiny. Dokáží podtrhnout romantickou chvíli a červená barva jen umocní vlnu citů jiskřících mezi dvěma zamilovanými lidmi.

Foto: Zuzka Žáčková

Družstvo borovenských žen s dědečkem

Článek

"Valentýnská kytice nemusí být nutně veliká. Důležité je, že je darovaná od srdce. Postačí jeden krásný, jemně přizdobený květ, doplněný drobnými kvítky a zelení. Valentýnské poselství květin podtrhneme použitím dalších dekoračních materiálů - dřevěného či skleněného srdíčka, srdíčkové stuhy a podobně," radí Hana Šebestová, mistryně České republiky ve floristice.

Růže jako vyznání

Není náhodou, že se růže stala symbolem lásky. Neverbální tajná mluva kdysi vznikla v harémech Orientu. Růže se tam často používala k předávání vzkazů mezi tajnými milenci. Růže se k podobnému účelu používají v kyticích a květinových aranžmá i v souladu s trendem letošní zimy. Jsou často decentně schované nebo ozdobené perlami a jiskrným leskem zdůrazňují své poselství.

Růže patří k nejstarším květinám. Podle výzkumů se vědci domnívají, že pocházejí z Asie. Byly nalezeny zkameněliny dokazující jejich přítomnost na Zemi již před 35-40 milióny let.

Dnešní trh poskytuje mnoho variací. K velmi důležitým znakům, podle nichž se růže hodnotí, patří barva, tvar, velikost květů, vůně, ale také délka stonku. Moderní odrůdy mají celou škálu barev: od červené, přes smetanovou, žlutou, růžovou, oranžovou, lososovou až po bílou.

Tulipán je z Číny

Červené tulipány mají v podstatě stejný symbolický význam jako rudé růže - mohou posloužit jako vyznání lásky. Původně byl tulipán vyšlechtěn v Číně. Později se rozšířil do Turecka a před 400 lety přivezl jeho první cibuli francouzský botanik Clusius do Holandska, kde ho, bez ohledu na jeho skutečný původ, nyní považují za národní květinu.

Po stoletích šlechtitelského úsilí je možné spatřit tulipány nejrůznějších tvarů, barev a velikostí. Většina odrůd má pozoruhodnou schopnost růst i po vložení do vázy.

Lilie - symbol čistoty

Lilie je ideální květinou pro výjimečné příležitosti. Ve svých různobarevných květech odráží čistotu citů, nevinnost a bezmeznou lásku. Právě symbolem čistoty a nevinnosti je lilie odpradávna - své nevěsty jimi zdobili již staří Řekové a Římané. Lilie jsou samy o sobě impozantní květiny, a proto pokud se kombinují s dalšími květinami, je dobré volit ty, které jsou drobnější a jemnější, aby jejich krása vyzněla naplno.

Ideální volbu pro jednoduché valentýnské aranžmá se silným vizuálním dojmem představuje lilie Longiflorum White Europe, jejíž stonek obvykle zdobí 2-3 bílé květy.

Sedm zásad péče

  • Před vložením květin do vázy je třeba odříznout šikmým řezem přibližně 3 cm stonku, a to pouze ostrým nožem. Stonky je lépe odříznout pod vodou, protože se do nich nedostane vzduch.
  • Všechny listy, které by zůstaly ve vodě, je vhodné ze stonku odstranit. Znečistily by totiž vodu, a tím i zkrátily životnost květin.
  • Květiny patří pouze do dobře vymyté vázy naplněné odstátou vodu. Kytice vydrží déle, pokud je do vody přidána výživa pro řezané květiny.
  • Karafiáty a narcisy nemohou do vázy s jinými květinami, neboť vylučují látku, která je pro ostatní rostliny škodlivá.
  • Květiny vydrží déle také za předpokladu, že nejsou v blízkosti ovoce. Plody totiž vylučují etylén, který urychluje kvetení. Podobně působí také již odkvetlé květiny, proto je vždy třeba odstranit je z vázy co nejdříve.
  • Květiny jsou citlivé na průvan a přímé slunce. Místo u jakéhokoli tepelného zdroje je taktéž nevhodné.
  • K pravidelnému doplňování do vázy je vhodná opět jen čistá odstátá voda. Každé tři až čtyři dny je potřeba vodu vyměnit zcela, stonky znovu seříznout, a pokud je to doporučeno, přidat i výživu pro řezané květiny.

Valentýnská příloha

Reklama

Související články

Zelenina a fenykl zaručí vášnivou erotickou noc

Češi, kteří hodlají i na valentýnský večer zůstat věrni tradičnímu jídelníčku včetně vepřového a hovězího masa či piva a přitom prožít vášnivou noc, by raději...

Ženy potřebují být stále vychvalované

Populární sexuolog Radim Uzel asi zklame všechny muže, kteří touží po univerzálním návodu, jak obratně svést ženu. Lékař totiž zastává názor, že na každou...

Ivan Langer čeká na Valentýna překvapení

Místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer si oblíbil svátek zamilovaných, každoročně ho slaví a vždy pro svou manželku Markétu pečlivě vybírá vhodný dar,...

Výběr článků

Načítám