Hlavní obsah

Co nám sdělují sexuální pachy

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden klient si v sexuologické poradně nedávno stěžoval na nadměrně vyvinutý čich své manželky. Mnohokrát mu vyčetla nevěru slovy: už jsou z tebe zase cítit ty tvoje děvky!

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Bystrý muž si ale všiml, že jeho nevěru zaznamenala pouze v období menstruace. „Je možné, že se ženám zlepší v období měsíčků tak výrazně čich?“ ptal se pak sexuologa. Ten mu potvrdil, že čichové schopnosti slabšího pohlaví se skutečně mění v průběhu menstruačního cyklu.

Potvrzují to i výzkumy vědců. Některým ženám se v období menzes čich zlepší, jiným naopak zhorší. Jeho manželka patřila podle všeho do první skupiny. Pro uklidnění ostatních záletníků musím dodat, že člověk a jeho čich zaostává za schopnostmi mnoha jiných živočichů.

Ani sebevíc vnímavá žena nedosahuje při menstruaci kvalit dobře vycvičeného policejního psa, natož pak třeba motýla, který cítí feromony samičky na vzdálenost až několika kilometrů.

Tělesné pachy vypovídají o sexuální aktivitě jedninců

V některých případech jsou však lidské čichové schopnosti fenomenální. Jedna žena se třeba chlubila, že cítí z každého muže dlouhodobou sexuální abstinenci. Ač to zní na první pohled neuvěřitelně, může na tom tvrzení být zrnko pravdy.

Složení lidského potu, tedy i různé tělesné pachy, vypovídá i o tom, jak dalece je dotyčný člověk angažován v sexuálních záležitostech. A některé vnímavé ženy zřejmě vycítí tyto pachové rozdíly už na dálku.

Kdysi se hodně vyprávělo o vůních mužských klášterů nebo o zvláštním pachu zpovědnice. Ne snad proto, že by mniši nebo zpovědníci zanedbávali tělesnou hygienu, i když ani to není vyloučeno. Někteří duchovní však skutečně dodržovali sexuální abstinenci. To znamená, že ani neonanovali, protože jakákoliv ejakulace tento abstinenční pach pochopitelně naruší.

Jemný dámský nosík dokáže podle všeho tuto sexuální abstinenci „vyčenichat“. A dotyčný duchovní se pak může jevit nejen jako opravdový kněz, ale v očích určitých dam také jako snadná, a tedy i lákavá, intimní kořist.

Neexistuje univerzální sexuální vůně

Přestože je lidský čich ve srovnání s čichem mnoha jiných tvorů značně zakrnělý, dokáže prý často hotové zázraky na podvědomé úrovni. Na tom je založena celá sláva kosmetického průmyslu a parfumerie. Ty nejrafinovanější sexuální parfémy se pak vyrábějí z produktů živočišných pohlavních žláz.

Neexistuje však univerzální sexuální vůně, která by účinkovala na všechny lidi stejně. Ve vnímání a hodnocení pachů existují značné individuální rozdíly. To, co je někomu milé a vzbuzuje sexuální žádostivost, může u někoho jiného vyvolat odpor nebo žaludeční nevolnost. Proto si každý hledá to, co je jeho nosu milé.

Reklama

Související články

Co je v sexu normální a co už není

Kde je v lidské sexualitě hranice mezi tím, co je normální, a tím, co už ne? Na první pohled se zdá být všechno jasné. Při bližším zkoumání se nám však hranice...

Kdo si nejčastěji koleduje o nevěru partnera

Z amerického výzkumu jsme se konečně dozvěděli, proč si jsou lidé nevěrní. U mužů a u žen se důvody dost liší. Muži uvádějí jako hlavní příčinu potřebu...

Výběr článků

Načítám