Hlavní obsah

Co dělat, když se váš vztah proměnil v jednu nekonečnou hádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen stěží bychom našli vztah, ve kterém čas od času nedojde k výměně názorů. Jenže zatímco malé hádky můžou pročistit vzduch, dlouhodobé spory vztah oslabují. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy už ani nevíte, proč se s partnerem hádáte.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé hádky mohou vztah oslabovat.

Článek

V každém vztahu nastane situace, která zákonitě vede k hádce. Pokud jste u výměny názorů upřímná, vyslechnete si stanovisko partnera, nepoužíváte expresivní výrazy a společně hledáte řešení problému, pak si z hádky nemusíte dělat velké vrásky.

Pravdou ale zůstává, že některé páry se časem dostanou do kolotoče hádek, ze kterého nedokážou najít cestu ven. Možná se hádají ze zvyku, možná chtějí mít poslední slovo. Ať tak či onak, rozhodně není zdravé, když se většinu času, který trávíte s partnerem, hádáte.

„Pokud se s partnerem často hádáte, je důležité si položit otázku – proč. Jistě, všechny páry se tu a tam hašteří, ale rozhodně není žádoucí, aby se z toho stal každodenní zvyk,“ říká psychoterapeut Geoff Lamb.

Proč se páry hádají?

Některé páry si dokážou najít sebemenší záminku k tomu, aby vyvolaly konflikt. „Ve své praxi jsem slyšel nespočet hádek o tom, kdo bude plnit nebo vyprazdňovat myčku. Říkám si, jestli by nebylo lepší, kdyby lidé myli nádobí v ruce,“ říká psychoterapeut.

Šest náznaků, že je váš partner ve vztahu nespokojený

Vztahy a sex

Vedle těchto hloupých důvodů k hádkám ale existují také témata, která se zcela přirozeně můžou proměnit v ostřejší výměnu názorů.

„Především jde o téma sexu, peněz, bydlení, dětí, přátel, práce a rodiny. Mluvit o těchto tématech se jistě může zvrtnout v hádku. Je ale užitečné poznamenat, že tato témata jsou pro vztah důležitá. To samé ale nemůžeme říct o problému s neumytým nádobím,“ míní Lamb pro Brides.

Pokud máte pocit, že patříte k párům, které se hádají „ze zvyku“, pak je nejvyšší čas, abyste s partnerem utlumili frekvenci zbytečných hádek. Psychoterapeut proto přináší tipy, díky kterým to s přehledem zvládnete.

1. Pochopte, že nemusíte mít pravdu

„Většina hádek je o tom, že chceme partnerovi dokázat, že se mýlí,“ říká psychoterapeut.

Možná ale není na škodu, když přestaneme protěžovat náš pohled na věc a raději si vyslechneme, co na dané téma říká partner. Častokrát totiž při hádce přemýšlíme nad naší argumentací, namísto toho, abychom vnímaly stanovisko partnera.

„Poslouchejte partnera a snažte se mu porozumět,“ dodává Geoff Lamb.

Diskuze, které by měl vztah ustát, pokud má mít šanci na delší trvání

Vztahy a sex

2. Pauza!

Každý člověk zřejmě zažil hádku, během které řekl něco, čeho následně litoval. I proto není od věci, když si v kritickém okamžiku hádky dopřejete pauzu, při které vychladnete.

„Když cítíte, že přichází silná emoce, zejména hněv, najděte si pro sebe klidný prostor k přemýšlení. Hněv obvykle vzniká, když máme potřebu, která není naplněna, necítíme se být vyslyšeni, bráni vážně nebo přijímáni,“ dodává psychoterapeut.

3. Zůstaňte v přítomnosti

Při velké hádce s partnerem se občas cítíme jako v soudní síni. Máme tendenci shromažďovat „důkazy“ z let minulých a připomínat partnerovi všechny chyby, kterých se kdy dopustil.

„Tím ale celá hádka zbytečně eskaluje. Zůstaňte proto v přítomném okamžiku a držte se aktuálního problému, který s partnerem řešíte,“ radí Geoff Lamb a dodává, že vyčítat partnerovi prohřešky, které provedl v minulosti, rozhodně nevede ke zdárnému vyřešení konfliktu.

Vztek má i své světlé stránky

Vztahy a sex

4. Mluvte o svých pocitech

Jak už bylo zmíněno, hádky se častokrát promění v jedno nekonečné obviňování. „Namísto toho, abyste obviňovala partnera z toho, co udělal špatně, zaměřte se na své emoce,“ radí Lamb.

V praxi to znamená, že partnerovi sdělíte, co konkrétně vás mrzí, rozčiluje, a především jaké emoce ve vás problém vyvolává.

5. Vzpomeňte si na dobré časy

Pokud jste naštvaná, možná jste zapomněla, co pro vás partner znamená. „I proto je důležité, abyste si během hádky vybavila všechny pozitivní emoce, které s partnerem dlouhodobě zažíváte. Stejně tak si vzpomeňte na důvod, proč ho milujete,“ říká psychoterapeut a dodává, abyste z těchto pozitivních vzpomínek čerpala také ve chvíli, kdy jde při hádce „do tuhého“.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravý vztah vyžaduje zdravou péči

Dobré partnerské vztahy nebývají jen tak. Aby si dva lidé mohli dlouho užívat pěkného společného života, stojí je to většinou hodně práce. Podílet se ovšem...

Výběr článků

Načítám