Hlavní obsah

Nenápadná a plíživá. Odhalte emocionální nevěru včas

Novinky, Alžběta Dytrychová

Mnoho žen má panickou hrůzu z toho, že se partner pomiluje se svou kolegyní nebo políbí dlouholetou kamarádku. I když takové chování je neomluvitelné, existuje mnohem větší strašák, který už dokázal poničit nejeden dlouholetý vztah. Říká si emocionální nevěra a namísto fyzického kontaktu staví na emocích a vzájemném porozumění.

Foto: Profimedia.cz

Emocionální nevěra je plíživá, a často velmi nenápadná.

Článek

Hledáte obtisk rtěnky na límečku, pátráte po neznámé vůni na saku, nebo jenom bedlivě sledujete, zda se váš partner nevrátil z práce s trenkami naruby? Zatímco znaky fyzické nevěry poměrně jednoduše vypozorujeme, emocionální nevěra je plíživá, a často velmi nenápadná.

„Neexistuje jednotná definice emocionálního podvádění,“ říká manželská terapeutka Melissa Schacterová a dodává, že každý pár má jinak nastavené hranice.

Terapeutka přesto nabízí tři základní charakteristiky emocionálního podvádění, se kterými se ve své praxi setkává. „Jedná se o emocionální spojení, tajemství a prvek erotiky.“

Když milujete víc lidí najednou

Vztahy a sex

Vynikající vztah s kolegyní nebo kamarádkou ještě nutně neznamená, že vás partner emocionálně podvádí. Pokud ale zjistíte, že si denně vyměňují velký počet zpráv (emocionální spojení), které váš partner píše v ústraní (tajemství), a navíc ho daná žena vzrušuje (prvek erotiky), pak už se jedná o emocionální nevěru v pravém slova smyslu.

A jak emocionální nevěru poznáte? Melissa Schacterová nabízí osm častých indicií, které byste neměla přehlédnout.

1. Schovává před vámi telefon

Není žádným tajemstvím, že chytré telefony a sociální sítě jsou velkým pomocníkem emocionální nevěry. Vždyť není nic snazšího, než si s potencionální milenkou psát jednu zprávu za druhou.

Pokud máte pocit, že váš partner tráví v poslední době čím dál tím více času na mobilu, bere si telefon s sebou do koupelny a pokaždé ho pokládá obrazovkou dolů, rozhodně neztrácejte čas. Možná si do mobilu nainstaloval novou hru, možná je neustále online kvůli něčemu jinému…

2. Chová se jinak

„Jakákoliv očividná změna chování je v tomto ohledu hodna vyšetřování,“ říká manželská terapeutka Melissa Schacterová. Je jedno, jestli váš partner tráví více času na mobilu, chodí v nezvyklé časy do posilovny nebo hledá výmluvy, proč tento víkend musí pracovat. Všechny nečekané změny, které nemají logické vysvětlení, mohou značit emocionální nevěru.

Co ovlivňuje naše sklony k promiskuitě

Vztahy a sex

3. Neustále o ní mluví

Všimla jste si, že se do vaší konverzace občas připlete jméno partnerovy kamarádky? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o nevinnou zmínku. Pokud ale podobných případů přibývá, rozhodně je neberte na lehkou váhu.

„Nejen, že váš partner o dané osobě ví mnoho podrobností, ale především je vidět, že na ni neustále myslí,“ tvrdí Schacterová a dodává, že obvykle jde o jemný a raný projev emocionálního podvádění.

Jakmile se jejich vztah promění ve skutečnou emoční aféru, partner bude opatrný a konverzaci o dané osobě se bude vyhýbat.

4. Sdílí mnohem méně informací

Základním kamenem zdravého vztahu je komunikace a otevřený hovor o všem, co se právě děje. Pokud ale máte pocit, že s vámi partner komunikuje jako školák třetí třídy, což znamená, že slovní zásobu omezil na „fajn“, „nic“ a „v pohodě“, pak jeho osekaný projev vnímejte jako červenou vlajku.

„Takové chování je způsobeno tím, že se člověk intuitivně vyhýbá kontaktu, během kterého by se mohl podřeknout,“ říká terapeutka pro Woman’s Health.

5. Necítíte se jako priorita

Pravdou zůstává, že emocionální nevěra stojí partnera poměrně dost energie. Není jednoduché být s dotyčnou osobou neustále v kontaktu, a zároveň být vaším plnohodnotným společníkem. Proto si jistě všimnete, když pro partnera přestanete být prioritou číslo jedna.

Může se to projevit třeba tím, že zničehonic zruší společné plány na víkend, nezeptá se vás na pracovní trable nebo přestane mít zájem o vaše názory.

6. Bezdůvodně se rozčiluje

Slovní přestřelky a zbytečné konflikty nikdy nevěstí nic dobrého. Pokud navíc hádek, které vyprovokoval partner, přibývá, může se jednat o jednu ze známek emoční nevěry.

Důvod tohoto chování je poměrně jednoduchý. Partner si na vás léčí svou frustraci, případně se snaží zmírnit vinu, kterou za své chování nese. Oba případy vedou k tomu, že následně zkontaktuje osobu, která mu rozumí a vyslechne si jeho trápení.

7. Nezajímá se o sex

Ať už jde o pohlavní styk, líbání nebo držení za ruce, fyzická intimita je obrovskou a zásadní součástí zdravého vztahu a jakákoli náhlá změna v této oblasti může být známkou většího problému. I v tomto ohledu se vyplatí, když budete obezřetná a náhlé ochladnutí citů nebudete podceňovat.

8. Chce více sexu

V případě, že vás partner emocionálně podvádí, a zároveň neudržuje s druhou osobou fyzický kontakt, může se paradoxně zvýšit frekvence vašeho společného sexu. „Vášeň, kterou cítí k ženě, po které touží, se může promítnout do současného vztahu,“ vysvětluje psychoterapeutka Ginnie Loveová.

Samozřejmě, že musíte vnímat celý kontext situace. Nelze partnera nařknout z emocionální nevěry jenom pro to, že po vás touží každý večer. Pokud ale máte pocit, že se na vašem vztahu promítlo hned několik výše zmíněných známek emocionální nevěry, pak lze častější sexuální styk považovat za podezřelý.

Šest drobných známek toho, že vás partner podvádí

Vztahy a sex

Není jednoduché odhalit emocionální nevěru. Někteří muži ji dokážou chytře maskovat, jiní se chovají podezřele a nevěra jim kouká z očí. V případě, že váš vztah emocionální nevěra poznamená, ještě nepropadejte panice.

„Lidé nepodvádějí jenom proto, aby zaplnili ve svém životě prázdnotu. Někdy jsou se svým současným vztahem spokojení, a pouze chtějí zažít něco vzrušujícího nebo zakázaného. Takže pokud se ocitnete uprostřed emocionální nevěry, neznamená to, že váš vztah je odsouzen k zániku,“ vysvětluje Schacterová.

V tomto ohledu je především důležité, abyste si s partnerem ujasnili, jakým směrem má váš vztah směřovat. A především se rozhodli, že v této cestě za lepším vztahem budete pokračovat ve dvou, nikoliv ve třech.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám