Hlavní obsah

Antikoncepci užívá přes milión Češek v plodném věku

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nějaký druh řízené antikoncepce užívá v České republice 1,2 miliónu žen v plodném věku. To je téměř polovina všech žen, které mohou rodit. Právu to řekl ve čtvrtek soukromý pražský gynekolog doktor Zdeněk Tesař.

Článek

"V Praze antikoncepci užívá dokonce 60 procent žen v plodném věku, naopak nejméně v kraji Vysočina, a to 39 procent," sdělil lékař.

Ve srovnání s rokem 1980 také české ženy mnohem častěji chodí na preventivní prohlídky ke gynekologovi, než tomu bylo dřív. "Jestliže v uvedeném roce připadlo na jednu ženu 1,2 vyšetření, v roce 2003 už to bylo 2,1 vyšetření v roce. Tím se mohou včas zachytit případná onemocnění," vysvětlil lékař.

Pozdější první prohlídky

Doktorka Alexandra Stará z Prahy 2 tvrdí, že by se měla změnit vyhláška ministerstva zdravotnictví, kdy dívky chodí prvně ke gynekologovi.

"Podle zastaralé vyhlášky ještě z dob socialismu, která však stále platí, je to v patnácti letech. Podle našich současných poznatků ale, pokud dívka nemá žádné problémy, může přijít na první prohlídku později," uvedla. "Naopak prohlídka je nutná, a to i dříve než před patnáctým rokem, pokud dojde k poruše menstruačního cyklu nebo má dívka výtok," doplnila.

Gynekologové také při prvním vyšetření nedoporučují vaginoskopii, přestože dřívější vyhláška ji nařizuje. Gynekologická společnost nyní usiluje o to, aby se zastaralá vyhláška změnila.

Oba lékaři soudí, že žena se moderní antikoncepce rozhodně bát nemusí a měla by ji brát i v době, kdy zrovna nemá partnera. Přerušovat ji na toto období není vhodné.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Užíváte antikoncepci?

Anketa

Užíváte antikoncepci?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1552 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová antikoncepce nabízí vetší bezpečí

Počet žen v České republice, které užívají hormonální antikoncepci, za posledních patnáct let vzrostl. V současnosti ji bere třetina Češek, což je třikrát...

Každá antikoncepce může selhat

Dnes už se najde jen málo žen, které nepoužívají nějakou antikoncepci. Jediné, na co ale nejsou připraveny, je fakt, že i ta nejlepší může někdy selhat....

Výběr článků

Načítám