Hlavní obsah

Ambulantní sterilizace jako nová forma trvalé antikoncepce

Novinky, das

Gynekolog MUDr. Petr Kovář z havířovského Gynprenatalu začal u nás jako první nabízet trvalou formu nehormonální antikoncepce, tzv. ambulantní sterilizaci. Jedná se o hysteroskopický zákrok (endoskopické prohlédnutí děložního hrdla a děložní dutiny) bez narkózy, trvající asi 10 minut. A je vhodný především pro ženy, které už děti mají a žádné další neplánují.

Foto: Profimedia.cz

Ambulantní sterilizace je vhodná pro ženy, které už děti mají a žádné další neplánují.

Článek

„Do vejcovodů pacientce zavedeme speciální spirálky Essure, díky nimž vejcovody zarostou vlastní tkání, a tím se zneprůchodní,“ vysvětluje MUDr. Petr Kovář.

Spirálky jsou vyrobeny ze směsi titanu a niklu a zavádějí se vaginálně pomocí hysteroskopu, který je velmi úzký (4 mm) a umožňuje celý zákrok řídit a opticky kontrolovat.

„Jedná se o minimálně invazivní výkon, proto není potřeba ani hospitalizace, ani narkóza,“ doplňuje Kovář a upřesňuje: „Žena skutečně může po 10 minutách odejít domů.“

Jedná se o nevratný zákrok

Tři měsíce po zákroku je ještě nutné, aby žena užívala jinou antikoncepci. Po kontrolním ultrazvuku či RTG snímku má však již antikoncepci vyřešenou na celý život. Podle lékařů patří sterilizace k nejspolehlivějším antikoncepčním metodám, ovšem nevratným.

„Proto je důležité, aby žena toto rozhodnutí skutečně velmi dobře zvážila a nečinila jej ve stresu nebo pod nátlakem,“ dodává gynekolog.

Jednou z prvních žen, která pilotně tento zákrok v ČR podstoupila, byla 42letá Ingrid Bugárová z Havířova: „Pro ambulantní sterilizaci jsem se rozhodla vzhledem ke svému věku a také vedlejším účinkům hormonální antikoncepce. Zákrok byl proveden rychle a bez komplikací, poté jsem měla jen pár dnů slabší bolesti v oblasti břicha.“

Paní Bugárová absolvovala zákrok ještě v celkové anestézii, od listopadu bude však již v havířovském Gynprenatalu možný v ambulantním režimu, tedy bez narkózy. Sterilizaci Essure bude také provádět pražská nemocnice U Apolináře.

Kolik sterilizace stojí

Zdravotní pojišťovny zatím sterilizační spirálky Essure nehradí, jako je tomu např. ve Francii. „Ženu tedy sterilizace vyjde na 25 000 Kč, nemusí se ale již o nic starat, myslet na pilulky či přemýšlet, jak dlouho už má tělísko a není-li čas ho vyměnit,“ shrnuje další výhody této trvalé antikoncepce Petr Kovář.

Podle zákona o sterilizaci z dubna 2012 si mohou ženy starší 21 let požádat o tento nevratný zákrok, aniž by potřebovaly svolení komise. Dříve pacientka musela splňovat věkové kritérium 40 let a při nižším věku musela mít určitý počet dětí (35 let + 3 a více dětí aj.). Teď jí k tomu stačí písemná žádost a poučení od lékaře před svědkem o možných rizicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Nehormonální antikoncepce pro zapomněnky

Nejmenší riziko nechtěného těhotenství hrozí ženám, které užívají nitroděložní tělísko. Ale také podkožní implantát, hormonální injekce nebo další typy...

Výběr článků

Načítám