Hlavní obsah

Jste připravena na manželství? Pět ukazatelů, které odhalí pravdu

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dlouho přemýšlíte nad tím, zda žijete s partnerem, se kterým chcete mít kupu dětí a společně zestárnout? Možná je nejvyšší čas rozlousknout oříšek a zjistit, jestli jste připravena posunout váš vztah na novou úroveň a vkročit do manželství.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý je připraven posunout vztah na novou úroveň a vkročit do manželství.

Článek

Existují lidé, kteří nad sňatkem příliš nepřemýšlejí, jednoduše pokleknou před svou milovanou polovičkou a zeptají se na všemi známou otázku. Zároveň se můžeme setkat i s lidmi, kteří žádost o ruku dlouho zvažují a nechtějí udělat ukvapené rozhodnutí, kterého by jednou mohli litovat.

Pokud patříte do druhé skupiny, a neustále přemýšlíte, jestli jste připravena na vdavky, může vám pomoci následujících pět bodů.

1. Máte ráda sama sebe

Ano, láska k partnerovi je stavebním kamenem každého manželství. Pokud ale chceme, aby manželství bylo silné a vydrželo navždy, neměli bychom zapomínat ani na lásku k sobě samému. Nehledejte v tom žádné složitosti.

„Je důležité, aby váš partner pouze zintenzivnil pocit štěstí, který už jste v životě nalezla,“ vysvětluje psycholožka Paulette Shermaová.

Díky tomu nebudete od svého partnera, a následně manžela, vyžadovat, aby vás neustále dělal šťastnou.

Pět důvodů, proč se s přítelem nikdy nevezmeme

Vztahy a sex

2. Víte, že život není procházka růžovou zahradou

Romantické knihy, zamilované filmy nebo seriály nám ukazují, že manželský život je plný polibků, něžných slov a příjemných chvilek. Pokud ale chcete vstoupit do manželství, měla byste zapomenout na romantické představy a naopak stát nohama pevně na zemi.

„Lidé by měli pochopit, že život není jenom o šťastných chvilkách, ale také o nepříjemných momentech, kterým s partnerem musíte čelit,“ říká psycholožka Kathy McMahonová a dodává, že je důležité, abyste ještě před svatbou poznala svého partnera i ve vypjatých chvilkách.

Jedině tak dokážete poznat, jak se chová v krizových situacích, a zda jste schopna jeho reakce akceptovat i v následujících letech.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

3. Máte podobnou představu o budoucnosti

Není nic špatného na tom, když se rozcházejí vaše představy o budoucí barvě sedací soupravy nebo o tom, kam vyrazíte na líbánky. Problém přichází v momentě, kdy společně nesouzníte v důležitých životních otázkách.

Psychoterapeutka Fran Walfishová doporučuje, abyste před svatbou probrali jedno z nejdůležitějších témat, tedy to, zda oba dva toužíte po dětech. „Většina párů, které znám, velmi touží po založení rodiny, existují však i páry, ve kterých jeden z partnerů dítě chce a druhý nikoliv,“ upozorňuje Walfishová.

4. Nechcete, aby se partner změnil

Ruku na srdce, v každém vztahu se najdou drobnosti, které lze vylepšit. Možná by váš partner mohl automaticky vynášet odpadky, možná by nebylo na škodu, kdyby nenechával ponožky na zemi. To všechno jsou ale naprosto normální záležitosti, které nemají zásadní dopad na podobu vašeho vztahu. Pokud ale žijete po boku muže, jehož vlastnosti nebo záliby se vám příčí, pak se do vdavek v žádném případě nehrňte.

„Základní temperament, osobnost a charakter nelze změnit lusknutím prstu,“ upozorňuje Walfishová pro Wedding Wire. I proto není dobré, abyste sdílela společné příjmení s člověkem, u kterého neustále doufáte, že se změní.

Pět znaků, které odhalí zamilovaného partnera

Vztahy a sex

5. Jste připravena na závazek

Pod pojmem závazek si každý člověk představí něco jiného. Podle psycholožky Paulette Shermanové jde o dovednost, kterou můžeme neustále trénovat a zlepšovat. V případě manželství jde především o to, abyste s partnerem byli připraveni nejen na hezké časy, ale také na chvíle nepohody.

„Na manželství jste připravena ve chvíli, kdy dokážete plnit své sliby, jste odhodlaná zvládnout těžké výzvy, máte trpělivost, sílu a disciplínu,“ vyjmenovává psycholožka.

Reklama

Související články

Kdy je nejvhodnější čas uvažovat o svatbě

V době před prázdninami se často konají svatby a na těch páry mezi hosty obvykle slýchají: „A kdy už do toho konečně praštíte i vy? Odpovědět na tak závažnou...

Výběr článků

Načítám