Hlavní obsah

Nejčastější důvody sobeckých hádek

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva lidé, ač žijí v dlouhodobém vztahu, nemohou mít nikdy dokonale stejný pohled na svět a podobné, nebo totožné názory. I v těch nejharmoničtějších svazcích se tak občas stává, že dojde k rozepři. A důvody bývají často totožné.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se hádkou často domáhají potvrzení své pravdy.

Článek

„Dva lidé mohou zcela odlišně reagovat například na situaci v dopravní zácpě. Jeden z nich troubí a stěžuje si, druhý se opře, relaxuje, pustí si na zpříjemnění čekání hudbu. A tak to bývá i ve vztazích,“ říká vztahová expertka Abby Medcalfová pro yourtango.com a dodává, že co jednoho vytočí k nepříčetnosti, druhého může nechat ledově klidným. I to může být důvod k rozepři.

Když jsme naštvaní, většinou nemáme v úmyslu se s kýmkoliv bavit, vyhýbáme se pozornosti ostatních, protože moc dobře tušíme, že stačí málo, aby se negativní emoce přenesly na někoho dalšího.

Jinými slovy často vědomě i nevědomě svalujeme vinu na tu osobu, která je nám nejblíž. A tou je většinou partner. A takové hádky v afektu mají většinou stálé a podobné jmenovatele.

Nereálná nebo neférová očekávání

Je velmi důležité udržet vysoké standardy, ale nízká očekávání. Jenomže většinou děláme pravý opak. Laťku máme nastavenou velmi nízko, přesto však očekáváme zázraky.

I proto jsme schopni od ostatních přijímat nestandardní chování, protože očekáváme, že by mohlo vést k úspěchu. Bohužel s tímto přístupem to končí spíše naopak. Člověk je ponechán na holičkách, zklamaný, bez výsledků.

Dá se to převést i do vztahů. Určitě existují případy, kdy žena očekávala určitý druh dárku k narozeninám nebo výročí, nebo doufala, že jí partner bude číst myšlenky a přispěchá na pomoc s rýčem, když zrovna pleje záhony.

Jenomže nic z toho se nestalo. A to jenom proto, že lidé (nejen ženy) očekávají 100% účast partnera, mají příliš vysoké nároky, ale pro jejich splnění vůbec nic nedělají. I to bývá důvod ke sporu.

Nepřipouštíte jiný úhel pohledu

„Někdy máme tendence si myslet, že máme vždy pravdu, vzhledem k tomu, že známe všechna fakta. Ve skutečnosti je ale často několik možných způsobů, jak situaci vyhodnotit. Každý člověk díky rozdílné povaze i smyslovému vnímání může vnímat některé situace zcela jinak, než ten, kdo v tu chvíli stál zrovna vedle něho,“ vysvětluje Abby Medcalfová.

Občas odmítáme úhel pohledu partnera jen proto, že se domníváme, že pouze náš názor na situaci je ten jediný správný. A to pak vede k argumentům a dohadování. A to vše kvůli jednomu nesouhlasnému názoru, který je ve své podstatě vlastně hodně sobecký.

Převezměte odpovědnost za svá očekávání. „Naučte se přijmout fakt, že i jiný názor než ten váš může být správný. Místo hádky se zkuste zamyslet nad opačným názorem a podívat se na diskutovanou věc z druhé strany. Velmi pravděpodobně tak předejdete zbytečnému dohadování,“ uzavírá vztahová odbornice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám