Hlavní obsah

Jste s partnerem na nejlepší cestě k rozchodu? Tyto skutečnosti napoví

Novinky, Eliška Fischerová

Většina žen touží po pevném a stabilním vztahu, který přežije menší i větší karamboly. Bohužel ale občas žijí po boku partnera, který jim život neulehčuje, naopak ho ztrpčuje. Podle párových terapeutů dokonce existuje šest znamení, která odhalí, že váš vztah dříve nebo později skončí rozchodem.

Foto: Profimedia.cz

Setrvávat v nefunkčním vztahu nikdy nevede k ničemu dobrému.

Článek

Ukončit vztah není jednoduché. Přesto bychom neměly zapomínat na to, že setrvávat v nefunkčním vztahu nikdy nevede k ničemu dobrému. Naopak, čím dříve poznáte, že vedle sebe nemáte pana Božského, tím rychleji budete svobodná a můžete si skutečného prince na bílém koni najít.

Snažte se tedy nepřehlížet varovné signály, které naznačují, že váš vztah nemá reálné šance na přežití. Případně si o těchto nekompatibilitách promluvte se svým partnerem a navrhněte mu návštěvu párového terapeuta.

S jeho pomocí můžete zapracovat na nápravě, a pokusit se vztah zachránit. A o jakých varovných signálech je řeč?

1. Nemáte stejnou představu o budoucnosti

V dlouhodobém, šťastném a zdravém vztahu je důležité, aby partneři viděli svou budoucnost více méně stejnou optikou. Ano, rozhodně není nic strašného na tom, když toužíte po jednopatrovém domě, zatímco partner sní o velké vile se zahradou.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy chcete žít v České republice a váš partner hovoří o životě za hranicemi naší země. Podobné je to také s otázkou rodičovství nebo manželství.

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Vztahy a sex

„Pokud se v klíčových otázkách ohledně budoucnosti nedokážete shodnout, pak se připravte na mnoho hádek, které váš vztah vyvedou z rovnováhy. Postupem času dokonce můžete k partnerovi pocítit nelibost nebo zklamání,“ říká psycholog Randi Gunter.

Nezapomeňte na to, že byste se za žádných okolností neměla vzdávat svých životních snů. Pokud je pro vás například mateřství důležité, a naopak váš partner nechce o dětech ani slyšet, zvažte rozchod.

2. Zneužívá vás

Ať už jde o zneužívání fyzické, verbální nebo emocionální, rozhodně byste takové chování neměla partnerovi tolerovat. Pamatujte si, že partner má být vaším nejlepším přítelem, člověkem, na kterého se můžete v jakékoliv situaci spolehnout.

Pokud se tedy partnera bojíte, nemá smysl ve vztahu setrvávat. V případě, že nad vámi přebral kontrolu strach, nebojte se kontaktovat linku bezpečí, případně o problému mluvte alespoň s blízkou osobou.

Podle čeho poznat, že partner uvažuje o rozchodu

Vztahy a sex

3. Neustále se handrkujete

Ruku na srdce, občasné konflikty jsou nedílnou součástí každého vztahu. Odborníci se navíc domnívají, že drobná hádka čas od času neuškodí. Na druhou stranu není v pořádku, když hádky a konflikty dominují vaší každodenní konverzaci.

Pokud na sebe neustále štěkáte, dennodenně se hádáte a dokážete se pohádat i přes SMS zprávy, pak je možná nejvyšší čas vztah ukončit. Ve zdravém partnerském soužití je totiž důležité, aby partneři dokázali o problémech v klidu komunikovat a zároveň ovládali umění kompromisu.

Navíc každý problém, který vyřešíte bez hádky, posiluje vztah a dodává mu na odolnosti.

4. Chybí vám důvěra

Není žádným tajemstvím, že důvěra je stavebním kamenem zdravého vztahu. „Pokud ve vašem vztahu mezilidská důvěra chybí, pak její absence zaručuje bolestivou, frustrující, a především nešťastnou budoucnost,“ tvrdí vztahová terapeutka Linda Bloomová pro Brides.

Ať už se neustále bojíte, že vás partner podvede, nebo mu nevěříte v oblasti financí, rozhodně byste měla promyslet, zda vám tento vztah stojí za vynaložené nervy.

Šest důvodů, proč lidé zůstávají v nešťastných vztazích

Vztahy a sex

5. Děláte ze sebe jiného člověka

Říkáte to, co si doopravdy myslíte, nebo před partnerem říkáte pouze to, co si myslíte, že chce slyšet? V partnerském vztahu je totiž nanejvýš důležité, abyste byla skutečně svá a autentická.

Myslete na to, že hrát divadlo není z dlouhodobé perspektivy udržitelné, a tak je jasné, že jednoho dne maska spadne, a partner vaše pravé já pozná. Stejně tak se nebojte odhalit své slabiny.

Pokud vás partner doopravdy miluje, pak vás bude milovat i s chybami či nedokonalostmi.

6. Neváží si vás

Pro dlouhodobý vztah je důležité, aby vás partner nepovažoval za samozřejmost. Naopak, měl by si vážit toho, co pro něj děláte, a především vám neustále dokazovat, že jste pro jeho život důležitá.

Zasloužíte si být s někým, komu na vás doopravdy záleží a kdo dokáže ocenit vaše chování a přístup ke vztahu. Samozřejmě je podstatné, abyste se podobným způsobem chovala i vy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám