Hlavní obsah

Ani očistné kúry nejsou bez rizika

Novinky, Vladimír Prokop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O ozdravení organismu se dočteme téměř ve všech příručkách zdravé životosprávy i na internetu najdeme stovky odkazů. Očistnou jarní kúru doporučují mnozí odborníci i alternativní léčitelé.

Foto: Josef Zajíc

Start závodu mládeže a v druhé řadě nejmladších dětí. 26.května 2011

Článek

Zaručený a pro každého stoprocentně platný recept však neexistuje. Jídelníček, který organismus pročistí, může naordinovat pouze odborník na výživu. Vhodná životospráva je totiž jediná rozumná cesta.

* Vitamínová bomba *

Jarní únavu lze zdolat několika kilogramy pomerančů, citrusů a banánů. Po několik dní je vhodné konzumovat jen ovocné šťávy.

Vitamíny náš organismus po zimě určitě potřebuje, zejména vitamín C. Pomeranče však obsahují také sacharidy. Navíc mohou výrazně okyselit organismus, nadměrné množství vitamínu C se v těle mění na kyselinu šťavelovou, ze které mohou vzniknout ledvinové kaménky. Proto je nutné přidat i další tekutiny (např. vodu). Velké množství ovocných šťáv může také podráždit sliznici a u citlivých jedinců vyvolat alergii či vyrážku. Samotná konzumace ovoce organismu dlouhodobě určitě nepostačí, proto je vhodné ji doplnit celozrnným pečivem či těstovinami.

* Bylinková kúra *

Organismus ji ocení alespoň dvakrát ročně. Podpoříme činnost ledvin, jater, žlučníku, trávicího traktu a dodáme unavenému organismu důležité stopové prvky, vitamíny a enzymy. Vhodné jsou čaje ze směsi listů kopřivy, jitrocele a pampelišky a nati přesličky. Je třeba pít čtvrt litru nálevu denně po deset dnů. Proti pití bylinek místo černého čaje nemají odborníci námitky. Musíme ale znát jejich složení, protože odvar z některých bylin může být ve větším množství škodlivý. V ideálním případě je čajová kúra součástí racionální a pestré stravy. V případě půstu dochází ke ztrátě bílkovin v těle, a pokud mu nedodáváme bílkoviny v potravě, začne využívat bílkoviny svalů a dalších orgánů. Kromě toho je třeba doplnit množství tekutin.

* Výplach střev - várisara *

Alespoň čtyřikrát do roka je vhodné provést výplach střev. Jeho součástí je pití slané vody a cvičení, tím vyvoláme průjem. V pití vody a cvičení budeme pokračovat tak dlouho, dokud z nás nebude odcházet relativně čistá voda. Pak nás čeká ještě výplach žaludku. Údajně nejlepší je tuto akci absolvovat kolem 6. hodiny ranní.

V západní medicíně není uznávána očistná role klyzmat, ani projímavých solí. Klyzma se používá jen v léčbě. Jinak riskujeme mechanické poškození sliznice a už tak dost poškozenou střevní mikroflóru zcela odstraníme. Rozhodně víc nám prospěje konzumace potravin s vlákninou.

* Půst *

Na jaře je vhodné posílit imunitu a také důležitý detoxikační orgán játra. Účinná je několikadenní hladovka, kdy je nutné vypít minimálně tří litry tekutin denně.

Jedno - až třídenní půst u zdravých lidí s nadváhou není zcela na škodu, vždy by však měl být následován dalšími opatřeními - snížením energetické hodnoty přijímané stravy, zvýšením obsahu vlákniny ve stravě, dostatečným příjmem přirozených vitamínů. Hladovka je další zátěží pro už tak unavený organismus a nedostatek živin se může podepsat na snížené obranyschopnosti a zvýšení únavy. Je nutné si uvědomit, že dlouhodobý půst může být škodlivý či nebezpečný (například kvůli snížené hladině draslíku v těle) a rozhodně by se do něj neměli pouštět nemocní lidé.

Ať už se rozhodneme pro změnu jídelníčku a životního stylu z jakéhokoliv důvodu, neuškodí, pokud se o ní nejdříve poradíme ve specializovaných Floraporadnách nebo na bezplatné Informační lince Flory 800 175 324.

Reklama

Související témata:

Související články

I naše tělo potřebuje generální úklid

Jaro se nezadržitelně blíží. Jako slupky z cibulky budeme postupně svlékat vrstvy oblečení a stále víc odhalovat tělo. Někdo zjistí, že bude potřebovat...

Migréna se musí hýčkat

Každého občas bolí hlava, svět nás pak obvykle přestane těšit a začneme být nerudní. To ale v případě migrény není všechno. A jako by nestačila samotná bolest,...

Srdce chce zdravé tuky

Konzumace velkého množství tuků, které mají živočišný původ, přispívá k předčasné ateroskleróze, onemocnění srdce a cév a v neposlední řadě i obezitě. Tuky...

Výběr článků

Načítám