Hlavní obsah

Emoční nestálost aneb Když se člověk často zamilovává

Zamilovat se je krásné. Získat pocit, že jste našli spřízněnou duši, které se můžete zcela oddat. Jenže pokud se takto zamilováváte často, je třeba mít se na pozoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se rozhlédnete ve svém okolí mezi kamarády a přáteli, nejspíš si všimnete drobných rozdílů v tom, jak rychle se dokážou „ponořit“ do nových vztahů.

Někteří lidé přistupují k nové lásce s rezervou, o svém potenciálním partnerovi více přemýšlejí. Neznamená to, že se vyhýbají lásce nebo se bojí ukázat své emoce, jen jsou v investování romantických citů pomalejší. Jednoduše vědí, co chtějí a postupují při tom svými standardními kroky.

Jak si udržet emoční sílu a stabilitu nejen ve vztahu

Vztahy a sex

Pro některé další je to naopak jako by „bojovali s časem“. Zamilují se rychle a snadno, téměř ihned investují veškeré své city. Pro tento emoční a behaviorální vzorec se vžil anglický termín „emophilia“, vysvětluje pro server Psychology Today psycholožka Theresa E. DiDonatová.

Emoční promiskuita

Jak již bylo zmíněno, emophilie vystihuje „schopnost” snadno se zamilovat, tedy tendenci, kterou dříve charakterizoval termín emoční promiskuita. Chování těchto lidí by se dalo také podpořit výroky jako „Ihned cítím romantické spojení“ nebo „Skáču do vztahů rovnýma nohama“.

Emophilie má rovněž některé podobné znaky s úzkostí z připoutání k někomu. Úzkost z připoutání je chronická dispoziční orientace, která zahrnuje strach z opuštění a vyvolává v lidech otázky o vlastní hodnotě.

Pět náznaků, že randíte s emočně nevyzrálým člověkem

Vztahy a sex

Emophilie je vlastnost, která se odehrává v nejrannějších okamžicích vztahu a definuje, jak rychle lidé investují 100 % svých emocí do nového vztahu. Jak takového člověka poznat?

  • Tráví každou volnou chvíli se svým novým partnerem
  • Říká „miluji tě” na první schůzce
  • Cítí, že je hluboce zamilovaný do více lidí najednou
  • Mezi zotavením z posledního vztahu a investicí romantických citů do nového mívá velmi krátkou dobu

Skrytá rizika

Lidé, kteří se rychle a často znovu a znovu zamilovávají, obvykle nevidí tzv. červené vlajky, které mnohé jiné včas varují před potenciálním vztahem s toxickým partnerem.

To zahrnuje především lidi s osobnostními rysy tzv. temné trojice – jde o narcisismus, machiavelismus a psychopatii.

Co je to emoční inteligence a jak moc ovlivňuje naše životy

Vztahy a sex

Jedinci s vysokou hladinou emophilie jsou ke zmíněným povahám z tzv. temné trojice přitahováni mnohem častěji než jiní, a proto je u nich častěji viditelné, že končí v nezdravých vztazích, mnohdy opakovaně.

Je také známo, že nás zamilování mění. Při zamilování se rozšiřuje naše sebepojetí – to, jak se vnímáme, snažíme se podobat svým partnerům. Pokud vztah zanikne, je jasné, že se lidské sebepojetí opět změní, často zúží.

Pokud se člověk zamilovává opakovaně a často, dynamika jeho sebepojetí se rovněž mění. Není tak ničím výjimečným, že si časem začne pokládat otázku „Kdo vlastně jsem?” a může začít pochybovat sám o sobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

„Vyspala jsem se s asi čtyřiceti chlapy, než jsem našla toho pravého,“ tvrdila třicetiletá Marcela na jednom z ženských webů. Jako kdyby chtěla naplnit motto...

Když milujete víc lidí najednou

„Dopiju pivo a musím jít, jinak by se mnou moje ženy zas dva dny nemluvily.“ Takhle nějak by mohl zareagovat v restauraci vyznavač životního stylu, kterému se...

Výběr článků

Načítám